Program podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v r. 2024

Program podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v r. 2024

Za účelem podpory krajanských komunit i jednotlivců vytvořila vláda České republiky Program podpory českého kulturního dědictví v zahraničí. Stávající program je platný na leta 2021-25 a skládá se ze dvou součástí, kterými jsou a) Krajanský vzdělávací program a výuka českého jazyka a literatury v zahraničí a b) Poskytování peněžních darů na krajanské projekty.

Přečtěte si Informace a doporučení pro krajanské spolky k úspěšné realizaci Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v r. 2024 (PDF, 274 KB)

A) Krajanský vzdělávací program a výuka českého jazyka a literatury v zahraničí

Česká republika každoročně nabízí několik modelů, ve kterých krajané mohou zdokonalovat své znalosti českého jazyka, reálií, či studovat na vysokých školách v ČR. Prostřednictvím velvyslanectví a krajanských spolků jsou každoročně vypisována výběrová řízení k účasti v těchto kursech.
Podrobné informace jsou k nalezení na webu Domu zahraniční spolupráce a také na této stránce (viz odkaz výše).

  • Semestrální studijní pobyty na veřejných vysokých školách v ČR

Stipendijní studijní pobyty na veřejných vysokých školách v ČR jsou zaměřeny na udržení a rozšíření znalostí českého jazyka a kulturního povědomí. Krajané mohou studovat obory jako český jazyk a literatura, učitelství českého jazyka a literatury, historie, etnologie, dějiny umění, teologie apod.. Jedná se o jednosemestrální či dvousemestrální studium v českém jazyce podporované udělením studijního stipendia vybraným krajanům. Nezbytnou podmínkou účasti v programu je dobrá znalost českého jazyka.

  • Kurz českého jazyka pro krajany v Poděbradech

Čtyřtýdenní kurz českého jazyka je určen pro české krajany starší 18 let. Mají možnost seznámit se s českou kulturou a poznat část České republiky. Výuka probíhá v letním období ve skupinách podle vstupní úrovně jazykových znalostí. Pro účastníky kurzu je připraven bohatý mimoškolní program - besedy, exkurze, přednášky, celodenní výlety.

  • Kurz metodiky výuky českého jazyka

Kurz metodiky výuky českého jazyka je určený především pro vyučující českého jazyka z řad krajanů. Účastníci absolvují dvoutýdenní intenzivní výuku metodiky českého jazyka s cílem zdokonalit a stabilizovat formy vyučování češtiny zejména u krajanských komunit, kam není vyslán učitel. Součástí kurzu jsou návštěvy odborných pracovišť, náslechy a výlety.

  • Vysílání učitelů českého jazyka ke krajanským komunitám v zahraničí

Česká republika každoročně vysílá ke krajanům okolo patnácti učitelů českého jazyka a literatury. Jejich působení je vždy konkrétně upravováno smlouvou společně uzavřenu ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy a ministerstvem zahraničních věcí s konkrétním krajanským spolkem.

V Chorvatsku aktuálně u krajanských komunit působí dvě vyslané učitelky, partnerskou krajanskou institucí je zde Svaz Čechů v Chorvatské republice.

  • Lektoráty českého jazyka na zahraničních univerzitách

Lektoráty českého jazyka a literatury na zahraničních univerzitách patří k důležitým nástrojům při upevňování povědomí o kulturním dědictví České republiky a jsou významným zdrojem informací o jazykovém a kulturním bohatství pro studenty vysokých škol v zahraničí.

Podporou výuky češtiny v zahraničí lektoráty naplňují dvoustranné smluvní závazky na úseku školské spolupráce mezi Českou republikou a partnerským státem.

V Chorvatsku v současnosti působí lektorát českého jazyka v rámci Katedry českého jazyka a literatury na Filosofické fakultě Univerzity v Záhřebu (viz webové stránky katedry).

Lektorát českého jazyka působí rovněž na Univerzitě v Zadaru (viz seznam pracovníků Centra pro cizí jazyky Univerzity v Zadaru), jeho zřizovatelem však v tomto případě nejsou ústřední orgány české státní správy, nýbrž Jihomoravský kraj v rámci partnerství mezi Jihomoravským krajem a Zadarskou župou.

B) Poskytování peněžních darů na krajanské kulturní projekty

Vláda prostřednictvím zmocněnce pro krajanské záležitosti, který působí na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky, poskytuje krajanským organizacím každoročně prostředky na různé kulturní projekty a v menší míře i na opravu a údržbu objektů v jejich vlastnictví, jako jsou budovy českých besed, školy či památníky. Prostředky jsou poskytovány na základě žádostí v podobě návrhů projektů, které krajanské organizace vždy k předem stanovenému datu podávají on-line formou a ve vytištěné podobě prostřednictvím velvyslanectví.

přílohy

MZV - 273 KB PDF (Acrobat dokument) 9.1.2024
https://mzv.gov.cz/file/5330046/Informace_a_doporuceni_pro_krajanske_spolky_k_uspesne_realizaci_Programu_podpory_ceskeho_kulturniho_dedictvi_v_zahranici_v_r._2024.pdf



Zařazenoút 16.01.2024 10:01:00
ZdrojMZv ČR Zagreb
Originálmzv.gov.cz/zagreb/cz/krajane/studijni_a_vzdelavaci_prilezitosti_pro/index.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.