Investiční příležitosti na Kubě pro rok 2024

Investiční příležitosti na Kubě pro rok 2024

13.11.2023 / 21:23 | Aktualizováno: 13.11.2023 / 21:30

U příležitosti 39. ročníku veletrhu FIHAV se konalo 6. Investiční fórum, na kterém byly prezentovány investiční příležitosti pro zahraniční firmy pro rok 2024. Kuba nabízí 729 investičních příležitostí, o 21 více než v minulém roce.

Z nich je 84 zcela nových a došlo k úpravě dalších 42 investičních projektů z minulého roku. Z hlediska sektorového zaměření projektů převažuje potravinářství, s 215 investičními projekty. Jde především o výstavbu či renovaci výroben těstovin, zpracování masa a produkci masných výrobků a mléčných produktů. Vzhledem k tomu, že Kuba většinu potravin dováží a země se potýká s nedostatkem deviz, je zvýšení vlastní produkce jednou z vládních priorit. Záměrem investičních projektů není pouze pokrýt domácí poptávku, ale především produkty a služby vyvážet. Řada projektů je dále zaměřená na cukrovarnický průmysl, a to především na modernizaci cukrovarů a rozvoj produkce cukrové třtiny, výroby cukru a odvozených produktů. Dalším prioritním odvětvím jsou obnovitelné zdroje energie, výstavba fotovoltaických a větrných elektráren. V oblasti turismu se nabízí 100 projektů, zaměřených na vybudování nových ubytovacích zařízení či turistických atrakcí, případně rekonstrukci a vedení již stávajících kapacit. Dále je možné investovat do farmeceutického a biotechnologického průmyslu, stavebnictví, telekomunikací, služeb, těžby, bankovnictví, kultury, dopravy, a dalších sektorů.

Zahraniční investice mohou mít formu společného podniku (empresa mixta), nebo smlouvy o mezinárodním hospodářském partnerství, případně společnosti ve stoprocentním zahraničním vlastnictví.

Ačkoliv se Kuba snaží prezentovat jako země vhodná pro investice zahraničního kapitálu, pro české zájemce o investice na Kubě nelze nezmínit fakt, že země se dlouhodobě potýká s ekonomickou krizí, a s ní souvisejícím kritickým nedostatkem pohonných hmot, častými několikahodinovými výpadky elektřiny a značně omezenými platebními schopnostmi. Bankovní převody jsou vzhledem k americkému embargu velmi problematické. Investice na Kubě jsou také koncipované tak, že kubánský stát zůstává vlastníkem půdy i nemovitosti a investorovi je vždy doporučováno případné zisky znovu investovat ve prospěch rozvoje daného projektu. Vyvádění zisků do zahraničí je složité, často neproběhne vůbec.

Pro zájemce o vybrané projekty je plně k dispozici zastupitelský úřad ČR v Havaně, který je připraven poskytnout prvotní asistenční služby a pomoci orientovat se v zadaném projektu.

Celkový přehled investičních příležitostí na Kubě je umístěn zde:

https://inviertaencuba.mincex.gob.cu/en/



Zařazenopo 13.11.2023 21:11:00
ZdrojMZv ČR v Havaně
Originálmzv.gov.cz/havana/cz/obchod_a_ekonomika/investicni_prilezitosti_na_kube_pro_rok_1.html

Související témata

Investiční fondy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.