Příležitosti pro české podnikatele v oblasti kazachstánské živočišné výroby

Příležitosti pro české podnikatele v oblasti kazachstánské živočišné výroby

01.12.2023 / 04:20 | Aktualizováno: 01.12.2023 / 06:23

Zemědělství je jednou z priorit kazachstánské vlády. Jednou z hlavních oblastí je chov hospodářských zvířat. Tvoří cca 40% hrubé zemědělské produkce a stále se rozvíjí. I přes obrovskou podporu ze strany kazachstánských úřadů i nadále v dané oblasti existuje celá řada problémů. Mezi nejdůležitější můžeme řadit nedostatek moderně vybavených farem, nedostatek kvalitní nabídky krmiva a malý podíl geneticky kvalitního skotu. Dalším problémem je i nedostatek odborníků. Pro české se tak otevírá řada možností, jak uplatnit své výrobky na tomto na jednu stranu složitém, na druhou stranu však velmi atraktivním, trhu.

Lze konstatovat, že za posledních 10 let došlo v oblasti chovu hospodářských zvířat k velkým pokrokům. Díky posilujícím vládní opatřením došlo k nárůstu procenta podílu chovných zvířat. U chovného skotu se např. zvýšil z 7% na 13,5%. Zároveň rostou i kvalitativní ukazatele. Např. průměrná dojivost se zvýšila o 4,7% na střední hodnotu 20 kg mléka denně na jednu dojnici. Zvýšil se také počet farem zapojených do procesu selekce a šlechtitelských prací z 6 tisíc na 22 tisíc. Pracuje se na zkvalitnění selekční a šlechtitelské práce, především zavádění moderních metod do produkce, založených na principech genomického testování a matematického modelování. Došlo k úpravám a doplnění právních předpisů o chovu hospodářských zvířat, jen v letošním roce bylo přijato 16 normativních a právních aktů. Rozšiřují se pravomoci republikových komor. Zároveň dochází k rozšíření pravomocí a kompetencí v dozorové a výzkumné oblasti.

Nicméně v dané oblasti i nadále přetrvává řada problémů. Nejpalčivěji je to zřejmé u malého podílu geneticky kvalitního skotu a drůbeže, nedostatečného množství moderně vybavených farem, kvalitního krmiva, a nedostatečného množství odborníků. To jsou hlavní důvody, proč země s více než 2,7 miliony dojnic, což je téměř dvakrát tak více než v Bělorusku, nedokáže plnohodnotně zajistit poptávku po vlastním mléku a mléčných výrobcích a je nucena je dovážet. Obdobná situace je i v oblasti drůbežářství.

Genetický materiál dovážený z ČR má v Kazachstánu dobrou pověst a je vyhledáván. V letech 2018-2023 dodaly české firmy do Kazachstánu cca 73 tisíc inseminačních dávek plemenného skotu. V porovnání s lety 2000 až 2018 se jedná o více než dvou a půl násobný nárůst. V nabídce je i semeno oddělení podle pohlaví, což je důležité pro intenzivní rozvoj chodu dojnic. Co se týče živého plemenného skotu, jen v letech 2017 až 2023 bylo do Kazachstánu dovezeno více než 10 000 kusů. Jedná se především o plemeno Simmental, které je využíváno jak pro mléčnou, tak i masnou výrobu. Potenciál vývozu v této oblasti je značný, kvalitní skot bude i nadále poptáván a česká produkce představuje zajímavou alternativu k dodávkám z jiných zemí nejen, co se kvality týče, ale i z pohledu finančního.

Obdobná situace je i v oblasti drůbežářství. Hlavním problémem dalšího rozvoje je nedostatek drůbeže, zejména masných plemen. Zatímco v oblasti vajec je Kazachstán soběstačný, u produkce drůbežího masa tomu tak není. Z poptávaných 300 tisíc tun je dosavadní produkce schopna pokrýt jen 240 tisíc tun, což vede k potřebě dovozu nejen masa, ale i masných výrobků. Zde je třeba poznamenat, že poptávka po masných výrobcích vyrobených z drůbežího masa, je z náboženských důvodů vyšší než v jiných zemích. Příležitosti pro české exportéry se tudíž nabízejí i v této oblasti. I v tomto případě není česká produkce pro kazachstánské zemědělce neznámá. Jen v letech 2018- 2023 bylo do Kazachstánu vyvezeno více než násadových vajec brojlerů.

Za účelem dalšího rozvoje v obou výše uvedených oblastech plánuje Kazachstán výstavbu nových mléčných farem, které bude nutné vybavit moderním zařízením a technikou. Stávající mlékárenské podniky jsou schopny zpracovat 1,8 mil. tun mléka, což představuje 46 % z celkového objemu produkce. Aby se nasytila poptávka po této surovině, plánuje se jen v následujících letech vybudovat 65 nových komerčních mléčných farem, které bude třeba vybavit novým zařízením potřebným pro zpracování mléka. V této souvislosti je třeba uvést, že i vybavení stávajících zařízení tohoto druhu je značně zastaralé a bude je třeba modernizovat. Vzhledem k tomu, že kazachstánská výroba v této oblasti je minimální, musí se všechny technologie dovážet ze zahraničí, což je další zajímavou příležitostí pro české podnikatele. Obdobná situace je i v oblasti výstavby drůbežáren.

Dalším limitujícím faktorem pro rozvoj chodu hospodářských zvířat a zvýšení jeho užitkovosti je i nedostatečná nabídka krmiv a krmných prefixů. V současné době dokáže Kazachstán vyprodukovat krmiva v objemu 2,4 mil. tun ročně, poptávka je přitom cca 4 mil. tun. Z tohoto důvodu je chybějící množství krmiv a prefixů na jejich výrobu dováženo z jiných zemí. Dovoz premixů je jednou z hlavních položek českého exportu, od roku 2018 vyvezly české firmy do Kazachstánu o něco více než 200 tun. I v tomto případě má tudíž Česká republika co nabídnout.

Oblastí, která by mohla být rovněž perspektivní pro vztahy s ČR, je i oblast vzdělávání. Pro další rozvoj Kazachstánského zemědělství je třeba mít k dispozici velké množství různých kvalifikovaných odborníků. Aktuálně je kromě veterinářů akutní nedostatek technologů hospodářských zvířat a chovatelů hospodářských zvířat. Oblast českého vzdělávání má v Kazachstánu dobré jméno a jednotlivé fakulty mohou v řadě potřebných oblastí nabídnout zajímavé studijní programy.

Možnosti pro české podnikatele nejsou ani tímto výčtem vyčerpány. Další zajímavé příležitosti se otevírají v dalších oblastech. Jedná se např. o technologie na zpracování biologického odpadu, příprava studií či dovoz veterinárních léčivých přípravků.

Markéta PĚČKOVÁ, Artyom LUKASHEV, ZÚ Astana



Zařazenopá 01.12.2023 06:12:00
ZdrojMZv ČR v Astaně
Originálmzv.gov.cz/astana/cz/zpravy_a_udalosti/prilezitosti_pro_ceske_podnikatele_v.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.