Monitoring rybníka Vajgar pro návrh jeho revitalizace

Vajgar, schéma kanalizace

Město Jindřichův Hradec se stalo součástí platformy DANUBE4all, která vznikla na základě programu EU Horizon . Horizon EU je program, jehož obsahem jsou výzkum a inovace v oblasti životního prostředí a jeho udržitelného rozvoje. Horizon EU alokuje částku 95,5 mil EUR.


Platforma DANUBE4all si klade za cíl obnovit původní sladkovodní ekosystémy a je určena pro subjekty v členských zemích EU, které přináleží do povodí Dunaje. Partnerem města Jindřichův Hradec v rámci platformy DANUBE4all je Universität für Bodenkultur Wien .

Celkový cíl projektu spočívá ve vytvoření návrhové studie k problematice obnovy rybníku Vajgar, jejíž stěžejní část spočívá v odbahnění rybníka. V případě zajištění finančních zdrojů poslouží studie jako výchozí dokument pro revitalizaci rybníku.

V současné době je Vajgar velmi silně zatížen eutrofizací , ba dokonce hypertrofizací. Tento stav je výsledkem intenzifikace zemědělství a nadužívání průmyslových hnojiv v celém povodí Hamerského potoka, na jehož samém konci se rybník Vajgar nachází.

Další příčinu dlouhodobě nežádoucího stavu Vajgaru představuje přítok odpadních vod z odlehčovacích komor jednotné kanalizace. Celkem ústí do rybníka 7 přepadů z odlehčovacích komor. Veřejná kanalizace města je ukončena odpovídající čističkou odpadních vod. V případě přívalových dešťů z důvodu hydraulického přetížení jednotné kanalizace, je odpadní voda přes uvedené odlehčovací komory zaústěna do rybníka, čímž dochází k dalšímu přísunu zejména organického znečištění.

Než bude možno přistoupit k odbahnění rybníka, je bezpodmínečně třeba znát odpověď na základní souhrn otázek, které se ovšem při expertním zkoumání dále vrství. Z laického hlediska se jedná tyto stěžejní otázky, které je třeba zodpovědět:

  • Jaká je mocnost rybničního sedimentu (usazenin)?
  • Jaké je konkrétní složení rybničního sedimentu?
  • Bude vytěžený sediment vhodný pro další využití nebo bude nutná jeho finální likvidace?
  • Jaká je látková bilance znečištění z povodí Vajgaru?
  • Jaká je látková bilance znečištění z odlehčovacích komor?
  • Jaké množství vody je přepouštěno do rybníka z odlehčovacích komor v případě přetížení kanalizačního systému během přívalových srážek?

Téma odlehčovacích komor tvoří samostatnou kapitolu, která je však, jak vyplývá z výše nastíněného, nedílnou součástí celého záměru revitalizace rybníka Vajgaru.

Na studii budou spolupracovat jak referenti Odboru životního prostředí města Jindřichův Hradec, tak externisté, kteří patří k uznávaným odborníkům v akademické obci i v komerčním sektoru. Ale nejen ti. Součástí studie budou i dotazníková šetření mezi obyvateli Jindřichova Hradce a veřejné besedy, kde budou sbírány podněty a nápady z řad veřejnosti. Výsledek studie tak bude vedle technických řešení zohledňovat potřeby obyvatel Jindřichova Hradce.

Účast na projektu ze strany města Jindřichův Hradec znamená rovněž velký přínos pro činnost vysokoškolského ústavu Universität für Bodenkultur Wien, konkrétně Institut für Wasserbau, Hydraulik und Fließgewässerforschung (IWA) . V rámci projektu dojde k všeobecně žádoucí vzájemné implementaci vědeckých poznatků do praxe při zohlednění a uspokojení potřeb obyvatelstva dané lokality. Naopak odborní referenti města Jindřichův Hradec získají nové zkušenosti a kontakty s mezinárodní vědeckou obcí, neboť projekt zahrnuje rovněž účast a prezentaci výsledků na mezinárodních konferencích. V rámci projektu obdrží město Jindřichův Hradec grant ve výši 100 tis EUR.

Název / popis souboruVelikost / typ souboru
ikona souboruZápis z kombinovaného jednání 1.2. 2024419.28 KB .docx
ikona souboruZápis z on-line jednání 9.1.2024423.54 KB .docx



Zařazenoút 06.02.2024 11:02:00
ZdrojJindřichův Hradec
Origináljh.cz/cs/mesto/projekty-mesta/monitoring-rybnika-vajgar-pro-navrh-jeho-revitalizace.html
guidwww.jh.cz clanek 348362
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.