Představitelé Plzně připomněli výročí sametové revoluce

Představitelé Plzně připomněli výročí sametové revoluce

Položením květin u lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech a k Památníku obětem komunistického teroru na Anglickém nábřeží představitelé města Plzně uctili Den boje za svobodu a demokracii, který byl vyhlášen na paměť událostí 17. listopadu 1989.

Pietní akty 17. listopadu v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Pietní akty 17. listopadu v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Pietního aktu se v den 34. výročí sametové revoluce, v pátek 17. listopadu 2023, za město Plzeň účastnila náměstkyně primátora města Plzně pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová, radní města Plzně pro oblast bytovou včetně dostupného a sociálního bydlení Světlana Budková, pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Daniel Kůs a pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy Tomáš Morávek. Přítomni byli také představitelé třetího plzeňského obvodu a Městské policie Plzeň.

Pietní akty 17. listopadu v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Lavička Václava Havla je v Plzni pamětním místem věnovaným vůdčí osobnosti sametové revoluce. Václav Havel byl v prosinci 1989 zvolen prezidentem tehdejšího Československa a v letech 1993 až 2003 byl prezidentem České republiky.

Pietní akty 17. listopadu v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Mramorový obelisk na Anglickém nábřeží byl z iniciativy města Plzeň a Konfederace politických vězňů v roce 1993 přeměněn na Památník obětem komunistického teroru. Připomíná utrpení politických vězňů v nedaleké budově na Anglickém nábřeží, kde sídlilo Krajské velitelství Státní bezpečnosti.

Pietní akty 17. listopadu v Plzni (fotografie: M. Pecuch)

Oslavy výročí sametové revoluce v Plzni pokračují večer v pátek 17. listopadu 2023 komponovaným pořadem Fórum Reflexe, který mimo jiné vzpomene, že 17. listopad není jen připomínkou sametové revoluce, ale také je Mezinárodním dnem studenstva, který byl vyhlášen na paměť nacistických represí proti českým studentům v roce 1939.

Fórum Reflexe začne v Mlýnské strouze 17 hodin: https://www.facebook.com/forumreflexe.

Na programu jsou projekce záznamů rozhovorů s pamětníky, výstava a workshop Paměti národa nebo videomappingy tvůrců generace Z. Hosty pořadu budou Radek Žitný, Petr Dorůžka, Petr Korál a Lubomír Schmidtmajer, večerem pak návštěvníky provede Pavel Anděl. Co vše legendy hudební branže v průběhu rozhovorů prozradí, uslyší návštěvníci přímo na místě. Téměř jistě ale neopomenou Osvobozené divadlo, český underground, srovnání české a světové scény v čase (např. kontrast let 1968 v Československu a 1969 Woodstock v USA), koncert Rolling Stones v Praze v roce 1990 nebo legendární Mírový koncert z roku 1987 v lochotínském amfiteátru s Die Toten Hosen.

Na Reflexích budou představeny čtyři videomappingy, které vznikly jako pohled mladých tvůrců, kterým ještě zdaleka nebylo 30 let, tedy lidí, kteří nemají s totalitou osobní zkušenost. Tvůrci se rekrutují ze studentů tzv. školy videomappingu, která od letošního roku funguje v rámci festivalu světla BLIK BLIK a jejímž cílem je podporovat tvorbu místních talentů. Významně je zastoupena plzeňská Sutnarka.

Projekce doplní dobové záběry z Plzně z roku 1989, vzpomínky studentských vůdců z plzeňských vysokých škol a aktérů listopadového dění ze světa umění: výtvarného, hudby, divadla. „Doprovodná výstava v prostoru U Zvonu představí životní příběh těchto osobností tak, jak jej zaznamenali dokumentaristé Paměti národa, a to včetně dobových materiálů a fotografií. Uveden bude i dobový společenský a historický kontext 17. listopadu v Plzni, a to jak roku 1989, tak roku 1939,“ informoval ředitel Paměti národa Plzeňský kraj Jiří Kunc.

Interaktivní workshop s názvem Čtyři příběhy revoluce umístěný netradičně do tramvaje MHD přímo v prostoru U Zvonu umožní zhlédnout události předcházející listopadu 1989 a Sametovou revoluci optikou jejích aktérů.  Představí, jaká byla cesta k listopadu 1989 pro studentské vůdce, člena KSČ nebo příslušníka Státní bezpečnosti. Ti vzpomínají na zlomové okamžiky svých životů a společně vyprávějí čtyři příběhy revoluce. Komponovaným pořadem provází lektor Paměti národa. Rezervace vstupenek na pořad je nutná, a to prostřednictvím sítě https://goout.net.

Text: Hana Josefová

Fotogalerie

Představitelé Plzně připomněli výročí sametové revolucePředstavitelé Plzně připomněli výročí sametové revolucePředstavitelé Plzně připomněli výročí sametové revolucePředstavitelé Plzně připomněli výročí sametové revolucePředstavitelé Plzně připomněli výročí sametové revolucePředstavitelé Plzně připomněli výročí sametové revolucePředstavitelé Plzně připomněli výročí sametové revoluce

Zveřejněno: 17. 11. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout

Zařazenopá 17.11.2023 12:11:34
Vydáno
ZdrojPlzeň.eu
Originálplzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/predstavitele-plzne-pripomneli-vyroci-sametove-revoluce...

Související témata

Město Plzeň | KOVOPETROL PLZEŇ | Plzeň | Škoda plzeň
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.