Kalifornie má nakročeno stát se lídrem v oblasti vodíkových technologií v USA

Kalifornie má nakročeno stát se lídrem v oblasti vodíkových technologií v USA

03.08.2023 / 23:27 | Aktualizováno: 03.08.2023 / 23:42

Vodík je stále důležitějším dílem skládačky nulových čistých emisí do roku 2050. Klíčovými pilíři dekarbonizace globálního energetického systému jsou energetická účinnost, změna chování, elektrifikace, obnovitelné zdroje energie, vodík a paliva na bázi vodíku a CCUS (technologie zachycování, využívání a ukládání uhlíku). Význam vodíku ve scénáři nulových čistých emisí se odráží v jeho rostoucím podílu na kumulativních emisích. Silný růst poptávky po vodíku a zavádění čistších technologií pro jeho výrobu tak umožňuje, aby vodík a paliva na bázi vodíku významně přispěly ke scénáři nulových čistých emisí k dekarbonizaci odvětví, v nichž je obtížné emise snížit, jako je těžký průmysl a doprava. To je pro Spojené státy naprosto klíčové. Mezinárodní energetická agentura předpovídá, že náklady na elektrolyzéry by mohly do roku 2030 klesnout o 70%, pokud se podaří rozšířit výrobní kapacity. Spolu s nižšími cenami obnovitelných zdrojů energie by ceny ekologického vodíku mohly do roku 2025 klesnout o 60-64 % a do roku 2030 až o 72%.

Program regionálních center čistého vodíku - nebo H2Hubs, který je financován prostřednictvím bipartijního zákona o infrastruktuře - zahrnuje až 7 miliard dolarů na zřízení šesti až 10 regionálních center čistého vodíku po celých Spojených státech. Jako součást většího programu vodíkových hubů ve výši 8 miliard dolarů, budou H2Hubs ústředním hnacím motorem, který pomůže komunitám v celé zemi těžit z investic do čisté energie, dobře placených pracovních míst a lepší energetické bezpečnosti.

Výroba, zpracování, dodávky, skladování a konečné využití čistého vodíku, včetně inovativního využití v průmyslovém sektoru, jsou zásadní pro strategii Amerického ministerstva energetiky pro dosažení cíle prezidenta Bidena 100% čisté elektrické sítě do roku 2035 a čistých nulových emisí uhlíku do roku 2050.

Program vodíkových hubů je zásadním odrazovým můstkem k vytvoření možností dekarbonizace pro těžko zmírnitelná odvětví, včetně těžké nákladní dopravy, lodní dopravy, letectví a těžkého průmyslu ve Spojených státech.

Kromě toho program pomůže katalyzovat dekarbonizaci tradiční výroby vodíku s vysokou uhlíkovou náročností pro výrobu hnojiv a rafinaci ropy, které jsou každoročně zodpovědné za 830 milionů metrických tun emisí oxidu uhličitého na celém světě.

Kalifornie jako jeden z prvních států podala žádost, prostřednictvím, které se uchází o vytvoření jednoho z národních center čistého vodíku v USA. Využití vodíku vidí zejména k dekarbonizaci dopravy, přístavů a elektráren. Naprostá většina vodíkových čerpacích stanic a vozidel v USA se nachází v Kalifornii.

V dubnu 2023 bylo v USA 60 veřejně přístupných vodíkových čerpacích stanic, z toho 59 v Kalifornii a jedna na Havaji.

Další státy na západě USA, Washington, Oregon a Montana jsou potenciálními centry čistého vodíku, které chtějí využívat obnovitelné zdroje k výrobě vodíku pro těžkou dopravu, letectví, námořní dopravu a zemědělství.

V současnosti probíhají na americkém ministerstvu pro energetiku pohovory s vybranými kandidáty, které budou pokračovat až do podzimu letošního roku. Poté se očekává, že jednání o udělení grantu budou pokračovat i v roce 2024.

Podpora vytvoření národního centra čistého vodíku v Kalifornii zazněla i letošním červnovém výročním summitu v Sacramentu, kde se sešel rekordní počet zainteresovaných stran, aby diskutovaly o strategiích, politikách a programech k urychlení zavádění čistého vodíku a souvisejících technologií v Kalifornii.

Téměř 550 vedoucích představitelů z celé státní správy a vodíkového průmyslu se zúčastnilo celodenního summitu „California Hydrogen Leadership Summit“, (CHLS), který zkoumal způsoby spolupráce na urychlení zavádění vodíkových technologií, které budou přispívat k úsilí státu o snížení znečištění ovzduší, zmírnění změny klimatu, diverzifikaci a posílení dodávek energie a přispění k udržitelnému hospodářskému rozvoji. Již druhý rok po sobě byl na konferenci CHLS, spolupořádané Kalifornskou radou pro vodík, ústředním bodem sympozia obnovitelný vodík.

Využití vodíkových technologií ke snižování emisí bylo také ústředním tématem loňského českého předsednictví v Los Angeles. Se zástupci evropských konzulátů jsme komunikovali dvě alternativní akce. Přivést (malou) skupinu odborníků na vodíkové technologie z různých evropských center na cestu po západním pobřeží Spojených států. Třídenní program měl zahrnovat, návštěvu univerzit, výzkumných center a projektů. Druhou alternativou bylo přivézt skupinu amerických odborníků na vodík do Evropy.

Cílem je propagovat evropské technologie v USA, budováním partnerství a zprostředkováním kontaktů evropských odborníků s americkými protějšky. Záměr je soustředit se na lídry a politické zástupce, kteří mají vliv na rozhodování v oblasti vodíkových technologií, později oslovit i konkrétní firmy, které by mohly čerpat ze zkušeností, které máme v Evropě.

Záměr se zatím nepodařilo prosadit, nicméně očekáváme, že na naši iniciativu naváže nadcházející španělské předsednictví, které spolu s několika dalšími státy myšlenku evropské vodíkové mise podporuje.

Že jde o velice významnou a aktuální oblast dokazuje skutečnost, že vláda ČR v červenci 2021 schválila „Vodíkovou strategii České republiky“, která reflektuje evropskou vodíkovou strategii. Materiál považuje vodík a vodíkové technologie za jeden z nejvýznamnějších nástrojů pro dosažení cílů snižovaní emisí skleníkových plynů tak, jak jsou stanoveny v zelené dohodě pro Evropu.

A právě inspirace existencí různých možností výroby a využití vodíku a jejich rozvoj, tak jak se v této oblasti snaží odborné kruhy, politici i průmysl zde v Kalifornii může být velice cennou platformou pro spolupráci, výzkum, aplikaci a praktické využití i pro Českou republiku.

K podobným závěrům dospěla již dříve i odborná konference s názvem Hydrogen Days 2023, která se konala na jaře letošního roku v Praze a která hostila experty na vodíkové technologie z celého světa. Perspektivě spolupráce českých a kalifornských firem proto GK LA bude věnovat i nadále mimořádnou pozornost.

Zpracovala: Jana Přikrylová, ekonomická diplomatka GK LA



Zařazenočt 03.08.2023 23:08:00
ZdrojMZv ČR v Los Angeles
Originálmzv.cz/losangeles/cz/obchod_a_ekonomika/kalifornie_ma_nakroceno_stat_se_lidrem_v.html

Související témata

Čistý zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.