České lázně se prezentovaly na veletrhu cestovního ruchu v Uzbekistánu

České lázně se prezentovaly na veletrhu cestovního ruchu v Uzbekistánu

17.11.2023 / 05:09 | Aktualizováno: 20.11.2023 / 05:25

Cestovní ruch mezi Českou republikou a Uzbekistánem je jednou z prioritních oblastí spolupráce. Konkrétně lázeňský turismus patří mezi uzbeckými turisty k tomu nejvíce poptávanému, proto se na Taškentském mezinárodním turistickém veletrhu (TITF 2023) prezentovaly právě západočeské lázně. Český stánek byl organizován v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) ve spolupráci Zastupitelského úřadu v Taškentu, agentury CzechTourism a Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Ve dnech 15. – 17. listopadu 2023 se na taškentském výstavišti UzExpoCentr uskutečnil Taškentský mezinárodní turistický veletrh s podtitulem „Turistika na Hedvábné stezce“. V prvním pavilonu byly představeny regiony Uzbekistánu s cílem přilákat zájem turistických operátorů a agentur a zvýšit tak příliv turistů do svých regionů, druhý pavilon byl naopak zaměřen na „outgoingový“ turismus. V něm bylo možné navštívit mj. působivý kolektivní stánek České republiky zaměřený na lázeňství, v rámci kterého se prezentovala agentura CzechTourism, Živý kraj – Destinační agentura pro Karlovarský kraj, z.s., Mariánské Lázně a.s. (Ensana) a Falkensteiner Hotel Grand MedSpa Marienbad.

Velký zájem o spolupráci s českými lázněmi projevuje Federace odborových svazů Uzbekistánu, která v květnu 2023 uspořádala v Karlových Varech konferenci na téma léčebné turistiky (potenciál až 10 tis. klientů ročně) a iniciovala poslední dva roky v letní sezóně (od června do října) provoz charterové letecké linky Taškent-Praha. Aktuálně se jedná o zahájení pravidelného leteckého spojení (jaro 2024), což dále zvyšuje zájem uzbeckých turistů navštívit Českou republiku. Tradice českého lázeňství má v Uzbekistánu a dalších zemí Centrální Asie historicky skvělou pověst, proto se i český stánek těšil velké pozornosti a návštěvnosti. Vystavovatelé hodnotili účast na veletrhu TIFT 2023 jako velmi přínosnou a projevili zájem o realizaci kolektivního stánku i na příštím ročníku této akce.

TIFT 2023

TIFT 2023

V Uzbekistánu žije přes 36 milionů obyvatel a populace neustále narůstá. V zemi se v posledních letech zvyšuje životní úroveň a turismus se tak pro mnohé z nich stává populárním koníčkem. Díky historicky dobrým vztahům je pro mnohé turisty právě Česká republika populární cestovatelskou destinací. Naopak i Uzbekistán se dostává do hledáčku mnohých cestovatelů a příliv turistů do země rok od roku roste. V loňském roce navštívilo zemi přes pět milionů turistů z celého světa, v letošním roce by číslo mělo přesáhnout sedm milionů, cíl Uzbekistánu pro rok 2024 je přivítat deset milionů zahraničních návštěvníků.

Připravila: N. Hrušková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Taškentu



Zařazenopo 20.11.2023 05:11:00
ZdrojMZv ČR v Taškentu
Originálmzv.cz/tashkent/cz/uz/obchod_a_ekonomika/ceske_lazne_se_prezentovaly_na_veletrhu.html



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.