Vzít si úvěr v době vyšších sazeb se vyplatí. Ceny nemovitostí rostou rychleji než úroky

Vzít si úvěr v době vyšších sazeb se vyplatí. Ceny nemovitostí rostou rychleji než úroky

Lenka Dvořáková
10:51 3. ledna 2024
Elena Jakubovič, zakladatelka Y&T Luxury Property a Finoteka.cz, zdroj: &T Luxury Property

Investice do realit je v České republice pořád velmi populární, ačkoli se za poslední roky výrazně změnily podmínky financování i situace na realitním trhu. Dává v dnešní době stále smysl nakupovat nemovitosti, co by měly splňovat za kritéria a co můžeme čekat od realitního trhu v následujících letech? Nejen na tyto otázky odpovídala v rozhovoru pro Roklen24 Elena Jakubovič, zakladatelka realitní kanceláře Y&T Luxury Property a nově i projektu Finotéka.cz, který spojuje nabídku realitních, finančních i dalších doplňkových služeb pod jednu střechu.

Můžete na úvod popsat, jak projekt Finotéka.cz vznikl a jak funguje?

V nemovitostech podnikám od roku 2010. Jedná se o velice tradiční odvětví, které se snažíme dělat jinak. I v naší marketingové kampani popisujeme Y&T Luxury Property jako společnost, která umí „tradiční investice v netradičním podání“. Jsme technologická firma, která je založená na moderních technologiích. Finotéka.cz je dceřiná společnost, která se zaměřuje na poskytování služeb klientům, kteří kupují nemovitosti od Y&T Luxury Property. Naši zákazníci jsou zvyklí na vysoký standard služeb a chtěli by mít nemovitosti i finance pod jednou střechou. Musím říct, že po založení realitní společnosti jsme zkoušeli spolupráci s jinými zprostředkovateli prodeje nemovitostí a také finančními poradci z jiných firem. Tato spolupráce nesplnila ani naše očekáváni, ani očekávání naších klientů, proto jsme se rozhodli vydat vlastní cestou a založit Finotéku.

Jak vnímáte současnou situaci na realitním trhu? V médiích se často skloňují vysoké úrokové sazby, zpomalení realitního trhu, pokles cen nemovitostí. Jaká je vaše zkušenost?

Období posledních let nás nijak negativně nezasáhlo, ale naopak potvrdilo, že Y&T Luxury Property jde správnou cestou. Nemovitostí na trhu je stále dost, stejně jako kupců. Já osobně každému, kdo o nákupu přemýšlí, hypotéku vřelé doporučuji. Sama si ji plánuji vzít příští rok a něco investičně koupit.

Jakým způsobem ovlivňují vývoj, jednání na realitním trhu i očekávání vašich klientů právě média?

Myslím, že o tom, kdo je ve výhodě, mimo jiné rozhodují parametry dané nemovitosti. I když média na všechny strany troubí, že ceny neustále klesají, některé žádané projekty naopak zdražují. Nejde jednoznačně říct, že na tomto trhu vládne kupující a že prodávající prožívá těžké časy. Ve výhodě mohou být oba. Záleží, kam poputují peníze z výhodného prodeje a jak se zhodnotí.

Elena Jakubovič, zakladatelka Y&T Luxury Property a Finoteka.cz
Elena Jakubovič, zakladatelka Y&T Luxury Property a Finoteka.cz

Jaký vývoj očekáváte na realitním trhu v příštím roce a co vzhledem k těmto očekáváním radíte svým klientům?

V příštím roce očekávám na realitním trhu cenový růst, a proto doporučuji případnou koupi nebo prodej (za účelem investování do něčeho jiného) neodkládat. Žijeme v hodně nestabilní době, která jako odměnu nabízí skvělé příležitosti pro růst.

Reality jsou v České republice stále velmi oblíbenou investicí. Dává ale za současných podmínek stále smysl pořídit nemovitost čistě jako investici? Co byste v tuto chvíli poradila investorům?

