Reakce AK ČR na výroční zprávu NKÚ 2022

› Info › Aktuality › Reakce na výstupy z médií vloženo: 04. 04. 2023


Agrární komora České republiky považuje za nutné reagovat na výroční zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu za rok 2022, s níž byla veřejnost seznámena prostřednictvím tiskové zprávy vydané 3. dubna 2023 a najdete ji zde. Agrární komora České republiky pokládá za zavádějící především výroky týkající se rozdělování dotačních podpor v zemědělství a potravinářství.

  • Všechny tituly národních dotací byly podrobeny řádné notifikaci ze strany Evropské komise.
  • V posledních letech nebyla potvrzena žádná kauza, která by se týkala zásadního pochybení v rozdělování dotačních podpor pro české zemědělství a potravinářství.
  • Po předešlých kontrolách Nejvyššího kontrolního úřadu došlo ke zpřísnění pravidel pro rozdělování dotační podpor pro české zemědělství a potravinářství. Místo Ministerstva zemědělství provádí administraci certifikovaná platební agentura Státní zemědělský intervenční fond.
  • Pro každý dotační titul je stanoven určitý cíl a chovatel, pěstitel či zpracovatel zemědělských komodit musí vynaložit určité náklady, aby tento cíl naplnil. Dotační podpory tedy neslouží k dosažení vyššího zisku, ale jejich účelem je částečné pokrytí nákladů na realizaci projektů.
  • Procesy v zemědělství a potravinářství jsou dlouhodobé. Z toho důvodu není možné, aby byly v dotačních titulech prováděny změny z roku na rok na základě aktuální politické objednávky.
  • Agrární komora České republiky opakovaně varovala před následky snížení objemu prostředků v kapitole rozpočtu České republiky určené na dotační podpory pro zemědělce a potravináře. V letošním roce došlo ke snížení na 2,7 miliardy korun z loňských 5 miliard korun. Vzhledem k inflaci současně dochází ke snížení plateb minimálně o 30 procent ve srovnání s rokem 2020.
  • Dotace na podporu zemědělství a potravinářství jsou vypláceny napříč zeměmi Evropské unie, které jsou součástí evropského jednotného trhu. Úroveň dotačních podpor, které mohou čerpat čeští zemědělci a potravináři, je však nižší než v jiných evropských zemích.
  • Dotace mají podpořit především v mnoha případech prodělečný chov hospodářských zvířat, produkci náročných plodin jako ovoce, zelenina či brambory a zachování přirozených vlastností zemědělské půdy pro další generace.

Hlavní priority v oblasti zemědělských dotačních podpor:

  • Zdravotní stav zvířat (dotační titul č. 8) - Cílem je nejen zlepšení zdravotního stavu zvířat, ale především prevence. Následkem toho dochází ke snižování spotřeby léčiv, jako jsou antibiotika. Zdravá zvířata produkují kvalitnější a zdravější potraviny za dostupné ceny pro obyvatele, což má rovněž pozitivní dopad na zdraví obyvatel.
  • Zlepšení životních podmínek zvířat (dotační titul č. 20) - Cílem je neustálé zlepšování podmínek pro chovaná zvířata, k čemuž směřuje společenská objednávka a také cíle Zelené dohody pro Evropu.
  • Vyšší kvalita produktů (dotační titul č.19) - Cílem je zlepšení kvalitativních vlastností zemědělských komodit, které slouží k výživě obyvatelstva.

Úřad AK ČR

exportovat ›
Zdroj: Agrární komora České republiky


Zařazenoút 04.04.2023 00:04:00
ZdrojAK ČR z médií
Originálakcr.cz/txt/reakce-ak-cr-na-vyrocni-zpravu-nku-2022

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.