6. zasedání česko-indonéského smíšeného hospodářského výboru v Jakartě v říjnu 2023

6. zasedání česko-indonéského smíšeného hospodářského výboru v Jakartě v říjnu 2023

31.10.2023 / 03:52 | Aktualizováno: 31.10.2023 / 04:00

Dne 18. října 2023 v Jakartě po dvou letech od posledního jednání v Praze a Brně zasedl česko-indonéský smíšený hospodářský výbor. Diskuse nad spoluprací v tradičních průmyslových sektorech českého vývozu, stejně jako vzájemné utvrzení se v relativní komplementaritě české a indonéské ekonomiky, jejichž spolupráce napříč řadou stávajících i dalších sektorových odvětví může přinést oboustranné výhody, byla završena podpisem protokolu, který mimojiné nastiňuje budoucí spolupráci na rozvoji udržitelných měst v Indonésii, rozvoji downstreamových operací tamtéž, či rozšíření příležitostí pro odborné vzdělávání v České republice.

Delegace Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky vedená zástupcem vrchního ředitele sekce hospodářství panem Eduardem Muřickým ve složení teritorialisty pro oblast Asie panem M. Horáčkem, a ředitele cirkulární ekonomiky a odpadů Ministerstva životního prostředí České republiky panem J. Maršákem byla doprovázena zástupci firem Škoda Group a Linet. Právě zástupci zmíněných firem aktivních v oblasti konektivity a veřejného zdraví předznamenali hlavní osy stávající ale i budoucí obchodně-ekonomické spolupráce obou zemí.

Schůzka na Indonéském ministerstvu pro rozvoj investic

Schůzka na Indonéském ministerstvu pro rozvoj investic

Navzdory složité geopolitické situaci ve světě se Indonésie zdá být svatostánkem makroekonomické ale i politické stability, přesto jedna z největších ekonomik světa trpí řadou neduhů typických pro rozvojové země a v současnosti se nejvíce zaobírá otázkou udržitelnosti svého prudkého hospodářského růstu. Právě s udržitelností může pomoci řada českých exportérů nabízejících environmentální technologie, dopravní prostředky, zdravotnickou techniku, ale i chytré technologie pro těžbu. Česká strana naopak potvrdila, že může potřebovat posílit klesající demografickou křivkou oslabený pracovní trh, uvítá indonéské investice, stejně jako posílení vědecko-výzkumné spolupráce. Zvláštní pozornost si pak zasloužila intenzivní spolupráce obou zemí v oblasti životního prostředí. Zástupce rezortu životního prostředí připomněl pracovní návštěvu náměstka ministryně životního prostředí Alue Dohonga v Praze v červnu 2023, která se kromě tradiční spolupráce v oblasti ochrany biodiverzity částečně také zaměřila na cirkulární ekonomiku a odpady se zvláštním zřetelem na plastový odpad. Odpadové hospodářství v Indonésii skýtá obrovský potenciál v části vlastního nastavení celého systému, recyklaci i v řešení již zdánlivě nevratných problémů souvisejících s rozvojem toxických látek. Velké pozornosti se pak těší řešení waste to energy.

6. zasedání česko-indonéského smíšeného hospodářského výboru v Jakartě v říjnu 2023

6. zasedání česko-indonéského smíšeného hospodářského výboru v Jakartě v říjnu 2023

Významnou oblastí pro obě strany zůstává nadále i rozvoj konektivity, jedné z největších výzev regionu jihovýchodní Asie. Zde zástupci firmy Škoda Group nastínili nabídku v oblasti železniční dopravy i elektrické mobility. Rozvoj hromadné dopravy může být výrazným milníkem pro další rozvoj hospodářství a především turismu. Nové železniční spoje či posílení systému hromadné městské dopravy však musí jít v souostrovním státě ruku v ruce s rozvojem letišť, a i zde má Česká republika co nabídnout, a navíc v regionu disponuje úspěšnými obchodními kauzami v podobě dodávek radarové techniky pro regionální letiště. Nejednou byla tedy zmíněna možnost dodávek letounů různých velikostí či klíčového řešení letišť na způsob úspěšného projektu v Senegalu, stejně jako široká nabídka českých školících center pro piloty. Neopomenutelným tématem byl i silně poddimenzovaný zdravotnický systém Indonésie, který do značné míry trpí i vlastními protekcionistickými opatřeními. K jeho rozvoji přispívá řada českých dodavatelů sdružených v asociaci AVDZP, mezi nimi ovšem vyniká světový hráč ve výrobě nemocničních lůžek firma Linet. Právě firma Linet se jako první v regionu rozhodla investovat a relokalizovat do něj část své výroby. I tento obchodní případ byl skvělým dokladem prohlubujících se česko-indonéských vztahů.

Zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství MPO ČR E. Muřický na Indonéském ministerstvu správy státních podniků

Zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství MPO ČR E. Muřický na Indonéském ministerstvu správy státních podniků

Delegace Ministerstva průmyslu a obchodu navíc zavítala i na obchodní fórum pořádané Indonéským ministerstvem zahraničních věcí Indonesia-Europe Business Forum a absolvovala sérii jednání na ústředních orgánech. S ohledem na prezentaci firem Škoda Group a Linet, šlo o rezort průmyslu, rezort správy státních podniků a rezort rozvoje investičních příležitostí.

Mgr. Alena Štojdlová, MBA, vedoucí ekonomicko-obchodního úseku Velvyslanectví České republiky v Jakartě



Zařazenoút 31.10.2023 04:10:00
ZdrojMZv ČR Jakarta
Originálmzv.cz/jakarta/cz/obchod_a_ekonomika/aktualni_informace/x6_zasedani_cesko_indoneskeho_smiseneho.html

Související témata

Indonésie | Česká republika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.