Obrat trendu cen pohonných hmot. Kdy se vyplatí natankovat?

Obrat trendu cen pohonných hmot. Kdy se vyplatí natankovat?

Jan Berka
10:01 25. ledna 2024

Od minulé středy došlo k obratu trendu cen pohonných hmot. Jak u benzínu, tak i nafty došlo k poměrně výraznému zdražení. Průměrná cena za litr benzínu vzrostla o 34 haléřů na 36,42 Kč. Nafta pak zdražila o 43 haléřů na průměr 36,43 Kč za litr. Cena nafty je tak stále vyšší než u benzínu, nejblíže byly obě pohonné hmoty právě minulou středu, kdy byla jejich průměrná cena zcela vyrovnaná.

Za růstem cen pohonných hmot stojí hned několik faktorů. Cena nafty i benzínu v minulých dnech rostla na burze v Rotterdamu, například nafta od začátku roku zdražila o téměř 3 %. Od minulé středy také zdražila ropa Brent. Cena za jeden barel za týden vzrostla o více než 3 dolary a nyní opět atakuje hranici 80 dolarů. Za růstem cen ropy stojí zejména víkendové dronové útoky na ropné terminály v Rusku. Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem tak opět roste a vyloučen není další růst cen pohonných hmot. Výrazně také oslabuje česká koruna, ta je na páru s eurem nejslabší od května 2022. Kurz již atakuje 24,85 CZK/EUR.

Vzhledem ke zmíněným faktorům by měly ceny pohonných hmot růst i v následujícím týdnu, opět o nižší desítky haléřů. Vyšší růst očekávám u benzínu, jelikož spolu s vyššími teplotami a nízkou cenou plynu klesá poptávka po naftě na topné účely. Nafta by tak měla brzy být opět levnější než benzín – poprvé od minulého října.

Situace na trhu s ropou rozhodně není jednoduchá. Na obě strany tlačí cenu ropy hned několik faktorů. Pro vyšší ceny ropy hovoří již zmiňovaný růst napětí mezi Ruskem a Ukrajinou a také konflikt na Blízkém východě. V USA navíc aktuálně panují velmi nízké teploty, které dle očekávání způsobily vyšší než očekávaný pokles ropných zásob. Ceny ropy by mohla podpořit také situace v Číně. Tam bylo zveřejněné HDP za rok 2023, země opět rostla přes 5 %. Dle posledních zpráv také v Číně chystají velký stimulační balíček, který by měl podpořit tamní akciové trhy. Dobré zprávy z Číny mohou tlačit ceny ropy výše.

Otazník však visí nad očekávánou poptávkou po ropě a pohonných hmotách v tomto roce. Dle agentury EIA by růst poptávky v roce 2024 měl být slabší než se čekalo. Jako důvody pak uvádí růst podílu elektromobilů na trhu, konec popandemického boomu v Číně a také velké zásoby, které si Čína vytvářela v minulém roce. Starosti na straně poptávky tak stále přetrvávají a o směru ropy nemají jasné ani “chytré peníze” ve formě velkých investičních fondů. Ty jsou nyní u ropy brent téměř neutrální a pohyby v následujících týdnech tak asi budou spíše do strany doprovázené o různé menší výkyvy. I díky tomu by tak ceny pohonných hmot neměly růst podstatným způsobem, například o několik korun na litr.

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenočt 25.01.2024 10:01:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/obrat-trendu-cen-pohonnych-hmot-kdy-se-vyplati-natankovat/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorJan Berka
guidhttps://roklen24.cz/?p=154498
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.