Slavnostní odhalení busty krále a kurfiřta Augusta Silného v Teplicích

Slavnostní odhalení busty krále a kurfiřta Augusta Silného v Teplicích

27.09.2023 / 13:04 | Aktualizováno: 02.10.2023 / 07:44

Dne 13. září 2023 se generální konzulka Markéta Meissnerová zúčastnila slavnostního odhalení busty polského krále a saského kurfiřta Augusta Silného v Teplicích. Bronzová busta reprezentuje návštěvy saských kurfiřtů, kteří po generace jezdívali do teplických lázní a díky nimž se věhlas Teplic dostal na evropské královské dvory. Ty následovaly saský příklad a Lázně Teplice se tak staly aristokraty nejnavštěvovanějšími českými lázněmi.

Dne 13.9.2023 byla v Teplicích odhalena busta nejslavnějšího saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného (1670-1733). Tento panovník jezdil pravidelně do teplických lázní stejně jako desítky dalších panovníků a příslušníků vysoké šlechty. Město Teplice tuto tradici hrdě prezentuje a staví na ní svou strategii v oblasti cestovního ruchu. Teplické lázně se více než jiné v minulosti těšily velké přízni aristokracie, k jejich návštěvníkům patřila řada evropských královských rodů a nejvěrnějšími mezi nimi byli saští panovníci. Tradice návštěv saských kurfiřtů a později králů trvala více než 300 let. Po vzoru svých předků jezdíval do teplických lázní také slavný vladař August Silný, jehož zaujetí pro umění vyústilo v přeměnu Drážďan v jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Mimo jiné nechal vystavět Zwinger, založil obrovskou sbírku obrazů, šperků i porcelánu a je zpodobněn sochou tzv. Zlatého jezdce ve čtvrti Neustadt. Jeho aktivity měly pozitivní vliv i na české pohraničí, např. porcelánka v Dubí u Teplic, slavná díky výrobě porcelánu s cibulovým vzorem, vznikla jako pobočka jím založené manufaktury v Míšni. August Silný byl známým milovníkem života, obdařeným nekonečnou energií. Při výstavbě Zwingeru vlastnoručně nosil pískovcové kameny, rozlomení podkovy holýma rukama si nechal úředně zaprotokolovat. K jeho životnímu stylu patřil i početný dvůr, díky mnohým avantýrám měl údajně snad až 300 dětí. Příjezd panovníka do teplických lázní byl pravidelně velkou slavností, dle kronik jeho doprovod čítal ca 1500 osob a 1000 koní. Jeho vzor zapůsobil, účinky termálních pramenů získaly na věhlasu a Teplice se staly ještě oblíbenějším výletním místem drážďanského dvora i jiných významných evropských šlechtických rodů, než byly do té doby. V žádných jiných českých lázních nepobývalo tolik císařů, králů, arcivévodů a princů jako zde. Tuto tradici nyní lázně připomínají bustou Augusta Silného, umístěnou v Lázeňské ulici poblíž ústřední lázeňské budovy, a nabízí tím návštěvníkům obohacení pobytu a téma k toulkám historií. Slavnostní odhalení sochy bylo předmětem zájmu veřejnosti, doprovázely ho celodenní slavnosti.

Z oficiálních hostů se akce zúčastnil m.j. Libor Pisklák – akademický sochař a autor busty, Radek Popovič – předseda představenstva Lázní Teplice, Josefina Ofner – vedoucí saské kanceláře v Praze, Martin Krska – senátor, Hynek Hanza – senátor, Jiří Štábl – primátor Teplic a za GK Drážďany M. Meissnerová (pronesla jedno z úvodních slov). Řečníkem byl rovněž ředitel drážďanské Zelené Klenby (Grünes Gewölbe) Marius Winzeler, který objasnil historickou roli Augusta Velikého a jehož účast zprostředkoval GK Drážďany.

Další informace a fotodokumentaci lze nalézt např. na webu Lázní Teplice – www.lazneteplice.cz



Zařazenopo 02.10.2023 07:10:00
ZdrojMZv ČR v Drážďanech
Originálmzv.cz/dresden/cz/zpravy_a_udalosti/slavnostni_odhaleni_busty_krale_a.html

Související témata

Román Král | Petr Král
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.