22. týden - 29. května až 2. června

22. týden - 29. května až 2. června

02.06.2023 / 14:48 | Aktualizováno: 02.06.2023 / 14:50

Lidská práva

Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) uspořádal dne 31. května 2023 seminář o uplatňování práva na účast na veřejných záležitostech v souvislosti s pandemií COVID-19 a obnovou po ní. Akce se uskutečnila na základě rezoluce Rady OSN pro lidská práva 48/2 o „Rovné účasti na politických a veřejných záležitostech“ z října 2021 předložené skupinou předkladatelských zemí pod vedením České republiky (dále Botswana, Indonésie, Peru a Nizozemsko). V úvodním segmentu na vysoké úrovni vystoupil v kapacitě předsedy Rady OSN pro lidská práva a současně jako představitel České republiky velvyslanec Václav Bálek. V projevu zdůraznil důležitost zajištění plné, rovné, smysluplné a široké participace komunit a aktérů občanské společnosti na rozhodování, tak aby úsilí o obnovu odpovídalo skutečným potřebám. Mezi dalšími řečníky vystoupila mimo jiné zástupkyně Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Nada Al-Nashif nebo generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Velvyslanec Václav Bálek v kapacitě předsedy Rady OSN pro lidská práva (RLP) dne 1. června navštívil Brusel. Na jednání Politického a bezpečnostního výboru EU (PSC) vystoupil s prezentací o činnosti RLP a vedl diskusi s velvyslanci při PSC o aktuální dynamice v RLP a roli EU v ní. K činnosti RLP a prioritám EU v tomto ohledu absolvoval také několik bilaterálních jednání. Setkal se rovněž s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou a zvláštním představitelem EU pro lidská práva Eamonem Gilmorem.

Zdravotnictví a sociální věci

Ve dnech 21. až 30. května proběhlo 76. zasedání Světového zdravotnického shromáždění (WHA). Zasedání projednalo důležitá odborná i zahraničně-politická témata a schválilo mimo jiné rozhodnutí na podporu Ukrajiny a nový rozpočet organizace. Více informací naleznete v samostatném článku na webu Stálé mise. Na WHA navázala Výkonná rada WHO, která se věnovala mimo jiné konkrétním krokům reformy WHO.

Ekonomika, technika, životní prostředí

V Ženevě probíhá 19. zasedání Světového meteorologického kongresu. Kongres schválil strategický a operativní plán organizace na následující čtyřleté období. Novou generální tajemnicí Světové meteorologické organizace (WMO) byla zvolena Celeste Saulo z Argentiny. Předsedou WMO na období do dalšího kongresu bude Abdullah Ahmed Al Mandous ze Spojených arabských emirátů.



Zařazenopá 02.06.2023 14:06:00
ZdrojMZv ČR mission.geneva
Originálmzv.cz/mission.geneva/cz/tyden_v_zeneve/kveten_2023/x22_tyden_29_kvetna_az_2_cervna.html

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.