4. mimořádný Kongres Světové poštovní unie v Rijádu dostál svého jména a prokázal mimořádnou sílu spolupráce členských zemí

Publikováno:
23.10.2023
Autor:
71010

1. – 5. října 2023 Rijád Saúdská Arábie: 4. mimořádný Kongres Světové poštovní unie



4. mimořádný Kongres Světové poštovní unie v Rijádu 4. mimořádný Kongres Světové poštovní unie v Rijádu Ve dnech 1. – 5. října 2023 se v Rijádu v Saúdské Arábii konalo zasedání 4. mimořádného Kongresu Světové poštovní unie, nejvyššího orgánu této mezivládní specializované organizace systému OSN se 192 členskými zeměmi.

Hlavním cílem každého Kongresu je projednat a schválit změny Akt Unie, tj. multilaterálních smluv upravujících vzájemný poštovní styk mezi členskými zeměmi.

Zapojení širšího poštovního sektoru

Na tomto mimořádném Kongresu byla zvláštní pozornost věnována zejména otevření Unie širšímu poštovnímu sektoru. Kongres rozhodl, že prostřednictvím členství v již řadu let existujícím Poradním výboru se nyní mohou do aktivit Unie zapojit nově také další subjekty jako nevládní organizace zastupující spotřebitele, poskytovatele doručovacích služeb, poštovní zaměstnance nebo zaměstnavatele; dobročinné subjekty; organizace zaměřující se na standardizaci, finance a rozvoj; dodavatelé zboží a služeb pro sektor poštovních služeb; přepravci; akademický sektor; think-tanky a obdobné na znalostech založené instituce; podobné organizace, jež mají zájem podporovat poslání a cíle Unie a vysoce postavení představitelé poštovního sektoru. Členství v Poradním výboru však neopravňuje tyto subjekty k hlasovacímu právu.

Klimatická akce

Kromě možnosti zapojení širšího poštovního sektoru, byl přijat i tzv. zelený balíček, v rámci, kterého se pověření operátoři zavázali ke klimatické akci založené na dobrovolných cílech; ten hlavní je do roku 2050 kolektivně snížit emise CO2 o 85 %. Unie bude také dále budovat své kapacity v oblasti ochrany klimatu. Finanční pomoc projektu během jednání přislíbily Německo a Spojené arabské emiráty.

Transformace poštovních finančních služeb

Posledním velkým tématem byl plán modernizace poštovních finančních služeb, které hrají důležitou roli zejména u rozvojových členských zemí. Kongres schválil změny Ujednání o poštovních peněžních službách, čímž potvrdil zapojení širší škály subjektů do poštovních finančních služeb (do této chvíle pouze v režii pověřených operátorů), vývoj nových právních rámců pro poštovní platební služby a případné zřízení poradenského centra, jež mají podléhat mimorozpočtovému financování s cílem zajistit služby připravené na budoucnost.

Poprvé po 26 letech Kongres dále schválil navýšení rozpočtu Unie. Pro roky 2024 a 2025 byl rozpočet zvýšen o nejnižší z navržených částek, tj. o 1,6 % zejména s ohledem na současnou úroveň inflace a nově schválené projekty.

Byla rovněž přijata společná deklarace všech členských států Evropské unie a dalších 13 zemí k další podpoře ukrajinského poštovního sektoru a k odsouzení ruské agrese na Ukrajině. 4. mimořádný Kongres Světové poštovní unie v Rijádu 4. mimořádný Kongres Světové poštovní unie v Rijádu

Jednání 4. mimořádného Kongresu SPU se na základě usnesení vlády č. 679 ze dne 6. září 2023 zúčastnila rovněž delegace ČR vedená zástupcem Ministerstva průmyslu a obchodu. V delegaci byli dále zástupci regulačního úřadu (Český telekomunikační úřad) a zástupci určeného provozovatele poštovních služeb (Česká pošta, s. p.). Delegace postupovala v souladu se zájmy ČR, jež byly usnesením vlády jasně vymezeny. ČR měla zastoupení i ve Výboru pro ověřování plných mocí, který schvaluje právo členských zemí k účasti, hlasování a podpisu nově přijatých Akt. Zde byly v důsledku nesplnění právních požadavků pravomocí zproštěny delegace Afganistanu, Nigeru a Myanmaru.

Na závěr Kongresu na základě zmocnění uděleného prezidentem republiky a předsedou vlády podepsal vedoucí delegace ČR Kongresem projednaná a schválená Akta SPU, a to s výhradou jejich ratifikace.



Zařazenopo 23.10.2023 13:10:00
ZdrojMPO.cz - Ekomunikace
Originálmpo.cz/cz/e-komunikace-a-posta/postovni-sluzby/mezinarodni-spoluprace/4--mimoradny-kongres-svetove-p...
Autor71010
guid277591
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.