OECD: Nadnárodní firmy dál vykazují nízký zdaněný zisk, je to důvod k reformě

Nadnárodní firmy stále vykazují nízký zdaněný zisk, a to i v zemích s vysokou sazbou daně z příjmu právnických osob. Ve zprávě o zdanění nadnárodních společností to dnes uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle ní je to důvod ke globální reformě daní. Jurisdikce s vysokými daňovými sazbami představují podle nové analýzy více než polovinu nízko zdaněných zisků, které celosvětově vykazují nadnárodní společnosti.

Nové údaje a odhady zdanění zisků velkých nadnárodních společností ukazují, jak daňové pobídky a další úlevy v jurisdikcích s vysokými zákonnými a průměrnými daňovými sazbami umožňují některým firmám využívat nízké efektivní daňové sazby. Zjištění zdůrazňují, jak by zavedení globální minimální sazby daně ze zisků velkých nadnárodních společností dohodnuté v rámci OECD a skupiny velkých světových ekonomik G20 vytvořilo nové příležitosti pro mobilizaci domácích zdrojů pro jurisdikce jak s vysokými, tak i s nízkými daněmi.

Nejnovější zpráva OECD o statistice firemních daní a nový doprovodný pracovní dokument o efektivní daňové sazbě nadnárodních společností poskytují nové údaje o globálním nízko zdaněném zisku. To je klíčový problém pro stanovení dopadů globální minimální daně.

Pracovní dokument uvádí, že odhadem 37,1 procenta, respektive 2,411 bilionu dolarů (54 bilionů Kč), globálních čistých zisků z celkových 6,503 bilionu USD je zdaněno efektivní daňovou sazbou nižší než 15 procent.

Na rozdíl od dřívějších studií, které se zaměřovaly na nízko zdaněný zisk pouze v jurisdikcích s nízkým zdaněním, nový dokument odhaduje, že jurisdikce s vysokým zdaněním – tedy jurisdikce se zákonnými a průměrnými daňovými sazbami nad 15 procent – představují více než polovinu (56,8 procenta) všech globálních zisků, které jsou v současnosti zdaněny nižší sazbou než 15 procent. Tento zisk v jurisdikcích s vysokým zdaněním existuje ve všech skupinách zemí bez ohledu na úroveň příjmů, přičemž odhadem 28 procent veškerého celosvětového zisku s nízkým zdaněním je v jurisdikcích s nízkými nebo středními příjmy.

Jurisdikce s vysokým zdaněním dokonce představují více než 20 procent zisků s velmi nízkým zdaněním, což jsou ty s efektivní daňovou sazbou pod pět procent. Tyto nízko zdaněné zisky v jurisdikcích s vysokými daňovými sazbami, které jsou pravděpodobně výsledkem daňových pobídek a jiných cílených úlev, zdůrazňují potenciál globálního minimálního zdanění zvýšit příjmy, a to i v jurisdikcích, které byly dříve považovány za vysoce zdaněné.

Údaje o statistice firemních daní pokrývají zdanění nadnárodních společností ve více než 160 zemích a jurisdikcích, shromažďují nové a podrobné informace o mezinárodních aktivitách nadnárodních společností a také dva roky agregovaných údajů z výkaznictví podle jednotlivých zemí sdílených mezi společnostmi a daňovými úřady.

Zpráva ukazuje pokračující nesoulad mezi zisky nadnárodních společností a reálnou ekonomickou aktivitou na trzích po celém světě. Střední hodnota výnosů nadnárodních společností na zaměstnance v investičních centrech činí 1,71 milionu USD ve srovnání s částkou 290.000 USD ve všech ostatních jurisdikcích. I když tyto účinky by mohly odrážet některé komerční ohledy, pravděpodobně také naznačují existenci praktik takzvaného narušování základny a přesouvání zisků, což podle OECD ještě více zdůrazňuje důležitost zavedení navrhované globální daňové dohody.


Zařazenoút 21.11.2023 16:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5662789/oecd-nadnarodni-firmy-dal-vykazuji-nizky-zdaneny-zisk-je-to-duvod-k-...
KategorieEkonomika
AutorČTK

Související témata

Farmaceutické firmy

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.