Svatomartinská konference 2023 - zahajovací projev předsedy ÚOHS Petra Mlsny

Svatomartinská konference 2023 - zahajovací projev předsedy ÚOHS Petra Mlsny

8. 11. 2023
Úvodní slovo předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Mlsny na Svatomartinské konferenci 2023, která probíhá ve dnech 8. a 9. listopadu v Brně.

Dámy a pánové, zahajuji již třetí Svatomartinskou konferenci a každé z těchto úvodních vystoupení bylo poznamenáno jistou dávkou pesimismu pramenícího z neradostné ekonomické situace. V roce 2021 se jednalo zejména o dozvuky covidu, o rok později o vojenskou agresi Ruska proti Ukrajině a s ní spojené otřesy na trzích. Obě události se pak přelily do vysoké inflace, jež byla hlavním ekonomickým tématem v roce letošním. Hlavní tíha boje s inflací spočívá zejména na centrální bance a v menší míře na makroekonomických opatřeních vlády. Přesto jsme se situací zabývali také. Podobně jako další soutěžní úřady v Evropské unii jsme po rychlém sektorovém šetření dospěli k závěru, že za prudkým růstem cen potravin stojí především externí vlivy v podobě vysokých cen energií i dalších vstupů. Nenašli jsme indicie konkrétních narušení soutěže, ať už v podobě kartelových dohod nebo zneužití dominantního postavení, jež by umožnily náš okamžitý zásah, údaje z řady trhů však svědčí o zvýšené míře koncentrace. Ta sice nedosahuje hranice dominance, může však přinejmenším vést k diskuzi, zda má soutěžní úřad k dispozici dostatečné nástroje pro ovlivnění trhů. Inflační vlna se však nesmí stát důvodem k zatracování tržního prostředí bez jasných důkazu o jeho disfunkci, resp. ke snahám více regulovat trhy tam, kde to není naprosto nezbytné.

Protože jsem již zmínil zrychlené sektorové šetření v oblasti potravin, nemohu vynechat ani dokončení několikaletého šetření v oblasti distribuce léčiv. V jeho rámci jsme shromáždili rozsáhlá tržní data od všech zainteresovaných subjektů a vyhodnotili je ze soutěžního hlediska, a to i na základě zkušeností z obdobných zahraničních studií. Jedná se o nejrozsáhlejší a nejkvalitnější analýzu daných trhů, kterou jsme doplnili o řadu doporučení, která směřují k rozvoji hospodářské soutěže v této oblasti. Úřad hodlá v trendu sektorových šetření a monitoringu významných trhů pokračovat a již teď mohu oznámit, že se hodláme zaměřit s dalším rozsáhlým sektorovým šetřením na oblast odpadového hospodářství.

Nemohu opominout, že v letošním roce konečně byla dokončena dlouho připravená novelizace zákona o ochraně hospodářské soutěže, která zejména transponovala směrnici ECN+. Přinesla však také další změny, například v souvislosti s §19a, pokutami pro sdružení soutěžitelů, narovnáním či leniency nebo tolik diskutovanou možnost využívat přepisy policejních odposlechů. Věřím, že novela nám umožní lépe a ještě efektivněji vymáhat soutěžní právo, resp. chránit hospodářskou soutěž. Tuto novelu včetně upravených soft law oznámení Úřadu budeme ostatně probírat i na workshopu v druhém dni této konference a jsem si jist, že řada z vás se bude chtít k této iniciativě vyjádřit, tedy se těším na intenzivní diskuzi.

V této souvislosti připomenu, že právě na loňské konferenci jsme oznámili, že budeme poskytovat slevu z pokuty za zavedení nebo rozšíření soutěžního compliance programu. Od té doby byla využita tato nabídka v mnoha správních řízeních, v nichž padlo rozhodnutí. Neznamená to však, že přijmeme jako compliance cokoliv. V jednom z nejnovějších případů jsme předložené dokumenty jako funkční program neuznali a ke snížení pokuty jsme nepřistoupili. V současné době také připravujeme podrobnější pravidla, jak budeme compliance uznávat, aby byl postup Úřadu pro účastníky řízení v tomto ohledu předvídatelný.

