Průběh realizace


EEA grants

Tento projekt byl podpořen z Fondů EHP

Statutární město Jihlava bylo Dopisem o schválení žádosti o grant v dubnu roku 2021 informováno o schválení projektu v rámci Programu Kultura financovaného z Fondů EHP 2014-2021.

Následně byly zahájeny práce na zadávací dokumentaci pro realizaci veřejné zakázky a dne 23. 7. 2021 byla na profilu zadavatele uveřejněna veřejná zakázka na stavební práce.

O přípravě projektu jsme Vás informovali v únorovém vydání Ježkových očí a v září 2021 představil projekt v krátkém videu náměstek primátorky Martin Laštovička.

Smlouva o dílo byla uzavřena s vítězem veřejné zakázky, firmou Pozemní stavby Jihlava, spol. s r. o., a dne 17. 12. 2021 byla obnova památky slavnostně zahájena poklepáním základního kamene.

Objekt byl kompletně vyklizen a jako první byl realizován archeologický průzkum dvora objektu, kde byl odkryt suterén z 13. století a na něj navazující studna z 18. století. Ve středověké odpadní jímce bylo objeveno vybavení královské mincovny z konce 13. století. Jedná se první nález takového souboru v Evropě. Soubor tvoří razidlo opatřené trnem, olověná kovadlina ve tvaru komolého kužele s otvorem pro zasazení trnu razidla i forma na odlévání stříbrných prutů (tzv. cánů). V souboru jsou zastoupeny také dvojdílné keramické formy na odlévání razidel a podle reliéfního vyobrazení mytologického zvířete s mečem byly identifikovány jako razidla mincí (tzv. brakteátů) krále Václava II. V jižním profilu zkoumané plochy byla zachycena část středověké zahloubené pece, která mohla sloužit ke zpracování kovu v provozu mincovny. Mezi nejvýznamnější nálezy dále patří například fragment porcelánové panenky či keramický džbán.

V prvním pololetí roku 2022 byly ve sklepních prostorech odstraňovány nevhodně provedené cementové omítky, v nadzemních podlažích byly bourány příčky. Byly zahájeny práce na vybudování přístavby ve dvoře a v interiéru výtahové šachty, kdy bylo s ohledem na nález zcela jiné skladby podlah a podloží nutné přehodnotit výtahovou šachtu a výtah provést až od 1. NP, dále byla provedena demontáž stávajícího krovu, pokládka ocelových HEB profilů a nového krovu. Bylo nutné řešit podepření a trvalé zajištění klenby u schodiště nad 2. NP. V květnu 2022 byla realizována 3 denní návštěva zástupců města, Centra dokumentárního filmu a Brány Jihlavy u norského partnera.

V druhém pololetí roku 2022 pokračovaly stavební práce a ve spolupráci s partnery projektu byla zpracována specifikace interiérů a vybavení budovy AV technikou. V budově byly odstraněny náspy na stropních konstrukcích, bylo rozebráno schodiště v celém objektu a byly provedeny nové vyzdívky kolem schodiště. Při rozebírání schodiště byla odhalena původní klenba mázhauzu, což ovlivnilo výškovou dimenzi schodišťových stupňů. Ve sklepním prostoru byly provedeny nové vápenné omítky a do 4 podlaží ocelová nosná konstrukce schodiště. Ve 2. a 3. podlaží byly realizovány restaurátorské práce.

V prvním pololetí roku 2023 pokračovaly restaurátorské práce v 2. a 3. podlaží. V 2. podlaží byly obnoveny zazděné dveře mezi sály. Ve sklepení byla položena kamenná dlažba a osazeno osvětlení. Ve 2., 3. a 4. podlaží byly realizovány práce na ZTI a ÚT a montáž sádrokartonového podhledu. Probíhají práce na přístavbě zimní zahrady. Vchodová vrata byla převezena do restaurátorské dílny a byly zahájeny práce na čelní fasádě domu. Jsou prováděny práce na vnitřních omítkách jednotlivých pater.

