Podpora činnosti asistentů prevence kriminality v Jihlavě


Spolufinancováno EU

Nositel projektu: Statutární město Jihlava

Předpokládané celkové výdaje projektu: 5 040 000 Kč

Výše podpory: 4 536 000 Kč

Poskytovatel podpory: Operační program Zaměstnanost plus

Předpokládaná doba realizace projektu: 1. 4. 2023 - 31. 3. 2026

Registrační číslo projektu: CZ.03.02.01/00/22_018/0000576

Projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Cíl projektu:

Cílem projektu je zajištění prevence kriminality a snížení výskytu sociálně patologických jevů na území statutárního města Jihlavy zejména mezi sociálně vyloučenými skupinami obyvatel prostřednictvím činnosti 4 asistentů prevence kriminality, kteří svou pochůzkovou činností působí v místech s vyšší přestupkovou činností, větší koncentrací problémové mládeže či častým narušováním veřejného pořádku.

Popis projektu:

Předmětem projektu je dlouhodobá podpora činnosti čtyř pracovních pozic asistentů prevence kriminality (APK) obsazených sociálně znevýhodněnými osobami.

Působením APK v problémových lokalitách statutárního města Jihlavy dochází ke snížení přestupkové činnosti, k redukci výskytu sociálně patologických jevů a tím i ke zlepšení podmínek života všech osob žijících v těchto lokalitách. Projekt současně pomáhá ke zlepšení komunikace mezi cílovou skupinou a majoritou.

Činnost APK je vedena mentorem, který dohlíží na jejich každodenní pracovní povinnosti a poskytuje APK odbornou podporu. APK dále získávají podporu ve formě metodického vedení, průběžného vzdělávání a supervize. Cílovou skupinou projektu jsou osoby žijící v lokalitách ohrožených sociálním vyloučením.

Projekt svým zaměřením navazuje na realizaci projektu „Zavedení asistentů prevence kriminality“, který byl podpořen z Operačního programu Zaměstnanost a realizován v letech 2020 – 2022.

Průběh realizace projektu:

Asistenti prevence kriminality při své pochůzkové činnosti působí na celém území statutárního města Jihlavy, především v místech, kde se vyskytuje zvýšená koncentrace problémových osob a dochází k narušování veřejného pořádku. Jedná se zejména o centrum města, vybrané městské parky, okolí obchodního centra Citypark, okolí ZOO Jihlava a další vytipované ulice jako např. ul. Malátova, ul. Komenského a ul. Mahlerova, kde dochází ke koncentraci problematických osob a narušování sousedských vztahů. APK se v rámci své činnosti zaměřují také na lokality v blízkosti školských zařízení, kde se situace díky jejich přítomnosti výrazně zlepšila.

Mezi aktivity APK patří dohled nad veřejným pořádkem a řešení záležitostí souvisejících s narušováním občanského soužití včetně dohledu nad dodržováním vyhlášek (např. zákaz alkoholu na veřejnosti a úprava pohybu psů ve volném prostranství), dohled nad bezpečností, fyzického a verbálního napadání nebo kouření mladistvých. V kompetenci APK je i poskytování základních informací o subjektech, na které se může v určitých životních situacích osoba z cílové skupiny obrátit, pravidelný kontakt s problémovými jedinci či celými rodinami, řešení vzniklých sporů a poskytování základního poradenství při řešení problému. Dle individuální situace vstupují APK aktivně do problémů prostřednictvím získaných kompetencí (znalost místní situace a platných vyhlášek, komunikační dovednosti, metody vyjednávání aj.) a mohou tak vzniklé situace adekvátně řešit. APK se zároveň snaží působit preventivně na děti a mladistvé, jsou jim příkladem a předávají jim informace o možnostech trávení volného času.

Za dlouhodobý přínos ke zklidnění situace v centru města získal v říjnu 2023 jeden z asistentů prevence kriminality Cenu Rady města Jihlavy. Pan David Drevňák působí na pracovní pozici asistenta prevence kriminality od roku 2020 a právě díky jeho přístupu k sociálně znevýhodněným osobám a mimopracovním aktivitám s romskými dětmi a mládeží se v Jihlavě podařilo v dlouhodobém časovém měřítku dosáhnout uspokojivých výsledků. Rozhovor s oceněným APK publikovaný v listopadovém vydání oficiálního on-line zpravodaje statutárního města Jihlavy Ježkovy oči je dostupný zde.

Zodpovídá: Ing. Iveta Částková
Vytvořeno / změněno: 20.7.2023 / 29.3.2024

Zařazenost 24.04.2024 09:04:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=560489


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.