Hlasujte pro návrhy v participativním rozpočtu Vyšperkuj Jablonec

Celkem o 39 návrzích, jak zútulnit okolí a kvalitu života v místní lokalitě, mohou Jablonečané od 1. března hlasovat v participativním rozpočtu Vyšperkuj Jablonec. Své hlasy může veřejnost posílat do 7. dubna, a tak rozhodnout, který z návrhů uspěje a město jej zrealizuje.

V participativním rozpočtu jsou alokované 4 miliony korun.

Loni v říjnu a listopadu zasílali lidé návrhy, které prošly do konce roku 2023 analýzou proveditelnosti. V lednu a únoru se pak vybraly ty, které je možné realizovat. Od 1. března do 7. dubna se bude prostřednictvím webu www.vysperkuj-jablonec.cz nebo aplikace MUNIPOLIS o návrzích hlasovat. „Z alokovaných čtyř milionů je pro každou čtvrť podle její velikosti a počtu obyvatel vyhrazená přesná částka. Podmínkou pro zařazení návrhů do hlasování bylo, že musí jít o úpravy na městských pozemcích anebo o nekomerční akce, např. úprava dětského hřiště, vylepšení zeleně na veřejném prostranství, uspořádání komunitního setkání apod.,“ říká náměstkyně pro životní prostředí a strategii města Lenka Opočenská s tím, že realizace nejúspěšnějších návrhů vzešlých z hlasování je plánovaná ještě v tomto roce s termínem dokončení v roce 2025.

Než návrhy Jablonečanů postoupily do veřejného hlasování, prošly na magistrátě kontrolou a předběžným naceněním. „Během této fáze mohly být některé i vyřazené, a to pokud výrazně přesáhly vyhrazenou částku, vyžadovaly povolení státní správy nebo vypracování projektové dokumentace, nebo obsahovaly investice na soukromých pozemcích,“ vysvětluje Opočenská.

Mezi těmi, které postoupily do hlasování, jejich autoři nejčastěji požadovali zřízení workoutových a dětských hřišť, odpočinková místa a kultivaci veřejného prostoru. Poprvé také hledá podporu od občanů návrh kuličkodráhy či bosonohý chodník. Pro návrhy můžete hlasovat od 1. března na www.vysperkuj-jablonec.cz. Hlasování je také dostupné v aplikaci MUNIPOLIS. Registrovat se můžete na www.munipolis.cz nebo si stáhnout aplikaci pro iOS či Android.

Máte dotazy? Kontaktujte Ivu Jirmanovou, jirmanova@mestojablonec.cz, 739 693 464. (red)

Nejčastější dotazy

1. Kdy začíná a kdy končí hlasování, kdo může hlasovat pro projekty v participativním rozpočtu?

Hlasuje se na platformě MUNIPOLIS od 1. března do 7. dubna 2024. Hlasovat může každý občan Jablonce nad Nisou starší 15 let, a to pouze jednou na základě ověření přes telefonní číslo.

2. Kde jsou projekty představené?

Seznam návrhů do hlasování bude přístupný od 1. března na www.vysperkuj-jablonec.cz nebo v aplikaci MUNIPOLIS. Návrhy budou zveřejněné v tištěné podobě a vystavené na stojanech v ulici Komenského.

3. Jak bude hlasování probíhat, mohu hlasovat pro více projektů nebo jen pro ten v místě mého bydliště?

Každý Jablonečan může hlasovat pro všechny návrhy, k dispozici má čtyři kladné a jeden záporný hlas, jenž může a nemusí využít. Záporný hlas slouží k vyjádření názoru v případě, že dotyčný nechce, aby se návrh realizoval. Ke každému návrhu je možné přiřadit jeden hlas, ať už kladný nebo záporný.

4. Kdy a kde se představí výsledky hlasování?

Výsledky se objeví na www.vysperkuj-jablonec.cz bezprostředně po ukončeném hlasování. Zájemci je najdou také na webových stránkách města www.mestojablonec.cz a v květnovém vydání Jabloneckého měsíčníku. Ti, kdo se zaregistrují na MUNIPOLIS, dostanou upozornění, že jsou výsledky hlasování zveřejněné.

5. Kolik projektů se bude realizovat v každé lokalitě?

Záleží na výsledcích hlasování i na možnostech vyhrazené částky z celkových 4 mil. Kč v lokalitě. Pokud se finance v některé z lokalit nevyčerpají v tomto ročníku participativního rozpočtu, přesunou se do dalšího. O finanční částku konkrétní část Jablonce nepřijde, naopak v příštím ročníku bude mít k dispozici více peněz.

6. Kdy začne realizace vybraných projektů?

Návrhy do participativního rozpočtu Vyšperkuj Jablonec se vybíraly tak, aby jejich realizace mohla začít v roce 2024 s dokončením v roce 2025.

7. Které návrhy byly vyřazené a proč? Co se s nimi stane?

Pokud nebyl vyřazený návrh na soukromém pozemku, bude se s ním dále pracovat. Mnohé z nich budou zahrnuté do běžné údržby města, aby zbylo více peněz na projekty investiční. Z celkového počtu 121 došlých návrhů vypadly ty, které:

  • nebyly na městském pozemku
  • rozpočet výrazně přesáhl vyhrazenou částku
  • vyžadovaly přípravu projektové dokumentace
  • vyžadovaly povolení orgánu státní správy a neměli jsme jistotu, že bude udělené
  • šlo o drobnou opravu, na niž se nevyplatí čerpat peníze z participativního rozpočtu, protože bude zařazená do běžné údržby
  • byly součástí větší plánované a již projektované investice

Rozhodněte, který návrh je pro vás důležitý a rádi byste ho v Jablonci zrealizovali. Připojte se k veřejnému hlasování v participativním rozpočtu Vyšperkuj Jablonec na www.vysperkuj-jablonec.cz nebo v aplikaci MUNIPOLIS.


Zařazenočt 22.02.2024 12:02:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=38709&xsekce=220&clanek=42778

Související témata

Insolvenční návrh
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.