Součástí realizace projektu je také vznik Jihlavského architektonického manuálu (JAM). Jedná se o odborně popularizační projekt zaměřený na mapování a propagaci architektury a urbanismu Jihlavy zejména v rozmezí od poloviny 19. století do současnosti. Projekt JAM má ideovou návaznost na partnerské projekty architektonických manuálů v Brně a v dalších českých městech (Hradec Králové, Zlín, Plzeň, Litomyšl, Jičín). Sídlem JAMu bude podkrovní ateliér objektu Masarykovo náměstí 21, kde bude veřejnosti přístupná badatelna s knihovnou a kde se budou odehrávat návazné doprovodné programy pro školy i pro veřejnost. Jeho zpracování zajišťuje koordinátorka JAM, která působí v příspěvkové organizaci Brána Jihlavy. Podrobnosti k této aktivitě najdete na webu JAM https://jam.jihlava.cz/ nebo na Facebooku https://www.facebook.com/jam.jihlava a Instagramu https://www.instagram.com/jam.jihlava/. Zajímavý rozhovor s koordinátorkou JAM Janou Laubovou byl uveřejněn v magazínu Ježkovy oči.

V průběhu 2. pololetí 2023 pokračovaly restaurátorské práce ve společenských sálech, byly provedeny podlahy z původního dochovaného materiálu, v sociálním zázemí byly provedeny obklady. V jednotlivých patrech se ve společných prostorech pokládá dlažba a je realizována vestavba výtahu. Probíhalo provedení elektrorozvodů a ve vazbě na přípravu vybavení objektu AV technikou také provedení souvisejících sítí. V hudebním sále je nainstalován akustický systém a byly zahájeny práce na výmalbě. Byl proveden první nátěr části fasády. Na základě uzavřené smlouvy o dílo probíhají práce na vybavení interiéru objektu.

V říjnu proběhla návštěva norského partnera projektu. Jihlavu v době Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava navštívily producentky z Bergenské produkční společnosti Aldeles Elisabeth Kleppe a Elin Sander. V rámci programu (viz níže) absolvovaly zástupkyně partnera prohlídku Jihlavy a budov kulturního dědictví v režii Jihlavského architektonického manuálu, setkaly se s primátorem Jihlavy a jeho náměstkem a dalšími zástupci městské samosprávy, absolvovaly prohlídku dokončovacích prací na budově MN21 s historickou explikací a vysvětlením přístupu k rekonstrukci.

V rámci realizace Jihlavského architektonického manuálu probíhal v průběhu druhé poloviny roku 2023 sběr a vznik dalších hesel ke stavbám a medailonům autorů staveb a následná revize textů odborným garantem v projektu. Celkem od počátku projektu doposud vzniklo 146 úplných hesel, z toho 49 medailonů osobností. Koordinátorku JAM Janu Laubovou nahradila po dobu mateřské dovolené dvojice Filip Kochan a Jiří Neubert a v srpnu je doplnila lektorka JAM Tereza Tecl Brussmannová.

Průběžně jsou rozšiřovány online stránky webové databáze JAM na doméně jam.jihlava.cz

FB stránku www.facebook.com/jam.jihlava a Instagram www.instagram.com/jam.jihlava plní koordinátor JAM zajímavým obsahem v podobě aktualit a informací o živém doprovodném programu a dalším obsahu webu JAM. Na sklonku roku 2024 rozšířil sociální sítě i JAM edukační Instagram https://www.instagram.com/edu.jam.jihlava

V rámci propagace aktivit JAM poskytli edukátoři JAM a Brány Jihlavy v prosinci 2023 rozhovor pro magazín města Jihlavy Ježkovy oči. Součástí tohoto a dalších vydání magazínu bude i příloha nazvaná Jihlavský architektonický manuál, která se věnuje stezkám a jejich objektům. První vydání vyšlo v lednu 2024.


V prvním čtvrtletí roku 2024 byla dokončena realizace obnovy kulturní památky včetně vybavení interiéru. Do objektu se postupně stěhovali jeho noví uživatelé – příspěvková organizace Brána Jihlavy, Centrum dokumentárního filmu a čajovna Nasypaný čaj. Dům dostal také nové jméno – nyní ho občané města a turisté najdou ve všech průvodcích pod názvem Stříbrný dům.

Stříbrný dům byl slavnostně otevřen 15. 5. 2024 za účasti zástupkyň norského partnera projektu – organizace Vestnorsk filmsenter, a to paní Stine Tveten a Anne Carlsen. Na slavnostní otevření navázala odborná konference Architektury obnovy, která se věnovala nejen přípravě a realizaci obnovy Stříbrného domu, ale i dalším projektům. Na konferenci navázaly dny otevřených dveří pro veřejnost s bohatým programem a komentovanými prohlídkami.

