Na veletrhu v Bagdádu se díky SP ČR představila desítka českých firem

Celkem deset českých firem a organizací se i díky podpoře Svazu průmyslu a dopravy ČR a Česko-irácké podnikatelské rady představilo od 10. do 19. ledna na 47. bagdádském veletrhu „Baghdad International Fair 2024“. Přímo v irácké metropoli se prezentovalo 5 českých podniků, dalších 5 pak bylo na výstavě zastoupeno nepřímo formou katalogové výstavy. S ohledem na vysoké příjmy Iráku z prodeje ropy a na probíhající obnovu země je v současné době v zemi řada nových příležitostí pro české firmy.

Image 20240118 135605 054

Veletrh v Bagdádu představil návštěvníkům především průmyslové zboží, zejména potrubí (voda, plyn i ropa), čerpadla, nádrže a boilery, těžkou stavební techniku, stavební materiály a barvy, části pro silnoproudé elektrické vedení, nářadí apod. Mezi zbožím osobní spotřeby nechyběly na výstavě kosmetické čisticí prostředky, potraviny, oříšky, med a sladkosti, oděvy, velké množství osobních automobilů, spotřebičů pro domácnost, šperky a místní developerské projekty. Na veletrhu se viditelně prezentovaly také irácké státní instituce: Státní investiční fond, Ministerstvo vod a jeho vodohospodářské agentury, ministerstva průmyslu, obchodu, Centrální banka, Federace obchodních komor Iráku a další.

Irak 3

Irak 3Nejvíce byly na veletrhu zastoupeny arabské firmy zejména ze Saúdské Arábie, Iráku, Arabských emirátů, Jordánska, Egypta, dále Filipíny, Írán a Indie. Ze západních zemí např. Japonsko a Německo, které měly pronajaté celé pavilóny, méně pak firmy z Francie, Španělska, Itálie a Koreje. Za Českou republiku se veletrhu se zúčastnily AVDZP – Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnické techniky, ČDT – asociace Česká dobývací technika, Atega s.r.o., Mechania s.r.o., New Oil Generation, Surteg s.r.o., Linet, Comedeq, TSE Medical, MZ Liberec a Royax Medical Equipment. Účast firem zastřešil Svaz průmyslu ČR a Česko-irácká podnikatelská rada.

irak 2

Česká republika měla na veletrhu společný stánek financovaný z prostředků Ministerstva průmyslu a obchodu ČR – z programu „Oficiální účasti“. Šlo o 72 m2 plochy, se společným zázemím. Každá z účastnických firem měla vlastní prostor s pultem.

irak 1

Jak uvedl na začátku veletrhu český velvyslanec v Iráku Petr Štěpánek v rozhovorech pro Iráckou televizi a místní média, tak Česká republika má zájem o další rozvoj česko-irácké spolupráce. Naše výměna zboží s Irákem v roce 2022 dosáhla objemu 165 mil. USD a během roku 2023 dále rostla. Potenciál obchodní spolupráce obou zemí je však výrazně vyšší. S ohledem na vysoké příjmy Iráku z prodeje ropy a s ohledem na probíhající obnovu země je v současné době v Iráku řada nových příležitostí pro české firmy. Velkých obchodních příležitostí si všímá také zahraniční konkurence, což bylo patrné na výrazném nárůstu účastníků letošního veletrhu. Organizátoři uvádějí, že se letošního 47. ročníku zúčastnilo 850 firem z 22 zemí. Ne všechny věci jsou však pro obchod s Irákem ideální. Irák je v současné době stále hodnocen nejhorším stupněm investičního rizika. Není možné opomenout ani bezpečnostní incidenty, k nimž v zemi stále dochází. Všeobecný mezinárodní veletrh BIF (Baghdad International Fair) je i přesto skvělou příležitostí pro prezentaci jakéhokoli zboží.

Image 20240118 145015 228

Více informací o veletrhu naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí:

https://mzv.gov.cz/baghdad/cz/obchod_a_ekonomika/hodnoceni_veletrhu_baghdad_international.html

https://mzv.gov.cz/baghdad/cz/zpravy_a_udalosti/pan_velvyslanec_otevrel_cesky_stanek_na.html


Zařazenopo 22.01.2024 14:01:00
Zdrojspcr
Originálspcr.cz/news/16546-na-veletrhu-v-iraku-se-diky-sp-cr-predstavila-desitka-ceskych-firem
KategorieHlavní, Aktuálně
Autorvrokyta@spcr.cz (Václav Rokyta)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.