Zelený Tallinn nabídne příležitosti pro české firmy

Zelený Tallinn nabídne příležitosti pro české firmy

21.09.2023 / 14:40 | Aktualizováno: 25.09.2023 / 15:17

Evropská komise uděluje každý rok jednomu městu ocenění Evropské zelené město (Europe Green Capital), které má být vzorem v udržitelném rozvoji a modernizaci městského prostředí. V roce 2023 je tím městem estonský Tallinn. Veletrhy konané v rámci zeleného roku můžou přinést příležitosti pro české firmy.

Estonsko, které je považováno za průkopníka v oblasti digitální správy, má jedinečné předpoklady pro inovace v oblasti smart cities. Estonské hlavní město Tallinn se může pochlubit prosperujícím ekosystémem technologických startupů a instituce jako Tallinnská technická univerzita stojí v čele souvisejícího výzkumu a vývoje. Důraz, který země klade na digitální řešení a ambiciózní cíle v oblasti životního prostředí, představuje řadu příležitostí pro infrastrukturní projekty, ekologické iniciativy a technologická řešení, která uspokojí potřeby obyvatel i turistů.

Příležitosti se nabízejí pro české firmy, které vyvíjí a implementují datově inteligentní řešení v městském prostředí, ať už se jedná o řešení pro zefektivnění dopravy ve městě, využívání energií, snížení emisí a ekologické zátežě, řešení pro chytré bydlení či přístup ke vzdělávání. České technologické firmy mohou přispět v oblasti softwarových řešení, přizpůsobení a integrace platforem, které doplňují funkce chytrých měst. České inovace související s udržitelnou energetikou a zelenými technologiemi mohou připravit půdu pro významnou spolupráci v oblasti rozvoje infrastruktury. Estonské prostředí také otevírá dveře českým bankám a investorům, kteří mohou podpořit růst estonských startupů a infrastrukturních projektů. V neposlední řadě se otevírají možnosti spolupráce univerzit a VVI institucí.

V rámci projektu Zeleného hlavního města Evropy Tallinn organizuje několik významných konferencí, summitů a výstav, kterých se mohou účastnit také české firmy a prezentovat svá řešení potenciálním estonským partnerům a zákazníkům. Hlavními tématy letošního roku v Tallinnu jsou mobilita, eko-inovace a udržitelnost. Vyvrcholením roku zeleného hlavního města Tallinnu bude listopadový Tallinn Greentech Week. Ten se odehraje 14.-17. listopadu 2023 a bude hostit nejprogresivnější a nejlepší nápady v oblasti zelených inovací a jejich realizátory z celého světa.

GreenEST Summit 2023 konající se 13. listopadu bude úvodní akcí celého Greentech Week. Půjde o v regionu největší setkání odborníků z veřejného a soukromého sektoru, podnikatelů v oblasti zelených technologií a investorů z celé Evropy. Souběžně se mezi 14. a 15. listopadem se uskuteční Smart Cities Convention – akce, kde se podnikatelé a inovátoři zelených technologií setkají se zástupci více než 30 velkých měst. Tallinn se prezentuje jako testovací centrum zelených technologií, kde mohou podnikatelé i města společně vyvíjet ekologicky udržitelné projekty a nacházet společná řešení pro rozvoj měst. Událost bude příležitostí k navázání kontaktů se start-upy.

Jednou ze zajímavých akcí v rámci týdnu bude Cleantech Forum Europe od 15. do 16. listopadu. Tam se budou sdružovat investoři do zelených technologií a špičkoví podnikatelé, aby společně směřovali k udržitelné budoucnosti. Součástí programu bude i prezentace trendů současného výzkumu, která bude zahrnovat představení investičních společností a odborníků o trendech utvářejících budoucnost udržitelných inovací. Dalším bude Green Technologies Expo konající se ve dnech 14. až 17. listopadu bude Tallinn Cleantech EXPO. Takzvané NEXPO je akce, kde se setkají investoři do zelených technologií, inovátoři, podnikatelé a další zástupci soukromého i státního sektoru z celé Evropy. Výstava je primárně určena firmám a městům zavádějícím technologie a řešení smart city. Středem zájmu budou technologie a řešení podporující udržitelnost měst. Poslední den, 17. listopadu, se bude konat Green Tiger Conference, což je platforma spolupráce mezi obory, jejímž účelem je vytvořit vyvážený ekonomický model pro Estonsko a svět spoluprací ve čtyřech směrech – v podnikatelském a státním sektoru, s veřejností a jednotlivci.

Celý seznam akcí pořádaných v rámci Evropské zeleného města roku a další informace je k dispozici zde: https://greentallinn.eu/en/events/.

Petr Preclík, obchodní diplomat Velvyslanectví ČR v Estonsku

Jaroslav Synčák, stážista



Zařazenopo 25.09.2023 15:09:00
ZdrojMZv ČR Tallinn
Originálmzv.cz/tallinn/cz/obchod_a_ekonomika/aktuality/zeleny_tallinn_nabidne_podzimni.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.