Komentované prohlídky probíhají i nadále a jejich harmonogram včetně prodeje vstupenek jsou dostupné na webu #DoJihlavy.

Z materiálů Jihlavského architektonického manuálu (JAM) vychází série dalších komentovaných prohlídek Jihlavské prvorepublikové vily, Slavné vily Jihlavské, Hrádek v lesoparku Heulos, Hledání ztraceného času Jihlavy, Kaplí boromejskou za stopami sirotků jihlavských, Toulky za židovskou historií města Jihlavy, a další. Byla vytvořena mapová brožura stezek. Každá stezka je na samostatné skládané mapě s textem a fotografiemi Filipa Šlapala. Brožura byla připravena ve třech jazykových variantách – česky, anglicky a německy.

Ve spolupráci s měsíčním magazínem Ježkovy oči připravuje koordinátor JAM celostránkovou přílohu nazvanou Jihlavský architektonický manuál, která se věnuje stezkám a jejich objektům. První vydání vyšlo v lednu 2024.

Vzdělávací laboratoř JAM (zkráceně eduJAM) pracovala na jaře roku 2024 na nastavení konceptu vzdělávání veřejnosti, přípravě a realizaci edukačních projektů a programu pro rok 2024.

V rámci programů pro školy pokračoval pravidelný cyklus ve spolupráci s Oblastní galerií Vysočiny a Základní školou Otokara Březiny. Jedním s cílů projektu je ukázat žákům celý proces vzniku sochy od jejího od návrhu až po realizaci. 9. května byla odhalena výsledná podoba sochy dle návrhu žáků zpracovaná uměleckým kovářem před Vysokou školou polytechnickou Jihlava. Byla navázána spolupráce se SCIO školou, kde proběhl celodenní workshop s trojletkou (4.-6. třída) k programu Srdce Města zabývající se Masarykovým náměstím. Výsledky workshopu budou k nahlédnutí ve formě publikace v badatelně JAM. EduJAM byl zařazen do platformy MAPA uMĚNÍM.

Centrum dokumentárního filmu dokončilo základní sběr materiálu pro audiovizuální archiv města. Do sběru zapojilo i děti teenagery a zájmovou veřejnost a zachytilo tak například:

- 3 roky vývoje projektu Renovace domu na Masarykově náměstí 21;

- archeologické nálezy při rekonstrukci domu 21 na Masarykově náměstí 21 v Jihlavě;

- ve spolupráci s JAM historický Dům hodináře;

- ve spolupráci s JAM historii uskupení, které objevovalo Jihlavské podzemí - Černé slunce;

- ve spolupráci s JAM paměti a portrét Jihlavského architekta Zdeňka Gryce;

- ve spolupráci se stacionářem pro seniory Život 99 zachytilo několik hodin rozhovorů s pamětníky, jak se žilo v Jihlavě dříve;

- ve spolupráci s Bránou Jihlavy tradiční kulturní akce pořádané ve městě (historicky první ročník Kapřího dne, Velikonoční Jarmark, Kutil fest, Dechovku na náměstí, Májovou sobotu, Eurojack a další).

Archiv je přístupný široké veřejnosti ve veřejně přístupném prostoru Centra dokumentárního filmu na střihových videostanicích. Zájemci tak mohou volně procházet archiv a využívat jeho obsah pro své videoprojekty.

Centrum dokumentárního filmu se přestěhovalo ze svého dřívějšího působiště v Kině Dukla do nových prostor ve Stříbrném domě na Masarykově náměstí 21 a zahájilo zkušební provoz, během kterého proběhly workshopy, projekce, konference i ukázky fungování CDF. Programu, který vznikal ve spolupráci s Jihlavským architektonickým manuálem a Bránou Jihlavy se aktivně zúčastnili také norští partneři projektu - kteří se setkali nejen s odborníky, ale pozdravili také širokou veřejnost například při projekci norského dokumentárního filmu Bergen - Město na západ od rozumu.

Edukační sekce Jihlavského architektonického manuálu spolupracovala s edukační sekcí Centra dokumentárního filmu na aktivitách realizovaných během dnů otevřených dveří, kdy např. v JAM vytvořené modely byly použity k vytvoření animovaného filmu v CDF.

Zodpovídá: Bc. Veronika Koubová
Vytvořeno / změněno: 4.10.2021 / 31.5.2024

Zařazenopá 31.05.2024 08:05:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=548721

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.