Kdy začnou pohonné hmoty zlevňovat?

Kdy začnou pohonné hmoty zlevňovat?

Petr Lajsek
10:51 8. února 2024
Zdroj: Depositphotos

Pohonné hmoty zdražovaly i v uplynulých dnech. Od konce ledna průměrná cena benzínu vzrostla o 37 haléřů na 37,14 Kč za litr. Nafta pak zdražila dokonce o 39 haléřů na průměrnou cenu 37,15 Kč za litr. Nafta je opět po několika dnech dražší než benzín. Do cen pohonných hmot se stále promítá napjatá situace na trhu s ropou. Ropa Brent ke konci ledna atakovala úrovně kolem 85 dolarů za barel, což byla nejvyšší úroveň od konce listopadu.

Ropa zdražovala zejména kvůli napětí na Blízkém východě. Po dronových útocích na americkou základnu v Jordánsku se očekávala tvrdá odplata americké armády. Spojené státy ani nevyloučily možný útok na Írán, který podporuje rebelskou skupinu Houthi. Ke konci ledna navíc v USA panovaly extrémně nízké teploty, které vyřadily z provozu část ropné infrastruktury a také snížily ropné zásoby. Pro ropný trh také nejsou pozitivní dronové útoky na ropné rafinérie v Rusku. Celosvětová nabídka ropy je tak ohrožena.

Cenám pohonných hmot u nás také nepomáhá extrémně slabá koruna, která poprvé od května 2022 dosáhla na úroveň 25,00 za euro. Koruna oslabuje směrem k zasedání ČNB. Při snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů a nové prognóze, která bude očekávat nižší inflaci a úrokové sazby, může kurz dál oslabovat. V příštím týdnu tak budou ceny pohonných hmot růst dále, opět očekávám růst cen o nižší desítky haléřů jak u nafty, tak i benzínu. Brzy se však může trend otočit.

Zdražování pohonných hmot by však mělo postupně v průběhu února ustávat, a postupně dokonce dojít k mírnému zlevnění. Od začátku února totiž ropa poměrně výrazně zlevnila. Barel ropy Brent aktuálně stojí kolem 78 dolarů. Za pádem cen ropy stojí hned několik faktorů. Ekonomické zprávy z Číny jsou stále nepřesvědčivé a již čtvrtý měsíc za sebou bude asi země v deflaci. V USA pak budou patrně držet úrokové sazby po delší dobu na vyšších úrovních, díky tomu tak posiluje americký dolar, což tlačí proti vyšším cenám ropy. H

Hlavním důvodem je však postupné vyprchávání obav z eskalace konfliktu na Blízkém východě. Dronový útok na americkou základnu byl až příliš a z obav odplaty USA se tak nyní očekává stažení rebelské skupiny z Rudého moře a obnovení dopravních tras. Tento týden navíc na Blízkém východě jedná americký ministr spravedlnosti Anthony Blinken se zástupci Egypta, Kataru a Izraele. Očekává se, že by mohlo dojít k dohodnutí příměří mezi Izraelem a Hamásem. To by mohlo poslat ceny ropy na ještě nižší úrovně. Pokud tak nedojde k nějaké neočekávané eskalaci napětí, tak by ceny pohonných hmot mohly do konce února opět klesnout. V průměru by se tak cena benzínu i nafty mohla opět dostat pod úroveň 37 Kč za litr.

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenočt 08.02.2024 10:02:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/kdy-zacnou-pohonne-hmoty-zlevnovat/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=154933

Související témata

Ropa | Ropa brent | Cena ropy | Komodity
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.