Cena bitcoinu překonala 65 000 dolarů, v korunách je rekordní

Cena bitcoinu dnes poprvé za více než dva roky překonala hranici 65.000 dolarů (zhruba 1,52 milionu Kč), a blíží se tak rekordu v těsné blízkosti 69.000 dolarů, na který se vyšplhala v listopadu 2021. V českých korunách je už bitcoin nejdražší v historii. Z dalších kryptoměn se daří i stablecoinu tether, kde celková tržní hodnota překonala 100 miliard USD. To je považováno za významný milník, uvedla agentura Bloomberg.

Krátce před 16:00 SEČ bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk vykazoval za uplynulých 24 hodin růst o 6,2 procenta zhruba na 66.090 dolarů. Předtím se dostal až nad 66.344 USD.

Od začátku rok se cena bitcoinu zvýšila zhruba o 50 procent. K jejímu růstu podle analytiků přispívají bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF) i blížící se půlení bitcoinu, takzvaný halving.

Tether, známý také pod zkratkou USDT, je největší stablecion na světě. Podle firmy CoinGecko vzrostla hodnota tetherů v oběhu od začátku roku o více než devět procent za pomoci rostoucí poptávky po bitcoinu. Dnes dopoledne pak hodnota tetherů v oběhu krátce dosáhla 100,2 miliardy USD, později se však snížila a pohybovala se kolem 99,6 miliardy USD.

Stablecoin je kryptoměna vázaná na nějaké reálné aktivum, jako jsou peníze, zlato nebo kovy. Tím se minimalizuje nestabilita ceny běžná u klasických kryptoměn, takže stablecoin je teoreticky vhodnější pro platby a převody peněz. Stablecoiny většinou používají obchodníci k přesunu digitálních aktiv mezi burzami. Do spotřebitelských plateb pronikly jen omezeně.

Podíl tetheru na trhu je mnohem větší než podíl jeho konkurentů. Podle údajů firmy DeFiLlama tvoří v současné době přibližně 70 procent stablecoinového sektoru v hodnotě 142 miliard USD. Jeho nejbližším konkurentem je USDC firmy Circle s podílem 19,4 procenta.

Disclaimer: Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE . Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.


Zařazenopo 04.03.2024 16:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5799168/cena-bitcoinu-prekonala-65-000-dolaru-v-korunach-je-rekordni.html
KategorieKomodity, Ekonomika
AutorČTK
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.