Připravovaný projekt na úsporu energií v olomouckých školách a školkách uspěl v soutěži

Připravovaný projekt na úsporu energií v olomouckých školách a školkách uspěl v soutěži

Třetí místo v soutěži připravovaných energeticky úsporných projektů 2023 získala Olomouc se svým záměrem modernizovat 37 vybraných budov na 12 základních a mateřských školách a ročně tak uspořit za energie minimálně 3 miliony korun. Ocenění již potřinácté udělovala Asociace poskytovatelů energetických služeb v rámci konference Energetický management pro města a obce. Soutěž hodnotila projekty realizované metodou EPC, tedy takové, které se postupně samy financují z garantovaných úspor.

Na první příčce se umístil Havířov, druhé místo připadlo Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov, třetí místo patří Olomouci. Čestné uznání bylo přiznáno za již druhý energeticky úsporný projekt, který vzniká v Hustopečích.

Cílem projektu Poskytování energetických služeb metodou EPC v objektech statutárního města, který připravuje Olomouc, je za téměř 50 milionů korun modernizovat 37 vybraných budov dvanácti základních a mateřských škol (ZŠ Demlova, ZŠ Gorkého, ZŠ Holice 41, ZŠ Holice 43, ZŠ Holice 58, MŠ Holice 38, ZŠ Holečkova, MŠ Holečkova, ZŠ Nedvědova, MŠ Nedvědova, ZŠ Helsinská, ZŠ a MŠ Řezníčkova). Spotřeba energií má díky opatřením klesnout ročně nejméně o 3 miliony korun. Počítá se s opravou střešních konstrukcí, instalací fotovoltaických panelů, modernizací vytápění a osvětlení, zavedením systému individuální regulace teplot a úspornými opatřeními na vodě.

„Renovace budov a energetické úspory jsou pro nás důležitým tématem. Jsme aktivní v oblasti nákupu energií, ale máme i dlouhodobé strategické dokumenty, jako je SECAP. Od listopadu 2020 jsme signatářem Paktu starostů a primátorů v oblasti klimatu a energetiky. Před dvěma lety jsme zavedli energetický management podle ISO 50001. Připravujeme další projekty v rámci komunitní a komunální energetiky. To všechno jsou důvody, které nás ujišťují v rozhodnutí, že metoda EPC je tou správnou cestou k dosažení co nejefektivnějšího a nejpříznivějšího řešení zásobování vybraných objektů elektrickou energií, vodou a teplem a zároveň jejich co největšího zhodnocení. Je evidentní, že EPC projekty se nám do této skládačky velmi hodí,“ vysvětluje Miroslav Žbánek, primátor Olomouce.

Energetické služby se zárukou úspor (z angl. Energy Performance Contracting, zkráceně EPC) zahrnují návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a zajištění financování projektu vedoucí k úsporám energie budov. Zákazník nepotřebuje žádné vlastní finanční zdroje, protože realizaci postupně poskytovateli splácí z výsledných a smluvně garantovaných úspor. Veškerá rizika projektu nese poskytovatel a v případě, že úspor není dosaženo dle předem stanoveného modelu, hradí poskytovatel rozdíl. Metoda EPC je mimořádně výhodná pro subjekty s ročními platbami za energie ve výši minimálně 3 miliony korun. V tomto případě lze zaručit potenciál úspor, ze kterých bude pak postupně hrazena investice do modernizace. EPC projekty mají návratnost 6 až 10 let.

„Velkou motivací pro realizaci projektů energetických úspor jsou samozřejmě nynější vysoké ceny elektřiny a zemního plynu, ale například i podpora Národní rozvojové banky. Ta díky programu ELENA hradila 90 % nákladů na přípravu projektu, který by se bez pomoci poradenské firmy neobešel“ popsal energetický manažer magistrátu Roman Luczka. Příprava projektu přišla na necelé dva miliony korun, město Olomouc se podílelo necelými dvěma sty tisíci korunami.

Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES) ČR je zájmovým spolkem právnických osob založeným v říjnu roku 2010. V současné době má 32 členů. Posláním APES je přispívat k trvalému rozvoji energetických služeb na českém trhu.

Fotografie:

| Poslední úprava: 29. ledna 2024 (po)

A.I.

Zařazenopo 29.01.2024 16:01:00
ZdrojOlomouc.eu
Originálolomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/28862

Související témata


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.