Hovořil jsem teď o pomyslném cukru, ale samozřejmě v naší výbavě máme i bič a v budoucnu jej hodláme použít s vyšší razancí než doposud. V průběhu října jsme předložili k veřejné konzultaci revizi metodiky trestů za protisoutěžní jednání, která mimo jiné zahrnuje také podstatné navýšení pokut za nejzávažnější protisoutěžní jednání, především horizontální tvrdé kartely. Kartel se prostě nesmí vyplatit a trest za něj musí odstrašovat

Co se týče rozhodovací činnosti v letošním roce, shrnutí i výběr nejzajímavějších kauz uslyšíte především v prvním panelu této konference. Přesto prozradím, že jsme uložili pokuty v nadprůměrné výši a především, že většina z nich díky efektivnímu využívání narovnání nabyla právní moci už v prvním stupni. Vydali jsme první rozhodnutí v sérii bid riggingových případů týkajících se zakázek na rekonstrukce a zabezpečení železničních přejezdů a další budou následovat v příštích měsících. Stále také neustává příděl vertikálních dohod typu RPM, na které narážíme prakticky všude s tím, že prakticky pokrývají celé sektory a v jejich důsledku, díky jejich síti, chcete-li, dochází k výraznému snížení soutěže nejen v rámci značky, ale i mezi značkami navzájem. V této oblasti se k nám navíc poslední dobou začínají připojovat kolegové z dalších soutěžních úřadů, kdy vidíme, že dohody typu RPM začínají trestat i další členské státy.

Až do druhého stupně doputovaly dva případy porušení soutěžních pravidel ze strany hlavního města Prahy. Přestože nešlo o vysoké sankce, z hlediska doktrinálního považuji v těchto rozhodnutích za velmi zajímavé především podrobné vysvětlení náhledu na absorpci a recidivu u překrývajících se trvajících přestupků. V budoucnu, jak jsme již avizovali v průběhu přijímání novely i na odborných fórech a konferencích, hodláme při podezření na porušení § 19a více využívat nových možností zavedených novelou zákona. Především půjde o závazky, kdy se budeme snažit dosáhnout odstranění z obav z možného narušení soutěže bez ukládání sankcí. Přesto, pokud nebudeme v rozumné době vidět snahu a možnost takového řešení dosáhnout, nebudeme váhat k sankci přikročit.

V letošním roce jsme otevřeli také nové téma –zakázané dohody na pracovních trzích, tzv. no-poaching a wage-fixing kartely. Vydali jsme informační list, kde jsme tuto problematiku podrobně popsali, včetně konkrétních případů, jak k tomuto protisoutěžnímu jednání může docházet. Současně jsme avizovali, že se hodláme těmito dohodami dlouhodobě zabývat, tedy že je budeme aktivně vyhledávat. Před několika dny jsme oznámili první dokončené případy v této oblasti, které jsme zatím vyřešili tzv. soutěžní advokacií bez zahájení správního řízení.

Pokud jde o témata budoucí, tím největším aktuálně plánovaným je důkladná revize systému přezkumu kontroly koncentrací, a to i ve spolupráci s akademickou obcí, odborníky na soutěž, ale i dalšími stakeholdry. Chceme v průběhu příštího roku připravit systémovou změnu, kterou bychom rádi na počátku následujícího volebního období předložili do legislativního procesu.

Rovněž se již aktuálně věnujeme problematice hospodářské soutěže ve sportu, kde jsme v poslední době řešili několik případů souvisejících s prodejem práv na přenosy ze sportovních utkání. Navíc jsme si vědomi, že tato problematika je aktuální na unijní úrovni, což ilustruje např. případ UEFA vs. Superleague, ale i další kauzy z jiných členských států. Plánujeme v této oblasti podobně jako u no-poachingu, na počátku příštího roku shrnout sportovně-soutěžní problematiku v informačním listu.

Tímto se dostáváme k programu letošní Svatomartinské konference, který ze zmíněných témat vychází. Na začátku vás pochopitelně čeká tradiční shrnutí nejvýznamnějších novinek z činnosti soutěžních úřadů, tradičně českého, slovenského a Evropské komise, a kromě nich se letos můžete těšit i na aktuality z Lotyšska. Poté bude mít slovo pan předseda NSS Karel Šimka a hned po přestávce přejdeme k zmíněné hospodářské soutěži a sportu. Na závěr dnešního dne budeme hovořit o budoucnosti přezkumu spojování soutěžitelů. Zítra vás pak čeká oblast významné tržní síly a workshop týkající se novely ZOHS.

Dámy a pánové, velice si vážíme Vaší návštěvy a vynasnažíme se, aby čas strávený na této konferenci byl maximálně přínosný pro Vaši praxi. Věřím, že se budete hojně zapojovat do diskuze k jednotlivým tématům, abychom od Vás získali co nejpřesnější zpětnou vazbu a navzájem si vyjasnili své postoje a stanoviska. Přeji Vám všem příjemně strávené konferenční dny.

Tiskové zprávy ÚOHS
23/158


Zařazenost 08.11.2023 00:11:00
ZdrojUOHS
Origináluohs.cz/cs/informacni-centrum/tiskove-zpravy/hospodarska-soutez/3718-svatomartinska-konference-2023-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.