Veřejné osvětlení šetří peníze i zdraví

Veřejné osvětlení je nedílnou součástí života ve městě, proto se Jablonec nad Nisou kvalitě a fungování veřejného osvětlení věnuje dlouhodobě. Krom faktu, že výdaj na spotřebu energie pro veřejné osvětlení je podstatnou položkou v rozpočtu, vědí představitelé města, že světlo má zásadní vliv nejen na bezpečnost, ale také na zdraví obyvatel a na životní prostředí.

Veřejné osvětlení v Jablonci se stalo majetkem města v roce 2017, do té doby bylo v majetku TSJ, s. r. o. Hned v roce 2018 začala postupná výměna svítidel, která zintenzivnila nejprve v roce 2020 a ještě více od roku 2022, kdy se městu podařilo získat dotaci z Národního plánu obnovy Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Hlavní důvody obnovy veřejného osvětlení byly vlastně tři – životnost, úspora a vliv na životní prostředí, bezpečnost a zdraví obyvatel. V jabloneckých ulicích je zhruba 6 400 svítidel. Velká většina už je nových. Na konci letošního roku jich bude zbývat k výměně ještě 1 800. Tempo výměny je poměrně rychlé, v letošním roce je v plánu technického odboru vyměnit dalších téměř 1 500 svítidel, a to především na Vrkoslavicích, v Kokoníně, a také v širším centru města a ve Mšeně.

Rekonstrukce veřejného osvětlení za posledních šest let, včetně letošního, přišla na 65 milionů korun. Z toho MPO formou dotací přispělo 18,5 milionu korun.

Úspora je mnohamilionová

„Výměna veřejného osvětlení se projevuje i v úspoře za elektřinu. Vloni se například podařilo ušetřit 11 milionů korun. Do pozitivních čísel na faktuře se kromě nižší spotřeby moderních svítidel promítá i výhodný nákup elektrické energie,“ pochvaluje si Petr Roubíček, náměstek primátora, v jehož gesci je městský majetek.

Světla jsou šetrná k lidem i přírodě

„Nová svítidla v Jablonci vyzařují tzv. teplé bílé světlo, které má náhradní teplotu chromatičnosti 2 700 K. Použitá svítidla mají výrazně nižší náhradní teplotu chromatičnosti, než má bílé světlo, a současně nižší hodnotu, než požaduje norma z roku 2023 pro omezování rušivého světla od veřejného osvětlení (limitní hodnota je max. 3 000 K). Ve svítidlech je naprogramován stmívací profil, který snižuje množství vyzařovaného světla na 60 %, tím dochází nejen k omezování spotřeby elektřiny, ale také ke snížení množství vyzařovaného světla,“ vysvětluje Martin Černý z technického odboru magistrátu.

V noci mezi jedenáctou a čtvrtou ráno, kdy je pohyb v ulicích Jablonce minimální, se tedy světelná intenzita sníží. Prospívá to nejen lidem, ale i přírodě, ptákům a živočichům, kteří spolu s lidmi ve městě žijí. (mh)


Zařazenočt 22.02.2024 14:02:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=42700&xsekce=220&clanek=42772
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.