Warren Buffett prodává Apple

Warren Buffett prodává Apple

Tomáš Vranka
10:51 16. února 2024
Zdroj: Depositphotos

Velké americké fondy, které spravují více než 100 milionů dolarů, musí čtyřikrát ročně do 45 dnů po skončení čtvrtletí nahlásit regulačním orgánům změny ve svých portfoliích. V tomto čtvrtletí vyšlo toto datum na 14. 2., takže jsme se také například dozvěděli, jaké změny provedl ve svém portfoliu Warren Buffett. Ten má většinu svých podílů v akciích konglomerátu Berkshire Hathaway, kde je také generálním ředitelem. Je však třeba dodat, že kromě Buffetta mohou změny provádět i jeho investiční manažeři a ve většině případů, zejména pokud jde o menší transakce, tomu tak zřejmě je. Dlouhodobě se však společnosti i akciím daří dobře a pohybují se kolem svých historických maxim. Akcie třídy B (BRKB.US) se pohybují jen několik dolarů pod hranicí 400 dolarů. Jaké změny tedy provedl legendární investor se svým týmem tentokrát?

Zdroj: xStation
Zdroj: xStation

Nákupy

Poslední čtvrtletí loňského roku nepřineslo žádné velké překvapení a obecně by se dalo shrnout, že Buffett s velkými nákupy vyčkává. Ve skutečnosti Berkshire pouze mírně zvýšila své podíly ve dvou ropných společnostech, Chevronu a Occidental Petroleum. Kromě toho také mírně zvýšila svou nepatrnou pozici ve společnosti Sirius XM, ale v tomto případě šlo opravdu jen o kosmetickou změnu.

Prodeje

Z pohledu prodeje akcií je ale situace Berkshire Hathaway zajímavější, společnost totiž odprodávala hned několik svých pozic. Za zmínku stojí především odprodej 1,1 % akcií společnosti Apple, což je zdaleka největší pozice společnosti Berkshire, která tvoří více než polovinu celkové hodnoty portfolia ve výši téměř 175 miliard dolarů. V tomto případě se však jednalo o prodej malého množství akcií, takže je možné, že některý z Buffettových manažerů prodal část svých akcií. Kromě společnosti Apple snižovala Berkshire své pozice v mediální společnosti Paramount a výrobci počítačů a tiskáren HP.

Berkshire však také několik pozic zcela odprodala. Například akcie největší americké stavební společnosti D.R. Horton, které koupila teprve nedávno, ale také společnosti Markel, která je někdy přirovnávána k samotné Berkshire Hathaway. Dále prodali i akcie brazilské fintech společnosti StoneCo a také Globe Life. Ve všech čtyřech případech se však jednalo o skutečně miniaturní pozice, které představovaly pouhé setiny procenta hodnoty celého portfolia.

Zdroj: dataroma.com
Zdroj: dataroma.com

Obecně tedy můžeme říct, že v posledním čtvrtletí Warren Buffett a jeho lidé neuskutečnili žádné velké obchody a za nejzajímavější transakce lze považovat odprodej malé části společnosti Apple a nákup akcií ropných společností. Nicméně samotný fakt, že Buffett neprojevuje žádnou nákupní aktivitu, může být znamením, že očekává propady na obzoru.

Podrobné informace o aktuálním stavu portfolia Berkshire Hathaway naleznete v novém videu ZDE.

Pokud sami chcete obchodovat akcie společnosti Berkshire Hathaway a tisíců dalších firem, u XTB je obchodování cenných papírů zcela bez transakčních poplatků do měsíčního obratu 100 000 EUR. Více informací ZDE.

Zdroj: dataroma.com, XTB, Bloomberg

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenopá 16.02.2024 10:02:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/warren-buffett-prodava-apple/
KategorieInvestice, investice
AutorTomáš Vranka
guidhttps://roklen24.cz/?p=155237
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.