Zástupci ambasády představili šest českých firem na Expo Sostenible v Montevideu

Zástupci ambasády představili šest českých firem na Expo Sostenible v Montevideu

11.06.2023 / 20:25 | Aktualizováno: 11.06.2023 / 20:52

Ve dnech 7 - 11. června 2023 se v Montevideu uskutečnil veletrh EXPO Sostenible se zaměřením na udržitelnost. Akce měla za cíl podpořit výměnu zkušeností a osvědčených postupů v oblasti udržitelného rozvoje a péči o životní prostředí. Velvyslanectví ČR v Buenos Aires přiblížilo prostřednictvím národního stánku uruguayskému publiku šest českých firem z oblasti životního prostředí, o jejichž technologie by mohl být v zemi zájem.

Za přítomnosti uruguayského prezidenta L. Lacalle Pou, viceprezidentky B. Argimón a ministra životního prostředí R. Bouviera se v Montevideu v první polovině června uskutečnil druhý ročník veletrhu se zaměřením na udržitelnost a životní prostředí EXPO Sostenible. Mezi více jak dvěma sty vystavovateli nechyběla ani Česká republika, která prostřednictvím ambasády během čtyř dní představila místnímu publiku šest českých firem se zájmem o spolupráci s uruguayskými partnery. Konkrétně se jednalo o společnosti Lescus Cetkovice, s.r.o., Refugium a.s., ENVI-PUR, s.r.o.,IN-EKO TEAM s.r.o., Mavel, a.s. a Kenergen s.r.o. Česká přítomnost byla podpořena v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) Ministerstvem životního prostředí ČR.

V Uruguayi je velmi vysoká poptávka po (západních) inovativních technologiích v oblastech cirkulární ekonomiky, odpadového a vodního hospodářství. Zemi v posledních dvou letech trápí nevídané dlouhodobé sucho. Hlavním zdrojem sladké vody pro Montevideo je vodní nádrž Paso Severino. Její zásoby na začátku června 2023 dosahovaly pouhých 4,4 mil. m3 z celkové kapacity 67 mil. m3. Voda dodávaná veřejnými vodovody již musí být odebírána přímo z moře, tudíž vykazuje vysokou míru slanosti. Velmi vítány jsou technologie především související s odsolováním a čištěním vody. Obrovská poptávka je i po technologiích souvisejících s recyklací odpadu. V zemi prozatím není funkční žádná spalovna, ani závod pro třídění odpadu, veškerý komunální odpad se ukládá do země. Vhodnou příležitostí pro osobní představení českých řešení může být podnikatelská mise, která by měla být uskutečněna na podzim 2023.

České firmy při vstupu na uruguayský trh musejí počítat s překážkami, jakými jsou relativně malý trh (3,5 mil. obyvatel), vysoké ceny kontejnerové přepravy, či zcela nedostatečné externí financování (banky, jiní investoři), na které (ne)dosáhne průměrný uruguayský malý či střední podnik. Českým investorům může pomoci relativně vstřícné prostředí pro přímé zahraniční investice. Uruguay je taktéž velmi ceněna pro svou politickou a makroekonomickou stabilitu. Bez ohledu na aktuální složení vlády se malá země , vklíněná mezi dva velké obry - Brazílii a Argentinu -, musí s ohledem na vrtochy svých sousedů poozhlížet po partnerech mimo blok MERCOSUR.

Radek Hovorka, Velvyslanectví ČR v Buenos Aires



Zařazenone 11.06.2023 20:06:00
ZdrojMZv ČR v Buenos Aires
Originálmzv.cz/buenosaires/cz/obchod_a_ekonomika/velvyslanectvi_predstavilo_sest_ceskych.html

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.