Studenti získali cenu vévody z Edinburghu

Pětice studentek z jabloneckého Gymnázia U Balvanu získala prestižní Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu (DofE) za splnění programu, který před 68 lety založil princ Philip. Studentky převzaly certifikát spolu s dalšími oceněnými z Libereckého kraje ve čtvrtek 1. února v Severočeském muzeu v Liberci.

DofE je celosvětový vzdělávací program pro mladé lidi ve věku 14–24 let. „Účast v něm spočívá v dlouhodobém a pravidelném plnění aktivit ve třech oblastech, a to dovednosti, pohybu a dobrovolnictví. Plněním programu se účastníci zdokonalují v nejrůznějších činnostech, zlepšují si fyzickou kondici, motivují se ke zdravému životnímu stylu, v rámci dobrovolnictví pomáhají druhým a učí se odpovědnosti. Každý účastník si aktivity v jednotlivých oblastech stanovuje sám a také si vytýčí cíle, kterých by chtěl dosáhnout. V závěru pak absolvují dobrodružnou expedici v přírodě, což je takový malý kurz přežití,“ popisuje Zuzana Vojířová, jedna z mentorů střediska DofE na Gymnáziu U Balvanu.

Ti, kdo do programu DofE vstoupí, si mohou zvolit úroveň, která se liší délkou trvání: bronzovou úroveň plní minimálně 6 měsíců, stříbrnou minimálně 12 měsíců a zlatou minimálně 18 měsíců. Stříbrnou úroveň naplnila z Gymnázia U Balvanu Tereza Hulcká, loňská maturantka, bronzovou tři studentky 3. ročníku Klára Bubeníková, Kateřina Brouzdová a Adéla Savruková i loňská maturantka Anita Chovanová.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) je neformální vzdělávací program, který v roce 1956 založil princ Philip, vévoda z Edinburghu, a těší se velké prestiži. „Jeho absolventi získají mezinárodně ceněný certifikát DofE, uznávaný zaměstnavateli i zahraničními univerzitami, pro které představuje známku kvality uchazečů, jejich schopnost a ochotu se rozvíjet. V České republice program podporují např. ministerstva školství a zahraničních věcí, Liberecký kraj a řada českých firem. Do projektu se každoročně zapojí přes milion studentů z celého světa,“ připomíná Vojířová.

Kromě jabloneckého Gymnázia U Balvanu mířila další ocenění na gymnázia do Liberce, České Lípy a Mimoně, na Střední průmyslovou školu a Vyšší odbornou školu v Liberci, turnovskou střední zdravotnickou školu a na Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově. Více informací na webu www.dofe.cz. (jn)


Zařazenočt 22.02.2024 14:02:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=42700&xsekce=220&clanek=42774

Související témata

Cena ropy | Cena plynu | Ceny komodit | Ceny akcií | Vývoj cen
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.