Řemeslníci jsou kvalitní, trh jich ale potřebuje víc. Potvrdil to historicky nejrozsáhlejší průzkum k řemeslům

Tiskové konference 23. září se zúčastnil náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba. Tiskové konference 23. září se zúčastnil náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba.
Publikováno:
23.9.2016, (archivovaná zpráva)
Autor:
10510

Zákazníci mají s vyučenými řemeslníky dobrou zkušenost: 84 % respondentů je s jejich prací spokojeno, pouze 10 % je nespokojeno.


Podpora řemesel a jejich výuky na školách je jednou z priorit Ministerstva průmyslu a obchodu, spolu s Asociací malým a středních podniků a živnostníků ČR proto nechalo vypracovat při příležitosti tzv. Roku řemesel 2016 historicky největší průzkum k řemeslům. Jeho výsledky byly zveřejněny na tiskové konferenci 23. září za účasti náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiřího Koliby.

"Řemeslo představuje jako klíčový nástroj pro udržení a rozvoj regionů a zajímavá volbou pro uplatnění mladé generace. Jsem proto rád, že naše ministerstvo přispívá nemalou měrou k jeho podpoře i formou spolupořádání akcí, finanční podpory či záštity a účasti ministra Jana Mládka a dalších představitelů úřadu. Věříme, že počet řemeslníků můžeme zvýšit pouze dobře natavenou spoluprací škol, podniků, cechů a společenstev a aktivní motivací žáků ze strany samotných škol a firem," uvedl na tiskové konferenci náměstek ministra Jiří Koliba.

Průzkum, v rámci kterého odpovídala tisícovka respondentů z řad spotřebitelů, rodičů, učitelů, řemeslníků i studentů, přinesl celou řadu zajímavých zjištění. Zákazníci mají například s vyučenými řemeslníky dobrou zkušenost: 84 % respondentů je s jejich prací spokojeno, pouze 10 % je nespokojeno. Zákazníci jsou však stále náročnější a začínají od řemeslníků vyžadovat propojení s novými technologiemi, např. na bázi chytré domácnosti.

"Je zřejmé, že například dodávky spojené s technickým zařízením budov budou v budoucnu vyžadovat propojení s počítačovými systémy ovládanými na dálku. Nové technologie se tak stanou automatickým vybavením moderních řemeslníků. Na to se musí připravit jak odborné školy, tak samotní řemeslníci," komentoval nové trendy předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

Řemeslníci samotní podle průzkumu sází stále více na osobní doporučení než na prezentaci na webu, vadí jim nekalá konkurence nekvalifikovaných dodavatelů, a proto podporují mistrovskou zkoušku. I když je poptávka po řemeslnících velká a řemeslníků je nedostatek, mladí lidé se na učňovské obory nehrnou a vyhledávají pohodlnější profese. Nejžádanějšími profesemi jsou v současnosti instalatéři, automechanici, elektrikáři a zedníci.


Galerie



Zařazenopá 23.09.2016 01:09:00
ZdrojMPO.cz
Originálmpo.cz/dokument181187.html
Autor10510
guid181187

Související témata

Karel Dobrý
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.