Předseda Senátu Milan Štěch jednal s hejtmany o aktuální legislativě vztahující se k samosprávám: rozšíření kompetencí kontrolního úřadu na hospodaření obcí a krajů, rozpočtovém určení daní, zdravotnictví nebo návrhu na změnu zákona o majetkovém vyrovnání

Novinky

20.5.2016

Předseda Senátu Milan Štěch jednal s hejtmany o aktuální legislativě vztahující se k samosprávám: rozšíření kompetencí kontrolního úřadu na hospodaření obcí a krajů, rozpočtovém určení daní, zdravotnictví nebo návrhu na změnu zákona o majetkovém vyrovnání

Předseda Senátu Milan Štěch jednal s hejtmany o aktuální legislativě vztahující se k samosprávám: rozšíření kompetencí kontrolního úřadu na hospodaření obcí a krajů, rozpočtovém určení daní, zdravotnictví nebo návrhu na změnu zákona o majetkovém vyrovnáníV Senátu se návrh na rozšíření pravomocí NKÚ bude projednávat ve středu 25. 5. Předseda Senátu upozornil hejtmany na to, že ani jeden ze tří odborných senátních výborů změnu nepodpořil. „V Senátu zasedá 47 komunálních politiků. V jejich zájmu je chránit obce před nadbytečnou administrativou a mnohdy duplicitními kontrolami různých orgánů. Ani jeden z výborů nepřijal kladné stanovisko k této změně, která by umožnila ještě rozšířit kontrolování samospráv,“ vysvětlil Štěch. Podle Asociace krajů je navrhované rozšíření kontrolních mechanismů nadbytečné. „Kraje se nebrání důkladným kontrolám svého hospodaření. Zároveň ale postrádáme záruky toho, že kontroly budou lépe koordinovány tak, aby nezatěžovaly starosty,“ řekl hejtman Hašek. Ten také upozornil na to, že žádná z kontrol krajů v poslední době neodhalila závažné pochybení.


Na pravidelném každoročním jednání hovořil předseda Senátu s hejtmany také o návrhu Jihočeského kraje na změnu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, která má umožnit zdanění některých finančních náhrad. Asociace krajů teprve tento návrh projedná. Její předseda Michal Hašek však chce znát výsledky analýzy, kterou nechal zpracovat. „Požádal jsem ústavně-právní výbor sněmovny o vypracování analýzy dodržování smlouvy o církevních restitucích - jak ze strany státu, tak ze strany církví. Zástupci církví totiž navzdory této smlouvě podali už 111 určujících žalob, kterými žádají kraje o vydání nemovitého majetku. Je nepřijatelné, aby církve pobíraly velkorysou finanční náhradu a vedle toho se individuálními žalobami domáhali vydání konkrétních nemovitostí,“ řekl Hašek. Podle něj už stovky podobných žalob míří také na obce.

Hejtmani také hovořili s předsedou Senátu o rozpočtovém určení daní a informovali ho o problémech ve zdravotnictví, které se jich nejvíce týkají – tedy o nedostatku personálu a neodpovídajícím ohodnocení některých zdravotníků a také o svých stanoviscích k úhradové vyhlášce. Tématem bylo také financování oprav krajských silnic prvních a druhých tříd a potřebě systémového řešení.


Zařazenopá 20.05.2016 15:05:00
ZdrojAsociace krajů
Originálasociacekraju.cz/novinky/predseda-senatu-milan-stech-jednal-s-hejtmany-o-aktualni-legislative-vztahu...

Související témata

Senát | Insolvenční návrh
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.