Britská vláda ohlásila daňové škrty, projekce vývoje ekonomiky se spíše zhoršily

Britský ministr financí Jeremy Hunt dnes oznámil rozsáhlou sadu rozpočtových plánů, včetně snížení odvodu na sociální pojištění, nových daňových úlev a růstu minimální mzdy, které mají pomoci Britům překonat nárůst životních nákladů a podpořit podniky. Oznámení přišlo současně s novými odhady hospodářského vývoje, které sice slibují růst ekonomiky a další pokles inflace, avšak pomalejší ve srovnání s jarními projekcemi.

Podle agentury AP se vládnoucí Konzervativní strana snaží novými plány zlepšit své postavení před volbami, které Británii pravděpodobně čekají příští rok. Konzervativci, kteří jsou u moci od roku 2010, přitom dlouhodobě v průzkumech preferencí zaostávají za Labouristickou stranou, tedy hlavním opozičním hráčem.

Klíčovou součástí vládní strategie je příslib snížení daňové zátěže, která je v zemi nejvyšší za posledních 70 let. Hunt dnes oznámil, že od ledna sníží zaměstnanecké odvody na sociální pojištění z 12 na deset procent. Také hodlá omezit zdanění práce samostatně výdělečně činných, prodloužit o rok platnost daňových úlev v pohostinství a maloobchodním sektoru a také natrvalo zavést opatření, které při investicích do nového vybavení dává podnikům nárok na slevu na dani odpovídající čtvrtině investované částky.

V sociální sféře Hunt potvrdil zvýšení minimální mzdy z o přibližně jednu libru na 11,44 libry (322 Kč) na hodinu nebo nárůst sociálních dávek odpovídající zářijové inflaci. Podle nezávislého Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) ministerstvo financí svými plány vyčerpalo "v podstatě veškeré" rezervy vytvořené mimo jiné vyššími daňovými výnosy spojenými s vysokou inflací. OBR zároveň podle deníku The Guardian soudí, že i přes oznámené daňové kroky Británie nadále směřuje k nejvyššímu daňovému zatížení v poválečných dějinách.

Britská ekonomika se podobně jako ostatní evropské země stále potýká s důsledky pandemie covidu-19 a loňského nárůstu cen energií spojeného s ruskou válkou proti Ukrajině. Nakonec se vyhnula recesi, a to i přes turbulentní a rekordně krátké úřadování expremiérky Liz Trussové, jejíž ekonomické plány vyvolaly loni na podzim paniku na finančních trzích a vynutily si intervenci britské centrální banky na ochranu penzijních fondů.

Rishi Sunak, který převzal premiérskou funkci v říjnu 2022, pak s ohledem na rychlý růst cen označil za jednu ze svých priorit snížení inflace na polovinu z loňských čísel těsně nad deseti procenty. V říjnu míra inflace klesla na 4,6 procenta a podle nové projekce OBR příští rok spadne na 2,8 procenta.

The Guardian poznamenal, že v březnu analytici pro rok 2024 předpovídali jen 0,9 procenta. A zatímco Hunt prezentoval pozitivně i odhady kolem vývoje britského HDP, média ihned poukazovala na to, že předpověď pro příští tři roky se zhoršila, zatímco zlepšení nastalo pouze u letošního roku z původního poklesu o 0,2 procenta na růst o 0,6 procenta.

Tento aspekt zdůraznila i stínová ministryně financí Rachel Reevesová, která za labouristy reagovala na Huntovo prohlášení v parlamentu. Nic z toho, co dnes oznámil, podle ní "ani zdaleka nevynahradí" dopad nárůstu úroků u hypoték a zvýšené životní náklady, informuje zpravodajská společnost BBC.


Zařazenost 22.11.2023 17:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5664371/britska-vlada-ohlasila-danove-skrty-projekce-vyvoje-ekonomiky-se-spi...
KategorieEkonomika
AutorČTK

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.