Ministerstvo zdravotnictví podniklo první kroky k rozšíření počtu dětských skupin v nemocnicích

Na základě výstupů z prosincového setkání strategické skupiny pro personální stabilizaci ve zdravotnictví proběhlo na Ministerstvu zdravotnictví jednání se zástupci resortu práce a sociálních věcí, Spolku Mladí lékaři, Sekcí mladých lékařů ČLK, členů Asociací provozovatelů dětských skupin a dalších neziskových organizací ke zřizování dětských skupin u poskytovatelů zdravotních služeb v nemocnicích.

Právě absence dětských skupin v nemocnicích se v rámci celorepublikové statistiky ukázala jako jeden z hlavních problémů v otázce sladění rodinného a pracovního života. Jsem rád, že debaty s mladými lékaři pokračují a můžeme dále společně zlepšovat pozice lékařů a lékařek ve zdravotnictví. Z tohoto jednání si odnášíme společné představy o dalších krocích v maximalizaci počtu dětských skupin v nemocnicích,” řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Za účelem zřízení dalších dětských skupin budou nemocnice moci čerpat finanční prostředky z dotačních výzev Národního plánu obnovy, v němž bylo pro agendu budování dětských skupin vyčleněno celkově 8 mld Kč. Ministerstvo zdravotnictví v současné chvíli pokračuje ve spolupráci s nemocnicemi na možnostech čerpání těchto prostředků. Klíčovou snahou ministerstva je také uzavření memoranda s poskytovateli služeb o zřizování dětských skupin pro snižování administrativních bariér při zřizování dětských skupin v nemocnicích.

Za Ministerstvo práce a sociálních věcí jsme připraveni poskytnout maximální podporu při zakládání nových dětských skupin tam, kde o to bude zájem. Jsme přesvědčeni, že právě tato forma péče o děti je dostatečně flexibilní na to, aby pomohla řešit problémy, se kterými se potýkají mladé rodiny, jejichž členové pracují ve zdravotnictví,” uvedla náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová.

Pro rodiče zdravotníky je více než obtížné najít zařízení pečující o děti do 3 let věku, které funguje v časech přizpůsobeným provozu nemocnic. Krom nízkého počtu volných míst v těchto zařízeních je pak velkou komplikací právě logistická nedostupnost pro rodiče, a proto tato zařízení třeba tolik nevyužívají. Nadále k tomu přispívá i výrazná neochota zdravotnických zařízení k flexibilitě pracovní doby a také legislativní nemožnost pro rodiče se v průběhu týdne střídat v celodenní péči o dítě. Budeme nadále monitorovat možnosti rodičů, především tedy stále maminek, pracovat i při péči o malé dítě. Je nezbytné, aby strategická skupina MZ pro personální stabilizaci ve zdravotnictví měla reálné informace a mohli jsme tak společně podnikat adekvátně progresivní kroky vstřícné ke zdravotníkům,” uvedla členka představenstva SML ČLK Marie Svobodová.

K tématu zakládání a provozu dětských skupin pro lidi z vedení nemocnic i dalších zdravotnických zařízení proběhne ve středu 7. února od 13:00 do 14:00 zdarma online webinář. Přihlášku naleznete zde.



Zařazenopo 29.01.2024 10:01:00
ZdrojMZČR tiskové
Originálmzcr.cz/tiskove-centrum-mz/ministerstvo-zdravotnictvi-podniklo-prvni-kroky-k-rozsireni-poctu-detskyc...
AutorJana Dobrá


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.