Návštěva v regionu Smiltene; výstava „České dědictví UNESCO“ v Kulturním centru Smiltene

Návštěva v regionu Smiltene; výstava „České dědictví UNESCO“ v Kulturním centru Smiltene

24.05.2023 / 13:33 | Aktualizováno: 02.08.2023 / 15:07

18. května navštívila velvyslankyně Jana Hynková spolu s odbornicí velvyslanectví pro vědu, vzdělávání a kulturu Naděždou Kopolovecou a zástupci české jednotky v eFP NATO v Adaži pod vedením kpt. Jana Kuthana navštívila region a město Smiltene, které je partnerským městem českého Písku. Cílem návštěvy bylo navštívit jednu z obcí Lotyšska, které má v Česku partnerské město, probrat možné možnosti spolupráce a poznat region.

Na radnici byla delegace přivítána starostou města panem Edgarsem Avotiňšem a dále místopředsedkyní pro kulturu a sociální věci paní Astridou Harju, výkonným ředitelem obce panem Andrisem Lapiňšem a zástupcem výkonného ředitele obce panem Martiňšem Ulánsem.

"Ve vztazích mezi Českem a Lotyšskem nejsou žádné komplikace, což nám dává možnost nepracovat na řešení problémů, ale podporovat spolupráci v různých oblastech," uvedla velvyslankyně Hynková, a také zmínila společné rysy obou zemí a národů a zdůraznila význam jednoty a spolupráce v kontextu současného válečného konfliktu na Ukrajině. Poděkovala také za udržení spolupráce s Pískem, partnerským městem Smiltene v Česku, a vyzvala také k posílení těchto vazeb.

V pokračování návštěvy navštívila delegace společnost SIA "AW Latvia", která vyrábí unikátní výrobky z recyklovaného dřeva. Velvyslankyně vysoce ocenila produkty, které tam byly vytvořeny, s tím, že se podle jejího názoru jedná o jeden z nejzajímavějších podniku v Lotyšsku. Děkujeme zástupcům "AW Latvia" za vřelé přijetí!

Střední škola města Smiltene získala neméně pochvalných slov od delegace paní velvyslankyně. Děkujeme učitelce Aize Sorokině, prezidentce studentské vlády Elize Kaulině a ředitelce Valdě Cirite za předvedení budovy a seznámení s procesem učení!

V rámci návštěvy školy se zástupci české vojenské jednotky v eFP NATO BG Lotyšsko setkali s žáky vyšších tříd a informovali o své činnosti v Lotyšsku. V odpovědi na otázku ohledně motivace bránit Lotyšsko, kapitán jednotky J.Kuthans zdůraznil svobodu jako jednu z hlavních hodnot života a cíl zabránit opakování drsných historických událostí.

V závěrečné části návštěvy velvyslankyně Hynková za přítomnosti starosty města zahájila v prostorách Kulturního centra Smiltene výstavu "České dědictví UNESCO – „Sloh se nepíše, na sloh se kouká“. Výstava na šestnácti panelech přibližuje památky dědictví UNESCO v České republice. Výstavu připravila Asociace českých měst a obcí. Výstava v Kulturním centru Smiltene je ke zhlednutí od 18. května do 13. června během otevírací doby centra a je k dispozici zdarma všem návštěvníkům centra. Děkujeme pracovníkům kulturního centra za uspořádání výstavy a organizaci vernisáže, a studentce Hudební školy města Smiltene Paule Šutele, učitelce Aije Kruse a koncertní mistryni Inguně Balode za skvělé hudební vystoupení.

Galerie


Smiltene

1
2
3
4


Zařazenost 02.08.2023 15:08:00
ZdrojMZv ČR Riga
Originálmzv.gov.cz/riga/cz/zpravy_a_udalosti/navsteva_v_regionu_smiltene_vystava.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.