Međimurská a Krapinsko-zagorská župa nabízí příležitosti nejen v sektoru zdravotnictví

Međimurská a Krapinsko-zagorská župa nabízí příležitosti nejen v sektoru zdravotnictví

09.11.2023 / 11:45 | Aktualizováno: 04.12.2023 / 13:43

V rámci tradičních cest ekonomických diplomatů akreditovaných v Záhřebu do jednotlivých regionů Chorvatska se uskutečnila studijní pracovní cesta do Međimurské župy a do Krapino-zagorské župy v severní části Chorvatska. Cílem návštěvy bylo zmapovat ekonomickou situaci regionu a potenciál možných obchodních a investičních příležitostí pro české firmy a investory. Program připravilo chorvatské Ministerstvo zahraničních věcí a evropských záležitostí (www.mvep.gov.hr).

Međimurská župa – EU region budoucnosti (www.medjimurska-zupanija.hr)

Međimurská župa je jedna z dvaceti krajů Chorvatska. Nachází se severně od hlavního města Záhřebu mezi řekami Mura a Dráva, s rozlohou 729 km² patří k těm méně obydleným, žije zde na 105 tis. obyvatel. Kraj nabízí dobré životní podmínky, vzdělanou a levnou pracovní sílu, je zde velmi nízká kriminalita, dobře rozvinutý školský a vzdělávací systém. Region nabízí a o 35 % nižší náklady na podnikání, než je průměr v EU, působí zde více než 3 tis. firem, nezaměstnanost 4,4 %, HDP na obyvatele v roce 2020 činil 11 002 EUR, je zde velmi dobře rozvinutá infrastruktura. Pro ekonomiku je stěžejní kovodělný průmysl, zemědělství. Příležitosti nabízí i obnovitelné zdroje energie, digitalizace a digitální transformace ekonomiky, zelená tranzice a oblast železniční dopravy a silniční infrastruktury. Region je rozvoji podnikání velmi vstřícný, vítá zahraniční investory. Nejvíce přímých zahraničních investic je ze SRN, Rakouska, Itálie, Švédska, Lucemburska a USA. V roce 2022 deník New York Times (www.nytimes.com) označil region jako „Evropský region budoucnosti“.

V regionu je tradičně rozvinutý kovodělný průmysl, precizní výrobu hliněných odlitků a dílů pro automobilový průmysl (LTH Alucast, d.o.o., www.lthcastings.com), či vývoj SW pro automobilový průmysl. Tomuto sektoru napomáhá inkubátor start-up firem a Technologické inovační centrum Međimurského kraje (www.ticm.hr), či vývojové a edukační centrum pro kovodělný průmysl Metal Center Čakovec (www.metalskajezgra.hr). Centrum nabízí spolupráci při profesionálním 3D tisku plastů a kovů (provozuje stroje z USA na výrobu plastů a stroje ze SRN na výrobu kovů). Důležitý je i tradiční je nábytkářský průmysl (Sobočan, d.o.o., přední designový výrobce nábytku a zařízení interiérů, www.sobocan.hr). V oblasti také existují příležitosti v oblasti cestovního ruchu (rozsáhlé cyklistické stezky), tradiční je zde i vinařství.

*Krapino-zagorska župa - Malý region velkých příležitostí (www.investinzagorje.hr)

I sousední Krapino-zagorská župa má dobrou strategickou polohu nedaleko hlavního města Záhřebu, blízko trhů EU a dalších zemí Balkánu. Nabízí dobré dopravní spojení v rámci hlavních evropských dopravních koridorů, má vysokou a lehce dosažitelnou infrastrukturu, vzdělanou a kvalifikovanou pracovní sílu. Kraj je důležitým hospodářským centrem s dlouhou průmyslovou tradicí, tradici řemeslné výroby, nabízí termální lázeňské prameny, minerální zdroje pitné vody, minerální materiály, přírodní zdroje. Region je známý produkcí vína, je zde rozvinuto i zemědělství, lesnictví, nábytkářství a výroba dřeva. Z dřívějška je zde stále zastoupen textilní průmysl. Působí zde na 980 firem, mezi největší zahraniční partnery patří Itálie, SRN a Bosna a Herzegovina. K dispozici jsou pro investory volné pozemky na průmyslovou, či individuální výstavbu.

Zástupci místní Hospodářské komory, která je v rámci Chorvatska leaderem v oblasti digitální transformace, v technologickém inkubátoru představili investiční platformu a potenciál, strategické projekty a aktivity, které župa potenciálním investorům nabízí a o mezinárodní spolupráci má zájem.

Jedná se především o oblast zdravotnictví (lázeňství, rehabilitační centra), zpracovatelský průmysl (průmyslové zpracování kovů), mlékárenský průmysl, stavebnictví, tradiční textilní průmysl, sklářský průmysl, výroba syntetických vláken, výroba sedaček pro vozidla, produkce papíru a plastů.

Župa hodlá investovat nemalé částky do sektoru zdravotnictví a lázeňství (především z fondů EU). Byly prezentovány následující příležitosti:

  • Výstavba speciální rehabilitační nemocnice Krapinske Toplice – investice do diagnostiky a rehabilitační terapie, technologie a roboty pro rehabilitaci (50 mil. EUR)
  • Výstavba speciální rehabilitační nemocnice Stubičke Toplice – stavba lázeňského komplexu s využitím geotermálních pramenů (22 mil. EUR)
  • Stavba dětského centra pro vzdělávání a ošetření (9,3 mil. EUR)
  • Revitalizace jezer Bedekovčina, Zelená oáza Zagorje – zelená mikrozóna, výstavba ekologické stanice (8,7 mil EUR)
  • Astro-turistické centrum Hraščina – výstavba astro centra (padání meteoritů), letní škola astronomie (5 mil. EUR)
  • Digitální inovační hub Z-MED – zájem o technologie na řešení sektorálních a multisektorálních výzev ve zdravotnictví
  • Vědecké, vzdělávací a zábavné centrum Zagorje – rekonstukce hradu Golubovec, pro dovednosti STEM (věda, technologie, engineering, matematika), vědecké úspěchy chorvatských vědců (16,8 mil. EUR).

Mezi další významnější firmy, které v regionu působí, patří společnost firma Prostoria, d.o.o., která se věnuje vývoji a výrobě designového luxusního nábytku (www.prostoria.eu), či termální lázně Stubičke Toplice (lázeňské rehabilitační centrum, www.zagorjehealth.hr).

Ohledně obchodních a investičních příležitosti v Krapino-zagorska župě se české firmy a podnikatelé mohou obrátit na tajemnici Hospodářské komory v Krapina (Janja Kantolić, tel.: +385 91 5606 328, e-mail: jkantolic@hgk.hr, www.hgh.hr) nebo na Zagorje Development Agency (Karolina Barilar, Managingt Director, tel.: +385 91 329 2534, e-mail: karolina@zara.hr, www.zara.hr).

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu



Zařazenopo 04.12.2023 13:12:00
ZdrojMZv ČR Zagreb
Originálmzv.gov.cz/zagreb/cz/obchod_a_ekonomika/medimurska_a_krapino_zagorska_zupa.html

Související témata

Ekonomický ředitel | Ekonomická krize
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.