Boj proti nezákonnému rybolovu: Komise určila Trinidadu a Tobaga jako nespolupracující zemi

Trinidad a Tobago jako nespolupracující země

Komise se dnes rozhodla určit Republiku Trinidad a Tobago jako nespolupracující zemi v boji proti nezákonnému, nehlášenému a neregulovanému rybolovu (NNN) a dát „červenou kartu“.

Dnešní rozhodnutí vychází z nařízení EU o nezákonném, nehlášeném a neregulovaném rybolovu, které stanoví rámec spolupráce se zeměmi pro řešení nezákonného, nehlášeného a neregulovaného rybolovu a zajišťuje, aby na trh EU měly přístup pouze legálně ulovené produkty rybolovu.

Nedostatečný pokrok při řešení závažných nedostatků

Zařazení země na seznam vyplývá z nedostatečného pokroku při řešení závažných nedostatků uvedených v rozhodnutí o předběžné identifikaci Trinidadu a Tobaga jako nespolupracující země, které bylo přijato v dubnu 2016. Navzdory podpoře Trinidadu a Tobaga ze strany EU v rámci dialogu o nezákonném, nehlášeném a neregulovaném rybolovu, a to jak v souvislosti s revizí právního rámce, tak v oblasti sledování, kontroly a dohledu, země nedosáhla dostatečného pokroku ke splnění požadavků vyplývajících z právních předpisů o nezákonném, nehlášeném a neregulovaném rybolovu. Trinidad a Tobago zejména nepřijaly odpovídající právní rámec upravující činnosti vnitrostátního rybářského loďstva ve vodách pod vnitrostátní jurisdikcí i mimo ně ani činnosti rybářských plavidel třetích zemí ve vnitrostátních přístavech. Další přetrvávající nedostatky se týkají nedostatečné kontroly nad vnitrostátním rybářským loďstvem a zahraničními rybářskými loďstvy zastavujícími do přístavu v zemi, jakož i s nedostatkem nezbytných opatření pro zastavení a prevenci nezákonných, nehlášených a neregulovaných rybolovných činností.

Další kroky

Komise bude pokračovat v dialogu s orgány Republiky Trinidad a Tobago s cílem pomoci této zemi řešit zjištěné nedostatky.

V návaznosti na postup určení Komise navrhla Radě, aby Trinidad a Tobago formálně zařadila na seznam nespolupracujících zemí v souladu s článkem 33 nařízení o rybolovu NNN.

Pozadí

EU je největším světovým dovozcem produktů rybolovu. Boj proti nezákonnému, nehlášenému a neregulovanému rybolovu je součástí opatření EU v rámci Agendy pro udržitelný rozvoj 2030. EU tak přispívá k cíli č. 14, jímž je ukončení nezákonného, nehlášeného a neregulovaného rybolovu a zachování a udržitelné využívání oceánů, moří a mořských zdrojů. Přístup nulové tolerance k nezákonnému, nehlášenému a neregulovanému rybolovu, který prosazuje Komise, je nedílnou součástí Zelené dohody pro Evropu a strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti.

Komise spolupracuje s partnerskými zeměmi s cílem zlepšit správu rybolovu a zajistit, aby všechny státy dodržovaly své mezinárodní závazky.

Nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov je jednou z nejzávažnějších hrozeb pro udržitelné využívání živých vodních zdrojů a ohrožuje samotný základ společné rybářské politiky a mezinárodní úsilí EU o podporu lepší správy oceánů. Rybolov NNN představuje rovněž významné riziko pro mořské prostředí, udržitelnost rybích populací a biologickou rozmanitost moří. Při plnění Zelené dohody pro Evropu a Agendy pro udržitelný rozvoj 2030 a jejího cíle chránit a udržitelně využívat oceány, moře a mořské zdroje uplatňuje Komise vůči nezákonnému, nehlášenému a neregulovanému rybolovu přístup nulové tolerance.

Světová hodnota NNN rybolovu je odhadována na 10 až 20 miliard EUR ročně. Každoročně je nezákonně uloveno 11 až 26 milionů tun ryb, což odpovídá minimálně 15 % celosvětových úlovků.

Pro více informací

Otázky a odpovědi týkající se nedostatečné spolupráce v oblasti rybolovu NNN Republiky Trinidad a Tobago

Internetové stránky Komise o nezákonném, nehlášeném a neregulovaném rybolovu (NNN)

Quote

Komise je pevně odhodlána podporovat udržitelný rybolov a účinnou správu oceánů. Máme nulovou toleranci vůči nezákonnému, nehlášenému a neregulovanému rybolovu a Komise dnes přijala rozhodná opatření tím, že Trinidad a Tobago vydala červenou kartu. Jsme však i nadále připraveni pokračovat v dialogu s Trinidadem a Tobagem s cílem řešit hrozby, které nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov představuje pro udržitelnost rybích populací, pobřežní komunity, potravinové zabezpečení a živobytí rybářů, kteří dodržují pravidla.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2023-09-24


Zařazenopo 25.09.2023 13:09:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/23/4589&language=cs
guid/IP/23/4589/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.