Průzkum: Pařížská burza v prvním pololetí příliš nelákala, Londýn si vedl lépe

Firmy na burze Euronext v Paříži získaly v prvním pololetí z prodeje akcií 32,8 milionu eur (zhruba 790 milionů Kč), což je meziročně o 92 procent méně. S odkazem na průzkum společnosti KPMG UK o tom dnes informoval server americké televize CNBC. Situace není kvůli vysokým úrokovým sazbám, geopolitice a tlaku na spotřebitele příliš povzbudivá ani jinde v Evropě. Londýn si vedl obecně lépe.

Paříž z dosavadního vývoje vychází hůř než jiné burzy v Evropě. V loňském prvním pololetí tam firmy z prodeje akcií získaly 402,6 milionu eur (9,7 miliardy Kč).

Naproti tomu firmy zapsané na londýnské burze v prvním pololetí získaly z primární veřejné nabídky (IPO) akcií 586,2 milionu liber (16,5 miliardy Kč), což je zhruba stejně jako před rokem. I v Londýně je ale znát, že investiční prostředí je proti loňsku víc v útlumu. Dodatečný prodej akcií tam v pololetí totiž vynesl 3,65 miliardy liber, což je meziroční pokles o 36 procent.

Počet firem, které uvedly své akcie na hlavní trhy a na menší trhy alternativních investic (AIM) v Londýně klesl z 29 na 17. Tato čísla zastiňuje investiční horečka z roku 2021, kdy se na Londýnské akciové burze (LSE) objevily v prvním pololetí akcie 48 firem a výnos z jejich prodeje dosáhl 19,8 miliardy liber.

"LSE prokázala mezi prvním pololetím roku 2022 a prvním pololetím roku 2023 větší odolnost než mnoho jejích evropských burz. Tradičnějším lokalitám pro umístění akcií se v těžkých časech jednoznačně dařilo lépe,“ řekl Rob Crowley, který je v KPMG ředitelem poradenské skupiny pro britské kapitálové trhy.

Například objem peněz, které firmy získaly prodejem akcií na trhu Nasdaq ve Skandinávii, v pololetí klesl meziročně o 86,9 procenta. Na burze Euronext v Amsterodamu pak tento kanál vyschnul úplně.

Naproti tomu burzu Euronext v Miláně a také německou Deutsche Börse podpořily významné emise. Ta italská přilákala herní společnost Lottomatica, která si v květnu prodejem akcií v rámci IPO zajistila 600 milionů eur - letos zatím nejvíce v Evropě. Německý trh podpořila primární emise akcií cloudové firmy IONOS Group v objemu 388,5 milionu eur.


Zařazenost 26.07.2023 14:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5528646/pruzkum-parizska-burza-v-prvnim-pololeti-prilis-nelakala-londyn-si-v...
KategorieAkcie, Akcie - Svět, Výsledky
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.