Projekt MZV ČR na podporu Cílů udržitelného rozvoje: Seminář k nakládání s komunálním odpadem

Projekt MZV ČR na podporu Cílů udržitelného rozvoje: Seminář k nakládání s komunálním odpadem

20.10.2023 / 13:52 | Aktualizováno: 10.11.2023 / 09:51

Dne 19.10.2023 proběhl v Podgorici seminář ke sdílení zkušeností s nakládáním s komunální odpadem podpořený projektem MZV ČR na podporu cílů udržitelného rozvoje.

Velvyslanectví ČR ve spolupráci s místním Zero Waste Montenegro, s českou organizací Arnika a s velvyslanectvím Francie uspořádali seminář k prezentaci výsledků Auditu značek z pravidelného sbírání odpadu, které Zero Waste Montenegro provádí v polovině září.

Akci zahájily velvyslankyně České republiky pí. Janina Hřebíčková a velvyslankyně Francie v Podgorici pí. An-Marie Maskal. Obě ocenily úsilí občanské společnosti o změnu přístupu k vytváření odpadu a vyzdvihly iniciativy v této oblasti. Představení výsledků provedla programová manažerka Zero Waste Montenegro Vanja Cicmil. Při letošním sbírání odpadu ho bylo vysbíráno 2,5 tuny. Pořád ještě se v prostředí objevují vyhozené pet lahve, které by měly končit ve sběrných dvorech, povědomí o nich a jejich užívání jsou ale nadále slabé. Polovinu vytříděných pet lahví vyrobila Coca Cola, následovaly místní značky balených nápojů.

Následovala i ukázka dobré praxe Erste Bank.

Dále akce pokračovala sdílením českých zkušeností prezentovaných expertem sekce Toxických látek a odpadu organizace Arnika RNDr. Jindřichem Petrlíkem. Zabýval se jednoduchými kroky, jako důsledné třídění organického odpadu a prezentoval výsledky z ČR, které se v oblasti třídění odpadu dostalo k velmi úspěšným zemím. Pro osvětu a zvyšování povědomí o snižování množství komunálního odpadu vytvořila Arnika soutěž Odpadový Oskar, ve které oceňuje obce s nejmenším množstvím zbytkového odpadu na obyvatele. Bohužel v oblasti recyklace ještě máme hodně kroků před sebou, jako ne úplně výhodný a bezpečný krok se ukazují spalovny odpadu.

Na něho dále navázal p. Enzo Favoino ze Zero Waste Europe, který online přidal zkušenosti italských měst a regionů, které se dokázaly dostat až na 80% vytříděného odpadu a zásadně posunuly samostatný sběr organického odpadu.

Velvyslanectví zajistilo pro účastníky akce i občerstvení ke kávě a později sandwichový oběd, vše s přihlédnutím k pravidlům zero waste. Blízká kavárna Bajka tedy podávala vodu ze skleněného barelu do skleniček a kávu do keramických hrnečků. Sandwiche nebyly baleny do plastu, ale přikryty utěrkou.

Akce měla velký ohlas a zaplnila celou kapacitu sálu Europe House – 45 osob. Tlumočena byla do a z anglického jazyka. V hledišti zasedli zástupci jednotlivých opštin i města Podgorica a ministerstva pro životní prostředí a prostorové plánování. V závěrečné diskusi se zástupci měst dotazovali na konkrétní podporu pro jejich projekty snižování množství produkovaného odpadu a slíbili si zůstat v kontaktu právě ke sdílení zkušeností a inspirací v této oblasti.

Akce byla propagována na platformě X již v den konání akce:

https://x.com/CzechEmbassyME/status/1714911000376304051?s=20

Fotografie z akce:

Seminuář III

Seminuář III

Seminář II

Seminář II

Zero waste občerstvení II

Zero waste občerstvení II

Seminář

Seminář



Zařazenopá 10.11.2023 09:11:00
ZdrojMZv ČR Podgorica
Originálmzv.gov.cz/podgorica/cz/projekt_mzv_cr_na_podporu_cilu.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.