Vzít si úvěr v době vyšších sazeb se vyplatí, protože ceny nemovitostí stoupají rychleji než úrokové sazby. Vysvětlím to na příkladu vyšších cenových relací. Zájemce, který si koupil v roce 2018 byt v novostavbě (v širším centru Prahy) za 20 mil. Kč, si v té době mohl půjčit 80 % z hodnoty nemovitosti s úrokem kolem 3 %. V roce 2023 hodnota tohoto bytu (který již není nový a není v záruce) má dle odhadu cenu 45 mil. Kč. Když vezmeme v úvahu, že úroky jsou nyní kolem 5,6 – 6,3 %, je to stále vysoký zisk a nic nenaznačuje změnu tohoto trendu.

Jaká jsou všeobecně hlavní kritéria úspěšné investiční nemovitosti?

Pokud účelem investice je pronájem, chtěla bych doporučit kupovat kvalitnější nemovitosti. Nemusí se vždy vycházet z toho, že investiční nemovitost by měla být levná. My, lidé, jsme čím dál tím více nároční na bydlení (hlavně po covidu). Chtěli bychom mít balkon, vnitřní parking, sklep nebo třeba místo pro home-office a cvičení. Dofinancování vám dává možnost koupit si lepší nemovitosti nebo pořídit si jích více. A věřte, brzy nájmy dorovnají splátky hypoték.

Jak se z vašeho pohledu proměnil realitní trh za posledních několik let, vnímáte nějaké zásadnější změny?

Ano, proběhlo tu pár fúzí, které se zdály na začátku slibné, ale nabralo to špatný směr. Já jsem ve svých krocích velmi konzervativní. Dávám přednost menším investorům (proto jsme v roce 2023 vydali první dluhopisy a plánujeme další rok nové emise). Skoro ve všech společnostech mám stoprocentní podíl. Ve Finotéce působíme společně s Barborou Rolcovou, se kterou se už známe léta. Je to takový náš start-up. Celkový můj dojem je, že za poslední léta se trh hodně globalizoval a spousta konkurentů spojila českou značku s nějakou mezinárodní. My zůstáváme českou firmou zevnitř a navenek.

Jsou nějaké trendy, které se formují nyní a očekáváte, že budou proměňovat trh s nemovitostmi v následujících letech?

Ano, jde například o kryptoměny, které vnímám jako velkou změnu. Myslím si, že se budou používat čím dál častěji, jak v každodenním životě, tak i při nákupu nemovitosti. Ale na to si ještě budeme muset zvyknout, jako i na všechno ostatní.

Jaké máte předsevzetí do 2024?

Obnovit partnerství s lidmi, kteří se mi poztráceli (nebo kteří nezkusili s námi spolupráci) během mé čtrnáctileté cesty v nemovitostech. V březnu 2024 zahájíme náš patnáctý rok od založení společnosti. Věřím, že budeme v příštím roce ještě lepší!

Elena Jakubovič se narodila v Kyjevě do české rodiny, do České republiky následně zavítala díky získanému stipendiu od Ministerstva školství. Po neúspěšném příjímacím pohovoru do jiné realitní kanceláře se v roce 2010 rozhodla založit vlastní realitní kancelář Y&T Luxury Property. Jejím snem bylo vybudovat firmu, která bude vybočovat ze stereotypu realitního světa, zákazníkům nabídne profesionální služby bez kompromisů a zároveň empatický přístup. Elena neustále pracuje na rozvoji svých pracovních aktivit a rozšiřování portfolia. Aby mohla pomáhat potřebným, založila nadační fond Naše Plíce. Zkušenosti z realitního a finančního trhu následně spojila pod jednu střechu s názvem Finotéka. Zde obchodní tým pomáhá s komplexním poradenstvím při koupi nemovitosti, od zajištění hypotéky, vhodného pojištění až po pomoc s dodavateli energií. Nejnovějším „přírůstkem“ jsou korporátní dluhopisy.


Zařazenost 03.01.2024 10:01:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/vzit-si-uver-v-dobe-vyssich-sazeb-se-vyplati-ceny-nemovitosti-rostou-rychleji-nez-uroky/
KategorieRozhovor
AutorLenka Dvořáková
guidhttps://roklen24.cz/?p=153456
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.