Česká klasická hudba zazněla ve Staré Havaně při příležitosti oslav státního svátku

Česká klasická hudba zazněla ve Staré Havaně při příležitosti oslav státního svátku

28.10.2023 / 18:27 | Aktualizováno: 10.11.2023 / 18:45

ZÚ Havana má za sebou další mimořádně úspěšný koncert české klasické hudby. Při příležitosti oslav státního svátku se dne 19. 10. 2023 odehrál koncert pod názvem „České listy: velikáni české hudby v podání významných kubánských umělkyň“, který poskytl průřez české klasické hudby od baroka až po modernu. Koncert se konal v nádherném prostoru Kláštera sv. Františka z Assisi a podle odhadu organizátorů se ho účastnilo více jak 150 hostů, s velikým zastoupením diplomatického sboru. Posluchači ocenili nejen jeho špičkové umělecké provedení, ale i samotný výběr repertoáru a originální design.

Úvodního slova se ujal velvyslanec Petr Kaván a umělecký ředitel Helson Hernández. Konzulka Eliška Kubánková následně uvedla diváky do historie české hudby a jejího významu celosvětově. Mluvila o vývoji klasické hudby jako takové, o vlivu české lidové hudby na symfonickou tvorbu romantismu, a o spojitostech mezi jednotlivými skladateli na programu a jejich díly.

Design koncertu byl na základě vybraných děl laděn do jemných romantických tónů. Ústředním motivem byl obraz Plavovlásky od Vojtěcha Hynaise z roku 1900, který měl představovat slovanskou kulturu a éterickou postavu Dvořákovy Rusalky. Tato nejslavnější Dvořákova opera měla premiéru v Praze v roce 1901, tedy ve stejnou dobu, kdy byl obraz namalován.

Výjimečnost koncertu spočívala mimo jiné v tom, že všechna díla byla interpretována ženami. Celkem devět talentovaných umělkyň ve složení dvou houslí, violy, violoncella, klavíru a čtyř operních zpěvaček předneslo díla od Jana Dismase Zelenky, Josefa Myslivečka, Josefa Suka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, a v neposlední řadě, národem milovaného Antonína Dvořáka.

Největší úspěch mezi diváky mělo nejspíše virtuózní provedení skladby „Z domoviny“ od Bedřicha Smetany pro housle a klavír. Posluchače dále očarovala árie Ježibaby „Čury mury fuk“ z Dvořákovy Rusalky, kterou přednesla kubánská mezzosopranistka Malú Méndez. Její sytě červené šaty tvořily úchvatný kontrast s celkovým romantickým laděním koncertu, a také s něžnou árií „Měsíčku na nebi hlubokém“ v podání sopranistky Cristiny Rodríguez. Árii Rusalky si mohli poslechnout i hosté recepce ke státnímu svátku, která se která se konala předchozí den na rezidenci ZÚ.

Upoutávka na koncert byla vyslána ve státní televizi, v několika kubánských rádiových stanicích a na sociálních sítích. S velvyslancem P. Kavánem a konzulkou E. Kubánkovou byl natočen rozhovor, který byl společně s nahrávkou celého koncertu odvysílán v rádiu klasické hudby CMBF (Radio Musical Nacional) v pondělí 23. 10. 2023. Celé vysílání trvalo přibližně dvě hodiny.

Fotografie z koncertu jsou k dispozici na našich FB stránkách: https://www.facebook.com/EmbajadaChecaLaHabana

Plakát

Plakát



Zařazenopá 10.11.2023 18:11:00
ZdrojMZv ČR v Havaně
Originálmzv.gov.cz/havana/cz/kultura_skolstvi_krajane/ceska_klasicka_hudba_zaznela_ve_stare.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.