Fotbalové utkání Česká republika - Polsko dne 17. listopadu 2023 ve Varšavě - důležité informace pro účastníky sportovní akce

Fotbalové utkání Česká republika - Polsko dne 17. listopadu 2023 ve Varšavě - důležité informace pro účastníky sportovní akce

16.11.2023 / 12:15 | Aktualizováno: 16.11.2023 / 15:31

AKTUALIZACE: dne 17.11. 2023 od 06:00 do 01:00 následujícího dne MHD ve Varšavě po předložení lístku/VIP pozvánky/akreditace zdarma

Na konci článku doplněny informace Fotbalové asociace České republiky

  1. Informace týkající se spojení na konzulát Velvyslanectví ČR ve Varšavě: https://www.mzv.cz/warsaw/cz/viza_a_konzularni_informace/index.html
  2. Linku konzulární pohotovosti Velvyslanectví ČR ve Varšavě lze mimo pracovní dobu v případě nouze kontaktovat na lince +420 222 264 234. Jedná se zejména o případy ztráty cestovních dokladů, hospitalizací, dopravních nehod či jiných událostí. Doporučujeme fanouškům prostudovat, jakou pomoc může a naopak nemůže zastupitelský úřad občanům ČR poskytnout:
    https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/konzularni_sluzba/index.html.
  3. Níže rovněž uvádíme důležité odkazy na doporučení a informace, které jsou uvedeny na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Doporučujeme na ně vhodným způsobem fanoušky upozornit:
    https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/jak_resit_situace_v_zahranici/index.html
    https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/pomoc_v_nouzi/index.html.
  4. Současně bychom rádi fanoušky upozornili na možnost registrace jejich cesty a pobytu v aplikaci DROZD, která umožňuje zaslání upozornění v případě nenadálého nebezpečí či živelných událostí. Více informací naleznete v přiloženém odkazu:
    https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/drozd/index.html.
  5. Pro vstup na území Polska postačí platný a nepoškozený občanský průkaz či cestovní pas (v rámci dané sportovní akce s účastí tisíců lidí je nutné počítat s možností odcizení či ztráty dokladu totožnosti/peněženky i finančních prostředků – doporučujeme zajistit si kromě originálu dokladu i jeho fyzickou kopii a jeho fotografii uložit v mobilním telefonu/zaslat na osobní email). V Polsku je pro základní a neodkladnou zdravotní péči platná kartička zdravotního pojištění ČR (tzv. European Health Insurance Card „EHIC“), nicméně na základě dlouholetých zkušeností doporučujeme zajistit si vhodné cestovní pojištění pokrývající i případnou repatriaci na území ČR.
  6. Zároveň důrazně upozorňujeme, že v Polsku existuje tzv. nulová tolerance vůči psychotropním a jiným návykovým látkám (týká se bohužel např. i léčiv s obsahem amfetaminu – např. Ibalgin atd.). Dovoz případných léčiv doporučujeme podpořit potvrzením lékaře a léky ponechat v originálním balení.
  7. V případě fotbalového utkání toto typu je nutné počítat i s případnými uzávěrami na příjezdových cestách k Národnímu stadionu ve Varšavě a velmi obtížnou situaci ve vztahu k parkování v okolí stadionu.
  8. Při vstupu do Národního stadionu ve Varšavě lze očekávat podrobné bezpečnostní kontroly. Na stadion je zakázáno si přinést vlastní jídlo a pití a samozřejmě jakékoliv věci použitelné jako zbraně a dále jakékoliv pyrotechnické prostředky (pod hrozbou trestu odnětí svobody v délce 3 měsíců až 5 let). Vstup na území Národního stadionu ve Varšavě bude zakázán osobám pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek. Stadion je vybaven dostatečným množstvím míst rychlého občerstvení i toalet. V této souvislosti v obecné rovině upozorňujeme, že požívání alkoholických nápojů (a to včetně piva) na veřejnosti je zakázané. Platit lze jak místní měnou zloté, tak i bankovními kartami.
  9. Komunikace s policií probíhá ve většině v polštině, sporadicky v angličtině či jiném světovém jazyce. Polská policie je v případě podezření na spáchání přestupku a trestného činu oprávněna podezřelou osobu zadržet až na 48 hodin, na základě rozhodnutí nadřízené prokuratury může být tato lhůta dále prodlužována.
  10. V případě přicestování nezletilé osoby v doprovodu jiné osoby, než rodinného příslušník, je nutné takovou osobou vybavit tzv. souhlasem rodiče s vycestováním dítěte v doprovodu jiné osoby. Vzor takové plné moci, opatřené českým úředním ověřením podpisu alespoň jednoho z rodičů, je možné nalézt pod následujícím odkazem (v PL je akceptována polská či anglická verze takového dokumentu, případně bilingvální verze CZ-PL či CZ-EN)
    https://www.mzv.cz/public/95/a2/74/3192464_2080723_Souhlas_zakonneho_zastupce_s_vycestovanim_ditete.pdf
    a kompletní informaci k tématu zde
    https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/podminky_vycestovani_z_cr/cestovani_s_detmi.html

