DIW: Německá ekonomika se nezotavuje tak rychle, jak se očekávalo

Německá ekonomika se nezotavuje tak rychle, jak se očekávalo, uvedl dnes německý výzkumný institut DIW. Očekává proto, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa v prvním čtvrtletí klesne o 0,1 procenta, zatímco v posledních třech měsících loňského roku zaznamenala největší evropská ekonomika pokles o 0,3 procenta. To znamená, že pokud se prognóza naplní, ocitne se Německo v recesi. Na začátku letošního roku v zemi prudce klesly průmyslové zakázky, ukázaly dnešní údaje statistického úřadu. Německo je největším obchodním partnerem České republiky.

"Vzhledem k tomu, že inflace nadále klesá, stane se od druhého čtvrtletí hlavním motorem hospodářského růstu opět soukromá spotřeba," uvedl za výzkumný ústav DIW Timm Bönke. Třebaže se do druhého čtvrtletí očekává návrat k mírnému růstu, německá ekonomika bude v letošním roce stagnovat, očekává DIW. Až dosud počítal s růstem HDP o 0,6 procenta.

DIW je zatím posledním institutem, který zhoršil výhled německé ekonomiky na letošní rok. Ve středu obdobně zhoršil výhled i hospodářský institut Ifo, který v letošním roce očekává růst HDP o 0,2 procenta. Na konci ledna přitom ještě čekal růst o 0,7 procenta. "Jsme o něco pesimističtější než naši kolegové," řekl při prezentaci výhledu šéf institutu DIW Marcel Fratzscher.

Na příští rok DIW naopak počítá s růstem ekonomiky o 1,2 procenta. Svůj předchozí odhad upravil o dvě desetiny procentního bodu směrem vzhůru.

V porovnání s předchozím měsícem se průmyslové objednávky propadly o 11,3 procenta, zatímco analytici počítali zhruba s polovičním poklesem. V prosinci objednávky v průmyslu naopak stouply, po zpřesnění dat o 12 procent. Předběžná zpráva ukazovala na jejich zvýšení o 8,9 procenta.

Propad způsobilo zpomalení velkých zakázek, které se po silném prosincovém růstu vrátily na obvyklou úroveň, uvedl statistický úřad. Méně kolísavý tříměsíční údaj ukázal proti předchozímu období růst o 2,3 procenta.

"Klesající trend, který pozorujeme už dva roky, pokračoval i v lednu," uvedl ekonom Ralph Solveen ze společnosti Commerzbank. "To naznačuje, že průmyslová výroba bude v nadcházejících měsících nadále klesat, což přispěje k tomu, že německá ekonomika v prvním čtvrtletí opět klesne," dodal.

Export z Německa se v lednu nicméně zvýšil o 6,3 procenta, což je mnohem více, než se čekalo. Poptávka po německém zboží se zvýšila jak v zemích Evropské unie, tak i v Číně, uvedl ve středu německý statistický úřad.


Zařazenočt 07.03.2024 13:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5804072/diw-nemecka-ekonomika-se-nezotavuje-tak-rychle-jak-se-ocekavalo.html
KategorieAkcie, Akcie - Svět, Výsledky
AutorČTK


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.