Technologické akcie prosperují. Dohnat se je snaží čínští komunisté

Technologické akcie prosperují. Dohnat se je snaží čínští komunisté

Dušan Vaškovic
08:14 29. ledna 2024

Klíčové body

  • Vysoký růst hodnoty akcií technologických firem může vytvářet dojem, že prosperuje celý trh.
  • Je nutné dodat, že spousta dalších sektorů čelí problémům, což se projevuje a v budoucnu ještě projeví na hodnotě jejich akcií.
  • Čínská vláda na nepříznivý vývoj reaguje rozsáhlou finanční podporou tamního akciového trhu, který je nyní těžké interpretovat.
Zdroj: Depositphotos

Ceny technologických akcií na amerických burzách dosahují vysokých hodnot, což vytváří dojem, že celkový trh akcií prosperuje. Tato zdánlivá síla však zakrývá tragickou „underperformance“ jiných odvětví. Technologické giganty, jako jsou Apple, Amazon nebo Nvidia, dominují hlavní indexy a jejich růstový potenciál stále přitahuje investory. Tím vytváří dojem robustního trhu, zatímco většina ostatních sektorů čelí problémům.

Čínský akciový trh se podobnému komfortu jako trh americký netěší. Setkává se s otevřenými zásahy vlády, které často vychází z marxistických principů. Čínská vláda má tendenci aktivně zasahovat do akciového trhu a to má za následek, že ceny akcií nejsou vždy odrazem skutečných tržních sil, ale spíše odrážejí politické intervence a regulace. Z tohoto důvodu může být na čínském trhu obtížné interpretovat situaci na základě tradičních ukazatelů a měřítek, což zvyšuje nejistotu pro investory.

Čínská vláda se očividně ocitla v ideologické pasti. Minulý týden byla nucena vyhlásit rozsáhlou finanční podporu pro domácí akciový trh. Tento krok byl motivován snahou o stabilizaci prostředí, jelikož pokles trhu a jeho neschopnost se vzpamatovat značně překročila veškerá pesimistická očekávání politiků a ohrožuje portfolia čínských střadatelů zdecimovaná mimo jiné i nemovitostní krizí. Efekt této masivní podpory se však záhy vytratil. Čínská vláda se nachází v rozporu mezi ideologickými principy zdůrazňujícími „spravedlivé“ dělení bohatství ve společnosti dle marxistických pouček a potřebou udržet sociální stabilitu. Zasahování do akciového trhu má nepředpověditelný vliv na ceny akcií, které klesají, i když si to komunistická strana již nepřeje.

Jediní investoři, kteří mohou mluvit o štěstí, jsou vlastníci instrumentů navázaných na index SP500 nebo NASDAQ nebo přímí investoři do „magnificent seven“. Ostatním investorům nezbývá, než věřit, že se jejich investice časem srovnají s premianty trhu. Takto se však trhy zpravidla nechovají. Mnohem pravděpodobnějším scénářem je korekce jak úspěšných, tak neúspěšných titulů.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0845 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 103,49 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0827 do 1,0914 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,76 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,84 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,69 až 24,80 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,66 do 22,87 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenopo 29.01.2024 08:01:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/technologicke-akcie-prosperuji-dohnat-se-je-snazi-cinsti-komuniste/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorDušan Vaškovic
guidhttps://roklen24.cz/?p=154584
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.