Pevně věřím, že se pobyt fanoušků českého fotbalu v Polsku odehraje bez problémů a všichni si kýžený triumf Českého týmu užijeme!

Petr Jesenský, konzul

V příloze připojujeme doporučení Polské turistické organizace v Praze týkající se pobytu ve Varšavě

PRO FANOUŠKY NÁRODNÍHO TÝMU NA ZÁPAS S ČESKOU REPUBLIKOU MHD ZDARMA

V souvislosti s organizací utkání polské reprezentace s Českou republikou (17. 11. 2023, 20:45 hod.) byla zajištěna bezplatná MHD v hlavním městě. Varšava pro fanoušky. Cestování zdarma je možné v den zápasu od 6:00 do 1:00 následujícího dne po předložení vstupenky, akreditace nebo VIP pozvánky. Dále je možné využít parkoviště park and ride.

https://pzpn.pl/federacja/aktualnosci/2023-11-15/bezplatny-transport-publiczny-dla-kibicow-reprezentacji-na-mecz-z-czechami

Důležité informace pro fanoušky cestující podpořit českou reprezentaci v Polsku

Polsko – Česko

  • 17. listopadu 2023 od 20:45
  • Národní stadion ve Varšavě (PGE Narodowy)
  • Internetové stránky: www.pgenarodowy.pl
  • Adresa: Ulice Ryszarda Siwca, Varšava
  • Otevření stadionu: 18:45
  • Vstup pro české fanoušky: brána 10
  • Vstupy (turnikety) pro české fanoušky: turnikety L
  • Sektory pro české fanoušky: G10 a G11
  • Nouzová telefonní čísla: všeobecné 112 / policie 997 / hasiči 998 / záchranná služba 999
  • Měna: Polský zlotý (zł / PLN); 1 PLN = 5,55 CZK, 1 EUR = 4,47 PLN

Otevření stadionu:

Stadion se pro fanoušky otevře v 18:45, tedy dvě hodiny před výkopem. Doporučujeme dorazit včas – fanoušci, kteří přijdou ke stadionu těsně před začátkem zápasu, se mohou ocitnout ve frontách a nemusí stihnout výkop. Doporučujeme také nepřinášet zbytečné předměty jako zavazadla nebo batohy.

Jak se dostat na stadion:

Národní stadion ve Varšavě je dobře přístupný veřejnou dopravou. Doporučujeme proto divákům, aby upřednostnili právě MHD.

Omezená parkovací místa pro auta budou k dispozici kolem stadionu a jsou nabízena provozovatelem stadionu (více informací na tomto odkazu). Nicméně parkoviště speciálně pro fanoušky českého týmu na stadionu není.

Vzdálenost od nejbližšího nádraží s mezinárodními spoji (Warszawa Wschodnia) ke stadionu je 1,5 km. Vzdálenost z centra města ke stadionu je 3,2 km a lze se odtamtud dostat metrem, tramvaji, vlakem, autobusem nebo pěšky.

Čeští fanoušci mohou pro vstup na stadion využít bránu/vstup 10 na severovýchodní straně stadionu (Ulice Siwca). Po překročení vnějšího perimetru musí fanoušci ještě přes blok turniketů – určené pro ně jsou turnikety L.

Diváci s omezenou pohyblivostí, například ti, kteří používají invalidní vozík, mohou použít vstup 1.

Zastávky, stanice veřejné dopravy poblíž stadionu:

  • Autobusy, tramvaje: Rondo Waszyngtona a Aleja Zieleniecka
  • Metro: Stadion Narodowy
  • Vlak: Warszawa Stadion

Stanice metra a příměstského vlaku jsou umístěny poblíž brány 10, která je určená fanouškům českého týmu. Pokud chcete dorazit na stadion vlakem nebo tramvají z centra Varšavy (v těsném sousedství Paláce kultury a vědy), požijte vlak na stanici "Warszawa Srodmiescie" (v blízkosti "Warszawa Centralna") nebo tramvaj na nedaleké zastávce.

