55 let od vzplanutí Pochodně č. 2


Vzpomínkové akce na Jana Zajíce byly zahájeny již 6. února ve Vlastivědném muzeu, kde byla otevřena výstava „Jan Zajíc (1950-1969)“. Výstava, který potrvá do 17. března v Hollarově galerii, představuje osobní dokumenty a předměty k jeho osobnosti a okolnostem činu, jímž chtěl vyburcovat společnost k boji proti útlaku a diktatuře.

V Městské knihovně T. G. Masaryka Šumperk se ve čtvrtek 22. února konal vzpomínkový večer „Pozdravujte kluky, řeku a les“. Dokumentarista František Vrba z Paměti národa představil okolnosti vzniku radikální myšlenky činu Jana Zajíce. „Do následné diskuse se zapojili Zajícovi spolužáci a kamarádi, mezi kterými byl i Jan Nykl, jenž Jana Zajíce doprovázel v onen osudný den do Prahy,“ říká Kamila Šeligová, ředitelka knihovny a dodává, že hovořila rovněž MUDr. Blanka Pálková, jež jako dětská psychiatrička pečovala o dívku, která měla Jana v jeho činu následovat.

V pátek 23. února se VOŠ a SPŠ Šumperk konal pietní akt za účasti mnoha významných hostů, mezi kterými byl poslanec Michael Kohajda nebo hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek spolu se svými náměstky Romanem Mackem a Janem Šafaříkem. Na úvod setkání, kterého se účastnila i veřejnost a studenti škol, přednesl starosta města Šumperka Miroslav Adámek zdravici prezidenta Petra Pavla a jeho chotě Evy Pavlové:

„Vážené dámy, vážení pánové, Jan Zajíc byl v situaci, kdy hodnoty, kterým věřil, nebylo možné naplnit a kdy neviděl jiný způsob probuzení společnosti než takový čin. Je to asi ta největší symbolika, jakou si dokážeme představit. Nebuďme k dění kolem sebe lhostejní, braňme šíření lží a nenávisti a pečujme o svobodu a demokracii. Jsou to zásadní hodnoty a principy, na kterých stojí naše společnost. Právě připomínka těchto hodnot je důvodem, proč jste se dnes v Šumperku sešli i vy.“

Součástí proslovů byla i zdravice ministra kultury a poslance Martina Baxy pronesená prostřednictvím jeho asistenta Michala Slavíka.

Po položení kytic k pamětní desce od sochaře Olbrama Zoubka, jež je umístěna již od roku 1993 na budově střední průmyslové školy, byla odhalena Lavička Jana Zajíce - symbol neochvějné odvahy. „Lavička vznikla podle návrhu dnes již absolventky naší školy Veroniky Vaňkové, výrobu zajistila Střední škola řemesel, Šumperk, prostředky pak poskytlo město Šumperk,“ popsal genezi vzniku ředitel školy Ondřej Šanovec. Součástí lavičky, jež svou ohořelou částí symbolizuje oheň, který ukončil Janův život, je i popisek a QR kód s odkazem na básně Jana Zajíce. „Popisky jsou ve tvaru římské číslice dvě jako odkaz na skutečnost, že se Jan Zajíc prohlásil Pochodní číslo dvě,“ upřesňuje autorka návrhu. Při této příležitosti byla také otevřena výstava o Janu Zajícovi v prostorách SPŠ. Součástí výstavy jsou jak informace o Janu Zajícovi, tak i třeba modely jiných návrhů památníků Jana Zajíce včetně realizované lavičky.

Historik a ředitel Muzea paměti dvacátého století Petr Blažek, jenž se účastnil připomínky činu Jana Zajíce v městské knihovně v Šumperku před pěti lety, se nedávno vyjádřil pro podcast Historie o sebeupálení jako protestní formě, že vyvolává zásadní otázky ohledně významu a role lidského života a hodnot, za které stojí bojovat. Tento akt považuje za tragický s hlubokým dopadem na rodiny dotčených, které si nesou břemeno způsobené tímto činem až do současnosti. Tyto činy by neměly být zapomenuty, „měly by být jednoznačně připomínány, protože já považuju Jana Palacha a Jana Zajíce za hrdiny, byť jsou to hrdinové s velmi tragickým osudem,“ uzavírá Blažek.

Děkujeme všem, kteří se podíleli a nadále podílejí na udržování odkazu Jana Zajíce nejen v Šumperku.


Jan Zajíc 2024

1460.jpg

1460.jpg

1429.jpg

1429.jpg

1455.jpg

1455.jpg

1474.jpg

1474.jpg

1471.jpg

1471.jpg

1430.jpg

1430.jpg

1529.jpg

1529.jpg

1433.jpg

1433.jpg

1535.jpg

1535.jpg

1490.jpg

1490.jpg

1503.jpg

1503.jpg

1491.jpg

1491.jpg

1564.jpg

1564.jpg

1521.jpg

1521.jpg

1553.jpg

1553.jpg


Zařazenopo 26.02.2024 11:02:00
ZdrojŠumperk
Originálsumperk.cz/cs/zivot-ve-meste/tiskove-zpravy/55-let-od-vzplanuti-pochodne-c-2.html
guidwww.sumperk.cz clanek 349229


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.