CNBC: Evropa má za sebou nejhorší výsledkovou sezonu od nástupu covidu-19

Výsledky hospodaření téměř poloviny evropských firem za poslední tři měsíce loňského roku zaostaly za očekáváním, přestože tato očekávání byla už tak dost nízká. Uvedla to televize CNBC, která se odvolává na vyjádření oslovených analytiků. Podle nich se bude region v prostředí vysokých úrokových sazeb i nadále potýkat s problémy.

Ze 313 společností, které do konce února oznámily výsledky hospodaření, jich 50,2 procenta překonalo očekávání, vyplývá z analýzy údajů společnosti FactSet. To je nejnižší podíl překonaných očekávání, a tím i nejhorší výsledková sezona od prvního čtvrtletí roku 2020, kdy evropské firmy poprvé zasáhla pandemie nemoci covid-19.

Podle jednotlivých sektorů patřili mezi nejhorší odvětví v posledním čtvrtletí producenti materiálu, výrobci spotřebního zboží a sektor zdravotní péče. Naopak mezi sektory s nejvyšším podílem překonaných očekávání patřily technologie a energetika.

Analytik banky HSBC Edward Stanford řekl, že tak nízkou úroveň výsledků, které překonaly očekávání, už dlouho neviděl. Dodal, že zklamání bylo poměrně velké.

Analytik firmy Kepler Cheuvreux Philippe Ferreira dodal, že za tímto zklamáním je několik důvodů. "Slabší makroekonomické prostředí, kde se růst hrubého domácího produktu (HDP) ve třetím a čtvrtém čtvrtletí blížil nule, či značné napojení některých společností na Čínu, které bylo například překážkou pro firmu L'Oreal," uvedl. Čína se v současnosti potýká s deflací, tedy s poklesem cen, a nedostatečnou spotřebitelskou poptávkou.

Údaje evropského statistického úřadu Eurostat ukázaly, že ekonomika EU se ve čtvrtém čtvrtletí vyhnula technické recesi definované jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Ve třetím čtvrtletí HDP proti předchozím třem měsícům klesl o 0,1 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí však o 0,1 procenta vzrostl.

Evropská ekonomika se potýká s řadou problémů, včetně následků ruské invaze na Ukrajinu. Ta vyvolala v regionu energetickou krizi a způsobila rekordně vysokou inflaci. Negativní pro ekonomiku jsou také rekordně vysoké úrokové sazby Evropské centrální banky (ECB), které podnikům prodražují získávání nových finančních prostředků.

Analytička investiční banky Goldman Sachs Sharon Bellová řekla, že v poslední výsledkové sezoně zaznamenala u evropských společností nový trend. Tím je odkup vlastních akcií. Spočívá v tom, že firma odkoupí své akcie, čímž se omezí jejich počet k volnému prodeji, a to pak obvykle zvýší jejich cenu na trhu. Akcionáři firmy z toho tak těží.

"Je to obrovské, tohle jste nikdy předtím za 20 nebo 30 let neviděli. Evropské firmy vyplácejí dividendy, nedělají odkupy svých akcií," řekla Bellová. Podle ní je k tomuto trendu několik důvodů. Zisky v posledních letech byly poměrně dobré, podnik mají dobré rozvahy a také není mnoho zájemců o evropské akcie.

Mezi firmy, které oznámily plány na odkup svých akcií v letošním roce, patří Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS a UniCredit.

Při pohledu do nejbližší budoucnosti jsou zatím analytici pesimisté a nevidí obrat k lepšímu. Zisky evropských podniků by podle nich mohly nadále zůstat pod tlakem, a to ze stejných důvodů - kvůli zpomalení růstu ekonomiky, měnové politice a slabé domácí spotřebitelské poptávce. Mohou zde ale být výrazné rozdíly mezi společnostmi napojenými na trh v USA nebo rychle rostoucí rozvíjející se trhy a těmi, jejichž tržby jsou geograficky méně diverzifikované.


Zařazenopá 01.03.2024 16:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5796038/cnbc-evropa-ma-za-sebou-nejhorsi-vysledkovou-sezonu-od-nastupu-covid...
KategorieAkcie, Akcie - Svět, Výsledky
AutorČTK

Související témata

COVID 19 - koronavirus | Očekávání

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.