Národní stadion ve Varšavě

MHD ve Varšavě:

Ve Varšavě existuje rozsáhlá síť veřejné dopravy autobusů, tramvají a metra, pokrývající každou část města.

Vstupenka na zápas opravňuje k bezplatnému použití veřejné dopravy v oblasti města Varšava (autobusy, tramvaje, metro, vlaky) od 06:00 ráno zápasového dne do 01:00 noci zápasového dne. Mimo tyto hodiny musí fanoušci zakoupit běžné jízdenky, které vydává a kontroluje Varšavská dopravní autorita (ZTM). Jízdenky lze zakoupit v automatech na zastávkách a uvnitř autobusů/tramvají a v kioscích. Nezapomeňte ihned po nástupu do autobusu nebo tramvaje ověřit svou jízdenku (v žlutém ověřovači) nebo na bráně metra. Standardní jízdenka stojí 4,40 PLN (75 minut cesty) nebo 3,40 PLN (20 minut cesty). Všechny ceny jízdenek a jízdní řády jsou k dispozici na webu: https://www.wtp.waw.pl/en/

Platnost vstupenky na zápas:

Vstup na stadion bude povolen na základě předložení platné vstupenky. Prokázání totožnosti ve formě oficiálního dokumentu (občanský průkaz, pas nebo řidičský průkaz) může být vyžádán příslušnými úřady (pořadateli, policisty). V případě ztráty vstupenky není možno získat náhradu. Vstupenku musí mít fanoušci u sebe až do konce zápasu. Pokud divák opustí prostor stadionu, není možný návrat.

Doporučujeme mít v mobilu uloženou kopii občanského průkazu nebo pasu pro případ ztráty průkazu totožnosti.

Bezpečnost na stadionu:

Fanoušky mohou kontrolovat pořadatelé a policisté, jejichž pokyny se diváci musí řídit. Pořadatelé nemusí na stadion vpustit osoby pod vlivem alkoholu a dalších omamných látek. Pokud nemůžete komunikovat s pořadateli, například z důvodu jazykových omezení, požádejte českého SLO, české stewardy nebo místní dobrovolníky o pomoc.

Zakázané předměty:

  • zbraně nebo výbušniny jakéhokoli druhu;
  • lahve, poháry, džbány nebo plechovky jakéhokoli druhu a také jiné předměty vyrobené z PET, skla nebo jiného křehkého nebo odolného materiálu;
  • alkoholické nápoje jakéhokoli druhu, drogy atd.;
  • rasistické, xenofobní, náboženské nebo politické propagandistické materiály;
  • jakékoli propagační nebo komerční předměty nebo materiály;
  • tyče na vlajky nebo transparenty jakéhokoli druhu. Pouze pružné plastové tyče a takzvané dvojité tyče, které nepřesahují délku 1 metr a průměr 1 cm, jsou povoleny;
  • sprejové plechovky s plynem, koroze, hořlavými látkami, barvami nebo nádobami obsahujícími látky škodlivé pro zdraví nebo vysoko hořlavé. Standardní kapesní zapalovače jsou povoleny;
  • profesionální (s velkým objektivem) fotoaparáty, videokamery;
  • velké předměty, jako jsou helmy, žebříky, stoličky, (skládací) židle, bedny, velké tašky, batohy, kufry a sportovní tašky. Předměty větší než 25 cm x 25 cm x 25 cm, které nelze umístit pod sedadlo na stadionu;
  • velké množství papíru a/nebo roličky papíru;
  • mechanicky nebo manuálně ovládaná zvuková zařízení, jako jsou bubny, megafony, klaksony nebo vuvuzely;
  • laserová ukazovátka;
  • různé druhy míčů / balónků;
  • drony

Celý text pravidel v angličtině najdete na tomto odkazu.

Občerstvení na stadionu:

Na stadionu budou k dispozici stánky s jídlem a nápoji, kde si můžete koupit například klobásy, hot dogy a popcorn za ceny 10-20 PLN. Nápoje (včetně piva) stojí zhruba 10-15 PLN. Je možné platit kartami VISA a MasterCard.

