Účast českých firem na 61. ročníku „Damašského mezinárodního veletrhu“

Účast českých firem na 61. ročníku „Damašského mezinárodního veletrhu“

01.10.2019 / 16:07 | Aktualizováno: 14.11.2019 / 13:47

Ve dnech 28. 8. – 6.9 2019 proběhl již 61. ročník „Damašského mezinárodního veletrhu“ s optimistickým mottem „From Damascus... to the World“. V Sýrii jde o nejvýznamnější akci tohoto druhu vůbec a tato akce se těší velké podpoře jak ze strany syrské vlády a obchodních a podnikatelských kruhů, tak je tradičně hojně navštěvována veřejností. Vedle klasického veletrhu s přítomností domácích i zahraničních firem na trhu probíhají po celou dobu trvání různé kulturní a propagační, reklamní akce. Denní návštěvnost neklesla pod 100 tisíc lidí a při posledním dni konání veletrhu přišlo dokonce více jak 300 tis. návštěvníků.

Ve srovnání s loňským ročníkem došlo na tomto veletrhu k několika signifikantním změnám co do struktury oborového zaměření a co do počtu zastoupení zahraničních firem. Především segmenty těžké stavební techniky a těžkého automobilového průmyslu (nákladní vozy) oproti minulému roku prakticky vymizely a rovněž zastoupení zemí EU bylo značně zredukováno. Státy jako Itálie, Francie, Španělsko a Rakousko, které v minulém ročníku na veletrhu participovaly, chyběly nyní zcela, pouze již tradičně Německo zde mělo svého místního obchodního zástupce pro nákladní vozy značky MAN, dále svého zástupce měla firma s náhradními díly pro nákladní vozy Volvo (Shams Aldin Group) a přímé zastoupení zde měla také Velká Británie firmou Perkins, nabízející velkokapacitní dieselové elektrocentrály.

Stánky, které poskytly ZÚ, mělo ze zemí EU pouze Bulharsko (plasty, potraviny, textil, zemědělské produkty, stavební materiály) a ČR, kterou zastupovaly firmy pokrývající obory stavebnictví (Resmont s.r.o.) a recyklace odpadů např. využití odpadních pneumatik nebo stavebních a demoličních odpadů (LAVARIS s.r.o.), elektrotechnika – řídící systémy, alarmy (Jablotron Alarms a.s., Kybertec s.r.o., TECO a.s., Geovap s.r.o., Doublepower s.r.o., EXPROM s.r.o.), služby (Sumo Group s.r.o., Tems-Group s.r.o., Cham Associates s.r.o.), strojírenství (ALTA a.s, MSA a.s., SIGMA Group a.s.), farmaceutický průmysl (AS CHEMOPRAG a.s.), pivovarnictví (Pivovar Hubertus).

K početnímu snížení počtu firem došlo také u Ruska (stánek o velikosti 160m2, nyní 16 firem, oproti 42 v loni). Rusko tentokrát nabízelo technologii především k potravinářskému a zemědělskému průmyslu, byl pokryt také energetický průmysl a strojírenství. Rusku se rovněž v rámci veletrhu podařilo uzavřít tři kontrakty na těžbu a zpracování ropy a zemního plynu v oblasti centrální a východní Sýrie.

Čína si držela zhruba stejný počet firem jako v loňském roce (37 firem) a pokrývala zejména oblasti automobilového a potravinářského průmyslu, technologie na těžbu ropy, lékařské a nemocniční přístroje a zařízení, stavitelství.

Írán dokonce počet firem letos výrazně navýšil (letos 51 firem, loni 37) a lze vidět ze strany Íránu značný zájem o syrský trh. Přítomné firmy působící v oborových, odvětvích jako automobilový a potravinářský průmysl, stavebnictví (velmi výrazně zastoupeno), důlní a těžební technologie a zemědělská technologie.

Indie naopak rapidně snížila své zastoupení na trhu (letos pouze 4 firmy, loňský ročník 46) a nabídky těchto indických firem byly v segmentu textilního, sanitárního průmyslu a vybavení.

Naopak jednu z nejpočetnějších delegací (cca 40 lidí) pod hlavičkou Obchodní komory Abú Dhabí a největší a nejluxusnější stánek měly SAE (cca 400 m2). Jde o jasnou změnu trendu, kdy Spojené arabské emiráty znovuotevřely své diplomatické zastoupení v Damašku v prosinci 2018 a nyní měly poměrně masivní zastoupení na veletrhu.

Zpracoval: Mgr. David Mertl, rozvojový a ekonomický diplomat, velvyslanectví ČR v Damašku



Zařazenočt 14.11.2019 13:11:00
ZdrojMZv ČR v Damašku
Originálmzv.gov.cz/damascus/cz/obchod_a_ekonomika_syrie/ucast_ceskych_firem_na_61_rocniku.html

Související témata

Mezinárodní měnový fond
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.