Začínají platit nová globální pravidla WTO, jež usnadňují obchod se službami

Obchod WTO se službami

Vstup v platnost nových pravidel Světové obchodní organizace (WTO) posílí a zjednoduší obchod se službami. Nová pravidla platí pro rozsáhlou a různorodou skupinu členů WTO, mezi něž patří rozvinuté, rozvojové i nejméně rozvinuté země a na které připadá 92 % světového obchodu se službami.

Soubor pravidel dohodnutý v rámci společné iniciativy týkající se domácí regulace služeb zefektivní požadavky na povolování a zmírní procesní překážky, s nimiž se potýkají podniky na celém světě, zejména mikropodniky a malé a střední podniky. Tato dohoda zajistí transparentnost, účinnost a předvídatelnost požadavků a postupů týkajících se kvalifikací a udělování povolení, čímž pomůže snížit náklady celosvětového obchodu se službami o více než 110 miliard eur ročně.

Méně byrokracie, více obchodu

Služby představují největší a nejrychleji rostoucí odvětví dnešní ekonomiky. Na služby připadá v EU přibližně 75 % HDP a zaměstnanosti, obchod se službami pak představuje 25 % HDP EU a poskytuje více než 20 milionů pracovních míst. Světový vývoz služeb byl oceněn na více než 6 bilionů eur, což představuje 23 % celkového světového obchodu. Obchod se službami má navíc významný a mnohostranný dopad na rozvoj, neboť služby nabízejí přímou cestu pro diverzifikaci vývozu rozvojových ekonomik.

Jasná pravidla pro udělování povolení, jež byla v rámci této společné iniciativy dohodnuta, obchod se službami výrazně usnadní. Týká se to zejména mikropodniků a malých a středních podniků či žen podnikatelek, jež obvykle nedisponují stejnými zdroji k tomu, aby splnily komplexní požadavky, a mohly tak působit na zahraničních trzích.

Pravidla rovněž přispívají k naplňování digitální agendy, neboť z iniciativy mohou profitovat odvětví, jako jsou telekomunikace, počítačové služby, strojírenství a bankovnictví. Poprvé také text WTO obsahuje závazné ustanovení o zákazu diskriminace mezi muži a ženami.

Souvislosti

Nová pravidla nyní uplatňuje 71 členů WTO včetně EU.

Každý člen přijímá v rámci WTO závazky, přičemž v tzv. listině specifických závazků nastiňuje zacházení, které nabízí zahraničním poskytovatelům služeb. Členové účastnící se této společné iniciativy své listiny vylepšily začleněním nových pravidel týkajících se domácí regulace. Nová pravidla budou přínosem pro poskytovatele služeb z kterékoliv členské země WTO, a to na základě tzv. doložky nejvyšších výhod.

Quote

Obchod se službami roste a jsem rád, že tolik členů WTO nyní uplatňuje jasná pravidla, která zvyšují transparentnost, účinnost a předvídatelnost. Pomůže to zejména našim malým a středním podnikům uspět a expandovat v globálním měřítku. Stojíme v čele této iniciativy, která je nejen přínosná pro obchod, ale ukazuje také, že v rámci WTO je možné dosáhnout kompromisů. Věřím, že se k ní připojí další členové, kteří těchto nových příležitostí využijí co nejlépe.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2024-02-26


Zařazenoút 27.02.2024 09:02:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/1141&language=cs
guid/IP/24/1141/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.