Summit EU–CELAC: EU a Uruguay posilují spolupráci v oblasti energie z obnovitelných zdrojů, energetické účinnosti a vodíku z obnovitelných zdrojů

EU a Uruguay se dnes rozhodly posílit svou spolupráci při uskutečňování přechodu na čistou energii. Na summitu EU-CELAC v Bruselu komisařka pro energetiku Kadri Simsonová a uruguayský ministr zahraničních věcí Francisco Bustillo Bonasso za přítomnosti předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a prezidenta Uruguayské východní republiky Luise Lacalleho Poua podepsali memorandum o porozumění týkající se obnovitelné energie, energetické účinnosti a vodíku z obnovitelných zdrojů. Memorandum o porozumění je součástí investiční agendy strategie Global Gateway Evropské unie a Latinské Ameriky a Karibiku, kterou předsedkyně von der Leyenová včera představila v rámci jednání u kulatého stolu pro obchod mezi EU, Latinskou Amerikou a Karibikem.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: „EU a Uruguay mají společnou ambici posílit využívání obnovitelných zdrojů energie v souladu s našimi ambiciózními cíli v oblasti klimatu. Zastáváme stejný pohled, pokud jde o potřebu transparentního a nenarušeného globálního trhu s vodíkem založeného na pravidlech, na němž se budou uplatňovat spolehlivé mezinárodní normy a systémy certifikace na podporu přechodu na čistou energii. Toto memorandum o porozumění nám poskytuje základ pro vedení a zintenzivnění naší práce v těchto záležitostech, neboť usilujeme o dosažení klimatické neutrality do roku 2050.“

Obnovitelná energie, energetická účinnost a vodík z obnovitelných zdrojů

Dnes podepsané memorandum stanoví naše cíle a připravuje půdu pro budoucí plán, který stanoví konkrétní činnosti podporované investiční strategií Global Gateway. Potenciální oblasti spolupráce zahrnují přezkum a prohloubení opatření a politik na podporu energetické účinnosti, jakož i výměny týkající se politik v oblasti energie z obnovitelných zdrojů a vodíku z obnovitelných zdrojů a jeho derivátů. Přesněji řečeno, naše spolupráce v oblasti výzkumu a regulace bude zahrnovat práci na definicích, metodikách, pravidlech udržitelnosti, systémech certifikace a opatřeních na podporu zlepšení energetické účinnosti a využívání vodíku z obnovitelných zdrojů.

Budeme rovněž spolupracovat na nasměrování investic do těchto kritických oblastí tím, že potenciálním investorům poskytneme maximální jasnost ohledně financování jak v Evropské unii, tak v Uruguayi.

V tomto memorandu se zdůrazňuje, že investice do energie z obnovitelných zdrojů, energetické účinnosti a vodíku z obnovitelných zdrojů a jeho derivátů musí být v souladu s příslušnými právními předpisy v oblasti životního prostředí týkajícími se mořských a pevninských odvětví v EU i Uruguayi, abychom zajistili, že budeme souběžně řešit klimatickou krizi i krizi v oblasti biologické rozmanitosti. Politiky podporující energetickou účinnost, obnovitelné zdroje energie a vodík z obnovitelných zdrojů a jeho deriváty by navíc měly náležitě zohledňovat ochranu, zachování a obnovu vodních systémů a ekosystémů souvisejících s vodou.

Souvislosti

EU a Uruguay nedávno zahájily dialog o energetice, který se týká energie z obnovitelných zdrojů, energetické účinnosti a vodíku z obnovitelných zdrojů, a pokračují v plodném politickém dialogu založeném na rámcové dohodě o spolupráci mezi EU a Uruguayí podepsané v roce 1992. Obě strany sdílejí cíl dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality a uznávají klíčovou úlohu energetické účinnosti a energie z obnovitelných zdrojů při dosahování cílů Pařížské dohody.

Evropská komise koordinuje rozvoj a provádění investiční agendy strategie Global Gateway EU a Latinské Ameriky a Karibiku (GGIA). GGIA je politickým závazkem ke spolupráci, identifikuje spravedlivé ekologické a digitální investiční příležitosti v Latinské Americe a Karibiku, které budou těžit z otevřeného prostředí vytvořeného obchodními a investičními dohodami, a pomůže dosáhnout cílů udržitelného rozvoje. Vyzdvihuje více než 130 názorných projektů v zemích Latinské Ameriky a Karibiku s cílem mobilizovat inteligentní investice podporující udržitelný růst v klíčových odvětvích, jako jsou zdravotnictví, energie z obnovitelných zdrojů, digitální konektivita, kritické suroviny, výzkum a inovace.

GGIA bude realizována prostřednictvím iniciativ týmu Evropa: EU, její členské státy, rozvojové finanční instituce včetně Evropské investiční banky (EIB), exportní úvěrové agentury a všechny ostatní veřejné zdroje financování budou se soukromým sektorem spolupracovat v rámci partnerství veřejného a soukromého sektoru.


Zařazenoút 18.07.2023 09:07:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/23/3899&language=cs

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.