Vláda premiéra Petr Fiala schválila rekordní snížení počtu pracovních míst na ministerstvech a jimi řízených úřadech a organizacích od 1. ledna příštího roku.

Vláda premiéra Petr Fiala schválila rekordní snížení počtu pracovních míst na ministerstvech a jimi řízených úřadech a organizacích od 1. ledna příštího roku. Počty pracovních míst ve státní správě se tak poprvé dostanou pod úroveň roku 2015. Rozhodla o tom na zasedání ve středu 22. listopadu 2023. Ve srovnání s 31. prosincem 2023 dojde od Nového roku ke snížení tzv. systemizovaných míst o 2 636 míst, což činí 3,5 procenta z celkového počtu míst, která státní správa zřizuje. Z toho je 2 522 služebních míst podle zákona o státní službě a 114 pracovních míst podle zákoníku práce. Stát tímto krokem ušetří meziročně na platech bezmála 290 milionů korun.

💬„Jedná se o největší snížení počtu úředníků od platnosti služebního zákona, tedy minimálně od roku 2015. Jen připomenu, že před pěti lety za vlády hnutí ANO bylo úředníků o 5 300 více. Od našeho nástupu s touto systemizací jsme snížili počty úředníků zhruba o 4,5 procenta. Takže plníme naše sliby, zefektivňujeme stát, snižujeme počet úředníků tímto rozhodnutím meziročně o 2 366 úřednických míst,“ podotkl předseda vlády.

Vláda se také zabývala otázkou výše důchodů vyplácených držitelům osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu. 💬„Týká se to případu, který nás všechny trápí, a to je protest pana Gruntoráda a problémy, na které poukazuje, pokud jde o důstojné důchody pro účastníky odporu a odboje proti komunismu. Dnes jsme na jednání vlády rozhodli, že do 15. prosince pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ve spolupráci s dalšími členy vlády předloží návrh legislativních, popřípadě dalších opatření, která by zajistila všem držitelům účastníka odboje a odporu proti komunismu, aby jim byly přiznány důstojné důchody a poskytnuto odpovídající zajištění ve stáří,“ uvedl Petr Fiala.

Vláda schválila také další prodloužení dočasné ochrany hranic se Slovenskou republikou až do 3. ledna 2024 včetně. Protože toto prodloužení už překračuje maximální dobu stanovenou pro podobná opatření čl. 28 Schengenského hraničního kodexu, která vyprší 4. prosince, musí Česká republika o tomto kroku předem informovat ostatní členské státy a příslušné orgány Evropské unie, čímž dojde k iniciování případné konzultační procedur.


Zařazenost 22.11.2023 18:11:00
ZdrojÚřad vlády ČR
Originálfacebook.com/667266288777263/posts/739278034909421
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.