Rozbřesk: Některé potraviny dál zlevňují, co to znamená pro únorovou inflaci?

Potraviny táhnou inflaci v roce 2024 výrazně dolů. Zatímco řada služeb meziročně v lednu dál zdražovala (např. necelých +9 % v pohostinství a hoteliérství), potraviny v lednu meziročně zlevnily v průměru o necelých 5 %. A nejde jen o efekt vysoké srovnávací základny - tj. drahých potravin na začátku uplynulého roku. Řada potravin zlevňovala v poslední době viditelně i z měsíce na měsíc - zejména pečivo, mléčné výrobky a pak také maso. A podle posledních průzkumů na trhu se zdá, že klíčové potraviny pokračují v poklesu i během února. Najdou se samozřejmě i výjimky jako dražší zelenina nebo španělskými suchy těžce zkoušený olivový olej, většina potravin však podle dostupných informací zatím pokračuje v sestupné trajektorii.

Podle předběžného šetření ČSÚ pokračují v pozvolném poklesu zejména ceny masa i mléčných výrobků. Hlavním důvodem je pokles cen zemědělských výrobců - ceny dosáhly svého vrcholu na začátku roku 2023 (rostlinná výroba ještě dříve) a od té doby setrvale klesají. Svoji roli však pravděpodobně sehrává také slabá spotřebitelská poptávka. Česko si prošlo relativně hlubokým útlumem spotřebitelských výdajů, který překvapivě silně zasáhl i segment potravin. V prosinci 2023 tak byly reálné útraty Čechů za potraviny při porovnání s rokem 2019 nižší o více než 11 %. A právě proto jsou pravděpodobně maloobchodní řetězce ochotnější relativně pružně promítat ceny vstupů do cen na pultech. A v neposlední řadě mohla signalizační efekt sehrát také nižší DPH na začátku roku. Část analytiků se sice obávala, že lednové zlevnění z titulu DPH mohou časem řetězce “otočit zpět” - zatím se však zdá, že se tak ve větší míře neděje.

To vše jsou relativně příznivé zprávy pro inflaci, která podle našich předběžných odhadů může v únoru dál zvolnit svoji meziroční dynamiku a klesnout do blízkosti 2,1 % (z 2,3 %). Zajímavé však bude vidět, zda levnější potraviny a celkově nižší inflace časem ovlivní také inflační očekávání podniků. A pak také ceny služeb, například v restauracích a rekreačních zařízeních, kde je inflační momentum stále velmi silné. A právě zvýšená inflační očekávání a dynamika cen služeb spolu se slabou korunou zůstanou hlavními důvody pro jistou dávku opatrnosti na nejbližších zasedáních ČNB.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna zůstává dál v mírné defenzivě a vyčkává na výraznější impulsy - tento týden zejména domácí PPI a PMI a pak následně detailní odhad HDP za čtvrtý kvartál. Dnes může s napětím také sledovat výsledek zasedání maďarské MNB - pokud dojde na mírnější pokles sazeb (naše očekávání), může ji to lehce pomoci.

Eurodolar

Absence důležitých makro událostí na začátku tohoto týdne vedla ke klidnému pondělnímu obchodování na eurodolarovém trhu. To se přitom může protáhnout až do středy, neboť důležitá data začnou nabíhat až ve čtvrtek.

Regionální Forex

Forint je opět ve střehu před zasedáním MNB. Dnes odpoledne totiž zasedá maďarská centrální banka a očekává se opět výrazné snížení úrokových sazeb. Půjde v zásadě o to, zdali bude MNB statečnější a sníží sazby o 100bps (s čímž spíše trh počítá), anebo zvítězí opatrnost a základní sazba bude zredukována jen z 10 % na 9,25 % (což je náš scénář).



Zařazenoút 27.02.2024 09:02:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5790765/rozbresk-nektere-potraviny-dal-zlevnuji-co-to-znamena-pro-unorovou-i...
KategorieUdálosti, Dluhopisy, Ekonomika, Měny, Sazby, Úrokové sazby
AutorJan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko

Související témata

Růst inflace | Inflace
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.