Po zápase:

Fanoušci mohou být po závěrečném hvizdu požádáni, aby počkali na tribunách asi 10 až 20 minut. Příslušné informace budou sděleny hlasatelem.

Alkohol:

V Polsku je zakázáno konzumovat alkohol na veřejných místech, s výjimkou řádně licencovaných míst, jako jsou bary, restaurace, venkovní kavárny atd. V Polsku je přísný zákaz prodávat nebo nabízet alkohol mladistvým do 18 let. Osoby zjevně pod vlivem alkoholu nebudou vpuštěni na stadion.

Letiště:

Letiště Varšava Chopin (web: https://www.lotnisko-chopina.pl/en/index.html, informace +48 22 650 42 20) je hlavním letištěm ve Varšavě, nacházejícím se 10 km jihozápadně od centra města.

Místa na taxi jsou přímo před příletovými halami. Tel.: 'ELE TAXI' +48 22 811 11 11. Jízda do centra Varšavy by měla stát zhruba 40 PLN. Cesta trvá asi 15-30 minut.

Pokud chcete ušetřit peníze, můžete využít autobusy: denní autobus č. 175 (jezdí do Starého Města) a noční autobus č. N32 nebo vlak SKM (projíždí stanicí City Centre a Národním stadionem). Vlaky SKM (podobné příměstské železniční síti S-Bahn) odjíždějí přibližně každých 10-12 minut ve špičce a každých 15 minut mimo špičku.

Letiště Varšava Modlin (web: http://modlinairport.pl, informace: +48 22 315 18 80) je druhým letištěm ve Varšavě, hlavně obsluhovaným nízkonákladovými leteckými společnostmi. Letiště se nachází 40 km severozápadně od centra města. Abyste se dostali do centra města, můžete si vzít taxi (oficiální společnosti: OPTI TAXI +48 608 300 500) a TAXI MODLIN (+48 600 105 105) nebo vlak Koleje Mazowieckie (Mazovské dráhy - KML, přibližná cena s kombinovaným autobusem: 22,4 PLN, www.mazowieckie.com.pl)

Taxi:

Počáteční sazba: 8,0 PLN

  • Sazba za 1 km 06:00-22:00: přibližně 3 PLN
  • Sazba za 1 km 22:00-06:00: přibližně 4,5 PLN
  • na předměstí Varšavy platí vyšší ceny

Vlaky:

V centru města jsou tři hlavní nádraží, ale to, které pravděpodobně budete nejvíce využívat, je Varšava Východ (Warszawa Wschodnia), ul. Kijowska 20, 03-743 Warszawa. Vzdálenost od tohoto nádraží ke stadionu je 1,5 km. Toto nádraží obsluhuje většinu domácích vlaků a všechny mezinárodní vlaky (web: www.intercity.pl/en/ ). Jízdní řády jsou zobrazeny na nádražích s odjezdy na žlutých tabulích a příjezdy na bílých tabulích.

Domácí autobusy:

Ve Varšavě je jedno hlavní autobusové nádraží pro autobusy PKS: Western Bus Station (Dworzec Warszawa Zachodnia), Al. Jerozolimskie 144 (web: http://pkspolonus.pl/), které obsluhuje domácí i mezinárodní autobusy ze všech velkých polských měst. Terminál se nachází jihozápadně od centra, vedle nádraží Warszawa Zachodnia.

Cestovní pojištění:

Nezapomeňte na vhodné cestovní pojištění pokrývající případnou hospitalizaci.

SLO (Supporter Liaison Officer)

Pokud budete potřebovat jakoukoliv pomoc nebo informace ohledně stadionu či zápasu, kontaktujte reprezentačního SLO (Supporter Liaison Officer) Martina Kurku:

  • Telefon: +420 773 999 695
  • E-mail: slo@fotbal.cz
  • Twitter

přílohy

Doporučení k pobytu ve Varšavě - 18 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 15.11.2023
https://mzv.gov.cz/file/5271915/Doporuceni_na_pobyt_ve_Varsave_.docx

Formulář souhlasu zákonného zástupce s krátkodobým... - 656 KB PDF (Acrobat dokument) 18.1.2019
https://mzv.gov.cz/file/3192464/Souhlas_zakonneho_zastupce_s_vycestovanim_ditete.pdf



Zařazenočt 16.11.2023 15:11:00
ZdrojMZv ČR Varšava
Originálmzv.gov.cz/warsaw/cz/zpravy_a_udalosti/fotbalove_utkani_ceska_republika_polsko.html

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.