Defibrilátor do každé školy: Praha 8 startuje unikátní projekt

Defibrilátor do každé školy: Praha 8 startuje unikátní projekt

Místostarosta Jiří Vítek s vedoucím odboru bezpečnosti a krizového řízení Davidem Strakou představují tréninkové figuríny pro školení s AED.Základní školy na území městské části Praha 8 se dočkají zásadního zlepšení v oblasti první pomoci. Vedení městské části se rozhodlo, že v průběhu roku 2024 vybaví všechny své základní školy automatickými externími defibrilátory (AED). Tento krok je reakcí na narůstající potřebu zvyšování bezpečnosti dětí a školního personálu v případě náhlé zástavy srdce. Místostarosta Jiří Vítek (PATRIOTI PRO PRAHU 8), iniciátor projektu, zdůrazňuje důležitost rychlého zásahu při srdečních příhodách: "Kvalitně prováděná neodkladná resuscitace je klíčová. S defibrilátorem AED se zvyšují šance na přežití až čtyřnásobně, pokud je použit v prvních minutách po kolapsu." Pokud je defibrilátor použit okamžitě po příhodě, udává se přežití až v 94 %. Provedení defibrilace za 5 minut po náhlé zástavě oběhu znamená přežití v 50 % a za 12 minut po náhlé zástavě oběhu už jen 25 %. Proto je včasné provedení defibrilace tak důležité.

Místostarosta Matěj Fichtner (ANO 2011) dodává: "Chceme zajistit, aby naše školy byly co nejbezpečnější místa pro naše děti. Umožnění přístupu k defibrilátorům a vzdělání v oblasti první pomoci je v tomto směru logickým krokem." V první fázi projektu dojde k instalaci defibrilátorů v více než polovině základních škol od března 2024. Zbytek škol bude následovat do konce roku. Součástí projektu je také důkladné školení pracovníků škol, které zajistí jednotka dobrovolných hasičů Prahy 8. Naši hasiči již obdrželi nejmodernější trenažér na použití defibrilátoru, který poslouží k realistickému nácviku.

Co umí defibrilátor AED?

Automatický externí defibrilátor (AED) je přístroj určený k poskytnutí elektrického výboje srdci v případě náhlé zástavy srdce, což může zachránit život. Přístroj je navržen tak, aby ho mohl použít i laik bez lékařského vzdělání, jelikož poskytuje hlasové pokyny a v některých případech i vizuální návod k použití. AED nejprve analyzuje srdeční rytmus osoby a pokud zjistí, že je potřeba defibrilace, umožní aplikaci elektrického výboje. Je důležité, že AED pouze povolí výboj, pokud je to opravdu nezbytné, což minimalizuje riziko chybného použití.

Plánovaný je i další krok, kterým je seznámení samotných žáků s používáním AED, to bude představovat významný přínos pro celou společnost. V současné době jsou AED vybavena veškerá vozidla Policie ČR a městské policie, v Praze 8 jsou defibrilátory v kulturních domech, obchodních centrech na úřadu MČ Praha 8. zdravotnických zařízeních a mnoha dalších místech. Kompletní seznam a přesných míst umístěných defibrilátorů najdete v aplikaci Záchranka nebo na stránkách zdravotnické záchranné služby www.zzshmp.cz/mapa-aed/. Každé místo, kde je k dispozici defibrilátor AED je označeno zelenou samolepkou s písmeny AED a bílým srdcem.


Fotografie: Místostarosta Jiří Vítek s vedoucím odboru bezpečnosti a krizového řízení Davidem Strakou představují tréninkové figuríny pro školení s AED.


Dostávejte aktuality na váš e-mail.
Každý den zasíláme všechny novinky z webu v jedné přehledné zprávě.





Každý den zasíláme všechny novinky z webu v jedné přehledné zprávě.





Zařazenoút 09.01.2024 13:01:00
ZdrojPraha 8
Originálpraha8.cz/Defibrilator-do-kazde-skoly-Praha-8-startuje-unikatni-projekt.html
Přílohy
defibrilátor 300x300.jpg (16.3173828125kB)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.