Festival zve na čtyři dny do světa animovaného filmu

Festival zve na čtyři dny do světa animovaného filmu

Festival Animánie, který je největší mezinárodní soutěžní přehlídkou animované tvorby dětí a studentů v České republice, startuje už po osmnácté ve čtvrtek 16. listopadu. Až do neděle 19. listopadu zhlédnou návštěvníci plzeňského centra Moving Station více než 150 krátkých soutěžních snímků z celého světa a také celovečerní animované novinky nebo skvosty z archivů. Sami si budou moci vyzkoušet animaci v některé z mnoha dílen a čeká je i game zóna počítačových her.

Zdroj fotografií: archiv pořadatele festivalu

Zdroj fotografií: archiv pořadatele festivalu

„Letos jsme připravili opravdu velkou porci dílen a workshopů. Probíhají po celou dobu festivalu a vybrat si z nich mohou jak úplní začátečníci, kteří si chtějí animaci vyzkoušet, tak i zkušenější animátoři, kteří mají možnost dostat se jejich prostřednictvím k profesionálním technologiím,“ řekla ředitelka Festivalu Animánie Lenka Špačková. Dílny nabídnou třeba práci se světlem ve filmu, animaci písku nebo Motion Capture, tedy technologii, která pomocí speciálního obleku pokrytého senzory převádí pohyb člověka na jeho digitální model. Na některé z dílen je třeba se předem registrovat, jiné budou volně přístupné.

Zdroj fotografií: archiv pořadatele festivalu

Filmový program zve na inspirativní celovečerní novinky pro celou rodinu, například Tonda, Slávka a kouzelné světlo, Myška a medvěd na cestách nebo Mikulášovy patálie. Představí také úspěšné snímky nastupující generace FAMU Four a Čtyřhlas, virtuální realitu v interaktivním animovaném filmu Tmání, klenoty z archivů či snímek Kunstkamera Jana Švankmajera.

Slavnostní zahájení 18. ročníku Festivalu Animánie se v Moving Station koná 16. listopadu od 19 hodin. Zúčastní se ho také radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková. Moderátorem bude herec Divadla ALFA Daniel Horečný a diváci se mohou těšit i na projekci krátkého filmu Pavly Baštanové O krávě. Vstup je zdarma.

Zdarma budou na festivalu každý den k vidění bloky soutěžních krátkých filmů z celého světa. O festivalové ceny Animáničky, jejichž autorem je letos výtvarník Adam Paulus, se utká celkem 159 snímků vytvořených dětmi, mládeží a studenty do 26 let z 21 zemí.

Zdroj fotografií: archiv pořadatele festivalu

Soutěžit budou ve třech kategoriích a o vítězích rozhodne mezinárodní porota ve složení: Eva Gubčová, střihačka, dlouholetá vedoucí Ateliéru animované tvorby Filmové a televizní fakulty VŠMU v Bratislavě, tvůrkyně krátkých filmů Magdalena Hejzlarová a producent Martin Vandas.

Ceny budou uděleny v neděli 19. listopadu v 16 hodin a po ceremoniálu následuje projekce vítězných filmů. Své ceny rozdají i poroty dětská a studentská. Udělena bude Cena Honzy Příhody na památku dlouholetého ředitele Festivalu Animánie a Cena diváků.

Zdroj fotografií: archiv pořadatele festivalu

Festival pořádá spolek Animánie, který se filmovou a audiovizuální výchovou zabývá celoročně. V průběhu roku pořádá workshopy, programy a semináře pro děti, studenty, pedagogy i rodiče. Ani letos proto nebude chybět pedagogický program, který všem zájemcům přiblíží, jak o filmu učit.

Festival Animánie se koná díky podpoře města Plzně, Plzeňského kraje, Ministerstva kultury ČR, a dalších partnerů.

Vstupenky na celovečerní festivalové projekce jsou k dostání na GoOut a stojí 120 Kč, zlevněné vstupné je 100 Kč, rodinné 250 Kč a děti do 5 let mají vstup zdarma.

Program Festivalu Animánie a další informace najdete na:
www.festival-animanie.cz

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 16. 11. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout

Zařazenočt 16.11.2023 14:11:28
Vydáno
ZdrojPlzeň.eu
Originálplzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/festival-zve-na-ctyri-dny-do-sveta-animovaneho-filmu.as...

Související témata

COVID 19 - koronavirus
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.